De 3 beste zonnebrillen voor het wandelen

Ben je op zoek naar de perfecte zonnebril voor wandelen? Er is zoveel keus dat je misschien niet meer weet welke te kiezen. Als je net als ik veel wandelt, is een zonnebril onmisbaar. Hoe vaak ik niet verlang naar oogbescherming, ongeacht het weer.

Ik draag vaak een zonnebril tegen hooikoorts, maar ook tegen wind, regen en de laagstaande zon. Een andere belangrijke reden om een zonnebril te dragen, is de bescherming tegen UV-straling. Een goede zonnebril met CE-keurmerk biedt deze bescherming.

Daarom heb ik de beste wandelzonnebrillen voor je op een rijtje gezet. Deze zonnebrillen beschermen je 100% tegen UV-licht, tenzij anders vermeld.

Onze selectiecriteria

Icon webshop bekeken

5

Bezochte webshops

Icon verzamelde reviews

252

Verzamelde reviews

Icon bestede uren

3.5

Bestede uren

Icon bekeken producten

12

Onderzochte producten

Onderstaande top 3 toont je de beste zonnebrillen voor het wandelen van dit moment. Om jouw een goed en betrouwbaar advies te kunnen geven hebben wij het voorwerk al voor je gedaan. Hierdoor weet je zeker dat je geen verkeerde aankoop doet en het product bij je past!

De 32 beste zonnebrillen voor het wandelen

Zonnebrillen zijn onderverdeeld in categorieën

Elke goedgekeurde zonnebril met CE-keurmerk heeft ook een categorie-aanduiding. Deze Europese norm legt de filterkwaliteit vast.

Mijn advies is om een bril te kopen met CE-keurmerk. Deze zijn ingedeeld in een van de 5 klassen, van 0 (tot 20% lichtabsorptie) tot 4 (92-97% lichtabsorptie).

 • Categorie 0 – Bij bewolkt weer in de stad of binnen. Voor bescherming tegen de vrieskou, vliegjes of wind.
 • Categorie 1 – Bij schemering, mist of bewolkt weer.
 • Categorie 2 – Bij mooi weer.
 • Categorie 3 – Bij hevig licht, op zee of in de bergen. Dit is de meest gebruikte categorie tijdens het wandelen.
 • Categorie 4 – Bij extreem hevig licht zoals in het hooggebergte of tijdens het skiën. verboden voor chauffeurs.

Welke categorie bril je ook kiest, kijk welke het meest geschikt is voor jou outdoor activiteit en de beste bescherming biedt voor je ogen. Controleer altijd of de bril een CE-keurmerk heeft, dan zit je goed voor UV-bescherming.

Wordt de categorie ook vermeld, ga dan voor categorie 3. Deze beschermt goed en mag je ook in het verkeer gebruiken. Als je deze tips volgt, maakt het niet uit in welke winkel je de bril koopt.

Julbo ontwikkelde deze zonnebril speciaal voor wandelaars. Hij is licht en blijft goed zitten, ideaal voor wie vaak de bergen in gaat.

De zonnebril biedt goede bedekking en heeft gebogen poten voor optimale bescherming en een stevige pasvorm.

Een groot voordeel van Julbo sportbrillen is dat ze vaak meekleurende fotochromatische (NTS) lenzen hebben. Met één paar lenzen ben je klaar voor verschillende weersomstandigheden, lichttypen en activiteiten.

Voordelen

 • Het omhullende model beschermt de ogen tegen wind, spatten en regen.
 • Glazen van categorie 3 met 100% UV-filtering, ideaal bij zonnig weer.
 • Slechts 34 gram, wat comfortabel is bij langdurig dragen.

Nadelen

 • Glazen zijn niet polariserend, wat minder effectief is tegen schitteringen op water of sneeuw.
 • Voor extreem fel zonlicht (zoals hooggebergte) zijn categorie 4 glazen beter.
 • Poten zijn mogelijk niet verstelbaar voor alle gezichtsvormen.

De SINNER Relais zonnebril is voorzien van categorie 4, bruine spiegellenzen.

Deze lenzen beschermen 100% tegen schadelijke zonnestralen. De bril heeft comfortabele rubberen anti-slip neusvleugels. Tevens is de bril voorzien van zijkapjes met ventilatiegaatjes die je ogen hoog in de bergen optimaal beschermen.

Voordelen

 • voorzien van zijkapjes
 • 1 jaar verzekerd tegen diefstal, verlies of schade
 • geeft veel rust aan de ogen

Nadelen

 • Niet voor dagelijks gebruik. (cat. 4)

Deze Quechua Decathlon zonnebril categorie 4 is perfect voor het wandelen.

Deze bril is licht, de glazen beschermen je ogen goed tegen de zon en de prijs mag er ook al. Deze zonnebril ligt bij mij standaard in de auto voor als we gaan wandelen. Oja, De glazen en het montuur zijn gemaakt uit een heel stevig polycarbonaat. Al met al dus een goede outdoor zonnebril.

Voordelen

 • Goede prijs/kwaliteit verhouding
 • Licht van gewicht
 • Blijft goed op de neus zitten

Nadelen

 • Autorijden is verboden met glazen van categorie 4

Hoe kies je de perfecte zonnebril voor het wandelen?

Voordat we ingaan op de technische overwegingen voor het kiezen van een wandel zonnebril, moet je even nadenken over het soort wandelingen dat je het vaakst doet.

Koop je een zonnebril voor dagtochten of trailruns? Of heb je een zonnebril nodig voor in de sneeuw, waar bescherming tegen verblinding cruciaal is?

Mijn extra wandel tip

Een tip die ik je zeker wil meegeven is: Ga op zoek naar een goede heuptas voor het wandelen. Dat maakt alles een stuk makkelijker met dragen.

Stijl en budget

Wat is belangrijk voor jou: stijl, budget of een ‘allround’ zonnebril? Of zoek je iets specifieks voor hardlopen of fietsen? Deze vragen helpen je bij je keuze.

Gepolariseerde glazen

Gepolariseerde glazen hebben een coating die schitteringen absorbeert. Dit is handig bij watersport, wintersport en wandelen. Maar voor Geocaching is dit minder handig, omdat gepolariseerde glazen het scherm van je mobiel of GPS bijna onleesbaar kunnen maken.

Glas of kunststof?

Kies je voor glas of kunststof? Kunststof is lichter, wat prettig is bij lange wandelingen. Glas is krasbestendiger. Persoonlijk kies ik voor kunststof, omdat dit licht is en geschikt voor bijna elke outdoor activiteit. Ook bij kunststof brillen kun je kiezen uit categorie 3 of 4.

Monturen

Kies een montuur van duurzaam en flexibel materiaal, zoals nylon of nylon/plastic combinaties. Vermijd plastic monturen voor zware omstandigheden, omdat deze kunnen breken. Aluminium en titanium worden heet in de zon en zijn daarom minder geschikt.

Comfort en design

Het ontwerp van de zonnebril hangt af van je outdoor activiteit. Kies een zonnebril die comfortabel en functioneel is. Let op het neusstuk en de poten van het frame. Glijdt het neusstuk eraf als je zweet? Zijn de poten te strak? Controleer bij online aankopen of er een retourbeleid is.

Denk ook aan de omstandigheden waarin je wandelt. Voor bescherming tegen wind en regen is een omhullend ontwerp ideaal. Voor hardlopen of bergbeklimmen kies je een bril die goed blijft zitten.

Zonnebril op sterkte

Draag je een bril op sterkte? Veel fabrikanten bieden zonnebrillen op sterkte. Meekleurende lenzen zijn ook een optie. Een andere mogelijkheid is ‘clip-on’-lenzen of een ‘fit-over’-bril die over je gewone bril past.

Welke zonnebril past bij mij?

Een zonnebril uitzoeken die bij je past kan een hele opgave zijn. Hou er wel rekening mee dat een zonnebril op de eerste plaats je ogen moet beschermen. Design komt op de 2e plaats.

Waarom zou ik een gepolariseerde zonnebril kopen?

Een polariserende zonnebril zorgt ervoor dat de schitteringen zoals die van het water of de zon die op de piste schijnt niet meer in je ogen terechtkomen. Door de gepolariseerde glazen in deze zonnebrillen wordt deze schittering gefilterd.

Welke zonnebrillen zijn het beste voor het wandelen?

Dit ligt geheel aan de locatie waar je aan het wandelen bent. Echter over het algemeen genomen zijn categorie 3 zonnebrillen de beste ‘allround’ brillen voor het wandelen.

Zijn er ook speciale zonnebrillen voor kinderen?

Voor kinderen zijn er ook speciale zonnebrillen. Ook hier zorgen de UW werende glazen voor bescherming van de ogen. Er zijn zelfs zonnebrillen met een gemakkelijk verstelbare gesp. Ook voor kinderen zijn de meeste brillen lekker licht en zijn de meeste glazen categorie 3 of 4.

patrick-heijmans

Al 15 jaar outdoor actief met onder andere Geocaching. Alle mooie verhalen en routes ga ik delen op OutdoorOnly. Maar ook leuke en handige tips (met foto's) komen erbij. Zo nu en dan zal ik ook via mijn local guide profiel dingen delen. Mijn Geocaching naam is Aventurijn.

Een reactie op "De 3 beste zonnebrillen voor het wandelen"

 1. Richard Richard schreef:

  Goed artikel! Ik heb zelf de Quechua MH570 zonnebril, echt een topper. Vooral met wandelen heb ik er veel plezier van!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *