Je bent op zoek naar de perfecte zonnebril voor tijdens het wandelen maar er is zoveel keus dat je niet meer weet wat nu het beste is. Als je net als mij veel wandelt is het hebben van een zonnebril bijna een must. Hoe vaak ik niet verlang naar een zonnebril of bescherming voor mijn ogen ongeacht het weer type. Zo heb ik vaak mijn zonnebril op tegen de hooikoorts, maar denk ook aan wind , regen of de laagstaande zon. Een andere belangrijke reden om een zonnebril te dragen is om UV straling te weren. Een goede zonnebril (met een CE-normering) blijkt in de praktijk deze straling al te weren.
Daarom heb ik de beste zonnebrillen voor het wandelen voor je op een rijtje gezet. Deze zonnebrillen beschermen je voor 100% tegen UV licht (tenzij anders vermeld).

 

Onze zonnebrillen top 3 voor 2020

Zonnebrillen zijn onderverdeeld in categorieën

Iedere goedgekeurde zonnebril met CE keurmerk heeft ook een categorie aanduiding. Deze Europese normen legt de filterkwaliteit vast. Mijn advies is dan ook om een bril te kopen met een CE-kenteken deze zijn namelijk altijd onderverdeeld in een van de 5 verschillende klassen  van 0 (tot 20% absorptie van het licht) tot 4 (92-97% licht absorptie).

  • Categorie 0 – Bij bewolkt weer in de stad of binnen. Voor bescherming tegen de vrieskou, vliegjes of wind.
  • Categorie 1 – Bij schemering, mist of bewolkt weer.
  • Categorie 2 – Bij mooi weer.
  • Categorie 3 – Bij hevig licht, op zee of in de bergen. Dit is de meest gebruikte categorie tijdens het wandelen.
  • Categorie 4 – Bij extreem hevig licht zoals in het hooggebergte of tijdens het skiën. verboden voor chauffeurs.

Welke categorie bril je ook kiest, bekijk welke voor jou outdoor activiteit het meest geschikt is en het beste bescherming biedt voor jouw ogen. Controleer in ieder geval of de bril een CE-keurmerk heeft, want dat zit je eigenlijk al goed voor de UV bescherming. Wordt daarnaast ook de categorie vermeld, ga dan voor categorie 3 omdat deze goed beschermd en je ook in het verkeer mag gebruiken. Als je deze tips aanhoud dan maakt het in principe niet uit in welke winkel je de bril koopt.

Quechua MH570 zonnebril

Wandelzonnebril Voor Volwassenen Mh570 Polariserend Categorie 4
Deze zonnebril is licht en blijft goed zitten, ideaal dus voor wie regelmatig gaat wandelen of zelfs de bergen in trek. Anti-uv-glazen blokkeren 100% van de schadelijke stralen en categorie 4 beschermt je ogen tegen de zon. Dankzij gepolariseerde glazen in deze bril kun je reliëfs en contrasten beter onderscheiden.

Quechua MH100 zonnebril

Wandelzonnebril Voor Volwassenen Mh100 Categorie3
Deze categorie 3 zonnebril is perfect voor het wandelen. Deze bril is licht, de glazen beschermen je ogen goed tegen de zon en de prijs mag er ook al. Deze zonnebril ligt bij mij standaard in de auto. Oja, De glazen en het montuur zijn gemaakt uit een heel stevig polycarbonaat.

Parafina Ruta zonnebril

Parafina Ruta Zonnebril
De Parafina Ruta Zonnebril is perfect voor stad, strand en basis outdoor-activiteiten zoals wandelen. Het frame is gemaakt van gerecyclede autobanden. De lenzen zijn gepolariseerd en zijn gemaakt van de hoogste kwaliteit polycarbonaat. Dit is een categorie 3 zonnebril.

Hoe kies je de perfecte wandel zonnebril

Voordat we ingaan op de technische overwegingen voor het kiezen van een wandel zonnebril, moet je even nadenken over het soort wandelen dat je het vaakst doet.

Koop je een zonnebril voor dagtochten of trailruns? Heb je een zonnebril nodig voor de sneeuw, in welk geval bescherming tegen verblinding van cruciaal belang is.

Geef je prioriteit aan stijl? Begroting? Heb je een ‘allround’ wandel zonnebril nodig, of iets specifieker voor hardlopen of fietsen?

Dit zijn de soorten vragen die je jezelf moet stellen voordat je een wandelzonnebril koopt.

Is een gepolariseerde zonnebril nodig

Zonnebrillen met gepolariseerde glazen een speciale coating hebben die schitteringen absorbeert, op deze manier kun je lekker bezig zijn met je outdoor activiteit zonder dat je minder last hebt van de zon. Voor veel outdoor activiteiten kan een gepolariseerde bril een uitkomst zijn. Denk hierbij aan watersport, wintersport of gewoon wandelen. Bij het geocaching is het minder, dit omdat een gepolariseerde zonnebril het scherm van je mobiel of GPS onleesbaar maakt.

Een bril van glas of kunststof?

Voor een zonnebril maakt het niet zoveel uit of je nu een bril van glas of kunststof hebt, beide beschermen de ogen natuurlijk. Het voordeel van kunststof is dat het bijna 3 keer zo licht is als glas. Wat natuurlijk wel een uitkomst is als je voor langere tijd een zonnebril op hebt. Glas is echter dan weer krasbestendiger dan zonnebrillen van kunststof. Persoonlijk ga ik voor een zonnebril van kunststof, dit omdat deze licht is , geschikt voor bijna elke outdoor activiteit. Ook bij deze zonnebrillen kun je zeker kiezen uit categorie 3 of categorie 4 brillen.

Zonnebril monturen

Als het gaat om zonnebril monturen, zijn er een paar verschillende materialen waaruit je kunt kiezen die het gewicht, het comfort en het gebruik beïnvloeden.

De meest duurzame en flexibele framematerialen zijn nylon en nylon / plastic combinaties. Alleen plastic monturen zijn niet geschikt voor zware omstandigheden waar je je zonnebril zou kunnen vallen. Dan zit je de rest van je wandeling zonder zonnebril.

Aluminium en titanium worden heet in de zon, dus het zijn ook geen goede opties voor het wandelen. Zoek in principe iets met nylon.

Brilmontuur comfort en design

Het type outdoor activiteit dat je van plan bent uit te voeren, bepaalt het beste ontwerp voor jouw.

Je wilt een zonnebril die comfortabel, functioneel is en goed werkt. Overweeg eerst het neusstuk en de poten van het frame. Glijdt het neusstuk eraf? Hoe zit het met als je zweet?

Zijn de poten te strak? Worden ze na een paar uur ongemakkelijk? Je zult urenlang een zonnebril dragen als je aan het wandelen bent, dus comfort is erg belangrijk.

Als je een zonnebril online koopt, controleer dan of het bedrijf een garantie- of retourbeleid biedt. Je moet ze een lange tijd passen om het comfort van de zonnebril te beoordelen, en als ze niet goed passen, wil je ze retourneren.

Overweeg vervolgens in welke omstandigheden je van plan bent te wandelen. Als je bescherming tegen wind en regen nodig hebt, is een omhullend ontwerp een uitstekende keuze, hoewel dit voor de meeste wandelaars misschien te veel van het goede is.

Als je van plan bent veel te bewegen, zoals hardlopen of bergbeklimmen overweeg dan een bril die niet wegglijdt tijdens deze outdoor activiteiten. Er zijn bergklim specifieke zonnebrillen als dit jouw primaire outdoor activiteit is.

Zonnebril op sterke

Als je in het dagelijks leven een bril op sterkte moet dragen en geen contactlenzen kunt dragen; maak je dan geen zorgen, ook hier is een oplossing voor.

Veel fabrikanten en verkopers van zonnebrillen bieden namelijk de mogelijkheid om een zonnebril op sterkte te laten maken zodat deze ook aan jouw behoeften voldoen.

Als alternatief kan je denken aan meekleurende lenzen dit omdat deze ook op maat kunnen worden gemaakt en niet alleen gebruikt kunnen worden tijdens het wandelen, maar ook thuis.

De laatste optie is om een paar ‘clip-on’-lenzen te vinden, of een grote’ fit-over’-bril die over je gewone bril kan worden gedragen.

Zonnebril FAQ

Welke zonnebril past bij mij?

Een zonnebril uitzoeken die bij je past kan een hele opgave zijn. Hou er wel rekening mee dat een zonnebril op de eerste plaats je ogen moet beschermen. Design komt op de 2e plaats.

Waarom een gepolariseerde zonnebril kopen?

Een polariserende zonnebril zorgt ervoor dat de schitteringen zoals die van het water of de zon die op de piste schijnt niet meer in je ogen terechtkomen. Door de gepolariseerde glazen in deze zonnebrillen wordt deze schittering gefilterd.

Welke zonnebrillen zijn het beste voor het wandelen?

Dit ligt geheel aan de locatie waar je aan het wandelen bent. Echter over het algemeen genomen zijn categorie 3 zonnebrillen de beste ‘allround’ brillen voor het wandelen.

Zijn er ook speciale zonnebrillen voor kinderen?

Voor kinderen zijn er ook speciale zonnebrillen. Ook hier zorgen de UW werende glazen voor bescherming van de ogen. Er zijn zelfs zonnebrillen met een gemakkelijk verstelbare gesp. Ook voor kinderen zijn de meeste brillen lekker licht en zijn de meeste glazen categorie 3 of 4.