De 6 beste camping BBQ’s

Ben jij net als mij op zoek naar de ultieme barbecue-ervaring tijdens het kamperen? De NomadIQ BBQ springt eruit als de beste camping BBQ, dankzij zijn ongeëvenaarde gemak en veelzijdigheid.

Deze compacte krachtpatser is binnen een minuut opgezet en klaar voor gebruik, ideaal voor de outdoor liefhebber. Natuurlijk heb ik nog 5 andere getest, mijn ervaringen kun je hieronder lezen.

Op zoek naar de beste camping BBQ?

Het vinden van de beste camping BBQ kan de nodige uitdagingen met zich meebrengen, geloof me, ik kan het weten. Wat is een geschikt formaat voor mijn barbecue?

Ik wilt er namelijk zeker van zijn dat ik deze mee kunt nemen tussen je al die bagage achterin de auto. Wil ik een barbecue op gas, of ga ik voor een model op kolen? Ook een BBQ op elektra behoort tegenwoordig tot de mogelijkheden.

Mijn selectiecriteria

Icon webshop bekeken

6

Bezochte webshops

Icon verzamelde reviews

865

Verzamelde opmerkingen

Icon bestede uren

9

Bestede uren

Icon bekeken producten

13

Onderzochte producten

De beste camping barbecues van dit moment

Tip: Ik kijk voor vertrek altijd of het gebruik van een barbecue op de camping is toegestaan. In veel landen is open vuur in de zomerperiode verboden, waardoor een BBQ op houtskool vaak al snel afvalt.

De top 6 voor bewuste kampeerders

Onderstaand vind je mijn handig overzicht van de top 6 met de beste camping barbecues van dit moment. Bij ieder model heb ik een korte toelichting en een overzicht van de belangrijkste voor- en nadelen voor je neergezet.

Deze NomadIQ BBQ had ik binnen 1 minuut opgezet en was klaar voor gebruik. Door het handige draag mechanisme kan ik deze overal mee naar toe nemen. Makkelijk als je bijvoorbeeld uit de wind wilt gaan zitten.

Het mooie van deze barbecue vind ik dat je naast grillen er ook op kan koken. Twee vliegen in 1 klap. De ruimte op de grillroosters is voldoende voor zo’n 12 grote hamburgers. Geen gekloot met aanmaakblokjes en wachten tot het houtskool warm genoeg is, uitklappen, gas aan en bakken maar. Ik vind het heerlijk en makkelijk hoor.

Een echte buitenkeuken voor de outdoor liefhebber. De perfecte kleine gas BBQ. Lees hier ook mijn uitgebreide NomadIQ BBQ review.

Voordelen

 • Handige lekbak, eenvoudig schoon te maken.
 • Makkelijk mee te nemen
 • Mooi design (zegt mijn vrouw..)
 • Zowel grillen en koken op 1 BBQ

Nadelen

 • Gasslang is wat lastig mee te nemen
 • De gasflesjes zijn wegwerp
 • Even wennen hoe je deze opzet

De Cadac Safari Chef 2 Lite is een echte middenklasser. Zowel qua prijs, als ook qua mogelijkheden, design en kwaliteit. Deze camping BBQ kan worden aangesloten op een gasfles en bestaat uit verschillende onderdelen.

De handige lekbak voorkomt dat het vet van de grillplaat in het vuurtje onder de lekbak drupt. Het model staat op drie poten, een heeft een compact formaat. Hierdoor kon ik deze makkelijk overal plaatsen. Wel opletten dat je de pootjes op een stevige ondergrond zet, of even in de grond duwt voor extra stevigheid.

De grillplaat heeft een diameter van 28 centimeter. Voor ons met 3 personen konden we deze makkelijk gebruiken. Ik gebruik de camping grill BBQ ook in de tuin of als je die niet hebt op bijvoorbeeld je balkon. Doordat deze lekker compact kan hij bijna overal staan.

Voordelen

 • Handige lekbak, eenvoudig schoon te maken.
 • Staat op poten
 • Eenvoudig mee te nemen

Nadelen

 • Te klein als je met 4 of 5 personen bent
 • gasdrukslang wordt niet meegeleverd

De naam zegt het al, de Weber Go-Anywhere is daarom een geschikte barbecue voor op de camping. Dit model is zeer compact en daardoor kan ik ook deze eenvoudig mee nemen. (Dé weber reis BBQ) Een van de handigheden vind ik het handvat aan de bovenzijde van deze camping BBQ.

Je kunt de Weber Go-Anywhere kopen als model voor houtskool en als model om aan te sluiten op een gasfles. Ik moet wel zeggen dat het model op gas aanzienlijk duurder is, dan de Weber Go-Anywhere op houtskool. Het verschil is al snel 50 euro. Hierdoor zou ik denk ik eerder voor de houtskool versie gaan.

De betrouwbare naam Weber maakt de Weber Go-Anywhere tot een zeer populaire camping barbecue. Ik zie deze dan ook regelmatig bij het kamperen. Het model is daarbij groot genoeg, om hier met een compleet gezin van te kunnen genieten.

Voordeel van de Weber Go-Anywhere is dat ik deze ook op een tafel kan zetten. Althans de gas versie, met houtskool zou ik dat niet snel doen. De BBQ zal hierdoor iets steviger staan, dan wanneer je voor een model op losse poten kiest.

Voordelen

 • compact model
 • Door de vier poten staat het model erg stevig.  
 • Geschikt voor gezinnen van drie of vier personen. 

Nadelen

 • gasdrukslang wordt niet meegeleverd
 • er kan vet uit de onderkant lekken
 •  

Niet alleen Weber heeft een zeer goede naam op het gebied van (buiten)keukens. Ook Boretti is een gerenommeerde partij in deze markt. De Boretti Terzo is dan ook een typische camping barbecue, welke niet in mijn top zes mag ontbreken.

Dit model heeft een heel robuust uiterlijk en staat lekker stevig, dankzij de vier korte poten aan de onderzijde. Ik heb dit model zowel op tafel, als op de grond gebruikt. Ik was niet bang dat de barbecue onder normale omstandigheden omvalt.

Ten opzichte van de Weber Go-Anywhere is deze Boretti Terzo nog een slag groter. Met ons gezien kunnen we er goed van eten dus gezinnen met vijf of zes personen moet ook geen probleem zijn.

Dit model werkt alleen met houtskool. Dankzij de regelbare luchttoevoer kun je invloed uitoefenen op de temperatuur van deze camping BBQ.

Wel moet ik zeggen dat ik deze wat groot vind om zo mee te nemen als je vaak rondtrek. Blijf je langer op een camping moet het geen problemen opleveren.

Voordelen

 • Luchttoevoer van deze camping BBQ is regelbaar
 • Geschikt voor grotere gezelschappen van vijf of zes personen.  
 • Dankzij zijn vier poten staat deze barbecue stevig

Nadelen

 • Relatief duur
 • Vrij zwaar voor alleen kamperen

Als we samen met ons gezin en andere campinggasten willen barbecueën dan kies ik voor deze Weber Q1400. Deze camping BBQ kan je namelijk gebruiken bij gezelschappen van zeven tot 10 personen.

Deze Weber Q1400 wordt aangeboden met en zonder onderstel. Voor op de camping is het model zonder onderstel de beste keuze. Scheelt toch weer ruimte in te de auto. De vier poten aan de onderzijde van deze tafelbarbecue maken dat de Weber Q1400 zowel op de grond, als op tafel stabiel zal blijven staan.

Enig nadeel vind ik dat deze niet voorzien is van een thermometer in de deksel. Het maakt het lastig te bepalen of de barbecue al op de juiste temperatuur is.

Let op: Doordat de barbecue bij het opstarten kortstondig veel energie (piekspanning) gebruikt moet je wel opletten of dit mogelijk is bij de camping.

Voordelen

 • Ideale camping BBQ voor mensen die samen met andere campinggasten willen barbecueën.  
 • Model is leverbaar met en zonder onderstel. Het onderstel kan handig zijn, als je de BBQ ook thuis gebruikt.   
 • Je hoeft geen gasfles mee te nemen, het model werkt op elektra.  

Nadelen

 • Het ontbreekt dit model aan een thermometer in de deksel.
 • Deze camping BBQ is aan de prijzige kant, wanneer je deze enkel tijdens je vakanties gebruikt. 
 • Gebruik kortstondig veel energie bij het opstarten

En dan natuurlijk de Cadac Skottelbraai. Dit model behoort al jaren tot de populairste camping barbecues bij veel gezinnen. Belangrijkste reden hiervan is het feit, dat je de Cadac Skottelbraai niet alleen als camping BBQ gebruikt maar als een complete buitenkeuken.

Ook wokken en bakken is mogelijk, wanneer je voor dit apparaat kiest en deze combineert met aanvullende pannen. De Cadac Skottelbraai werkt op basis van gas. Nadeel hiervan is dat je altijd een gasfles mee zal moeten nemen op vakantie.

Het model heeft aan de onderzijde drie poten en kan niet gebruikt worden als een tafelmodel. Dit kan als een nadeel worden gezien, omdat het de camping barbecue op een open terrein minder stabiel maakt.

Zeker, wanneer er wind onder de barbecue komt te staan. Door zijn grote formaat is de Cadac Skottelbraai geschikt voor grotere gezelschappen. Handig, wanneer je bezoek krijgt op de camping en samen wilt kunnen dineren.

Voordelen

 • Cadac Skottelbraai is veel meer dan een camping barbecue alleen.  
 • Geschikt voor grotere gezelschappen van zes of zeven personen.  
 • Eenvoudig schoon te maken doordat het apparaat modulair is opgebouwd. 

Nadelen

 • Je hebt een gasfles nodig
 • Nog wel een koppelstuk nodig
 • Neemt veel ruimte in

Formaat van een camping bbq

In mijn zoektocht naar de beste camping BBQ heb ik eerst gekeken welk formaat ik makkelijk vind. Ik wil de BBQ namelijk makkelijk mee kunnen nemen in de auto en moet niet al te veel plaats innemen. Er zit al zoveel in de auto als we op vakantie gaan. Deze keuze is persoonlijk, dus hou voor jezelf in gedachten wat voor jou belangrijk is.

Barbecue Met Eten

Verschil in barbecue op kolen en op gas

Naast het verschil in het formaat van de barbecue, zit er een belangrijk verschil in de gebruikte brandstof. Kies ik voor een barbecue op kolen, of ga ik voor een model op gas? Voor mij is een barbecue op nog steeds het toppunt van kamperen. Toch vind het op gas ook steeds fijner. Snel warm, dus kan ik eerder eten. Maar ook minder rookontwikkeling. Je kent het vast wel in de zomermaanden al die rooksignalen op de camping. Tenslotte is er natuurlijk nog de stroom variant. Alleen deze zou ik afraden op de camping omdat deze teveel stroom verbruiken.

Onderstaande tabellen tonen kort de verschillende voor- en nadelen van de brandstoffen die je kunt gebruiken bij het barbecueën op de camping. Ik heb voor jou nog even de voor- en nadelen van de verschillende soorten op een rij gezet.

voor- en nadelen van barbecueën op gas 

VoordelenNadelen 
Barbecue is relatief snel warm en kan daardoor direct gebruikt worden.Afhankelijk van een gasfles, welke je speciaal mee moet nemen.
Overal toegestaan om te barbecueën op gas, omdat er geen open vuur is.

voor- en nadelen van barbecueën op houtskool  

VoordelenNadelen 
Klassieke barbecue ervaringen, zoals vroeger.Produceert veel meer rook dan een model op gas of elektra.
Niets fijner dan de licht verbrande smaak aan vlees dat boven kolen gelegen heeft.Het duurt relatief lang voordat de kolen warm zijn. Op kolen barbecueën is daarbij niet overal toegestaan.

voor- en nadelen van barbecueën op elektra  

VoordelenNadelen 
Eenvoudig aan te sluiten en relatief snel warm.Afhankelijk van de stroomvoorziening. Deze is niet altijd krachtig genoeg.
Minst fijne BBQ ervaring, de rokerige smaak aan het vlees ontbreekt volledig.

Functionaliteit van een barbecue voor de camping

In sommige gevallen kun je met een camping BBQ veel meer dan barbecueën alleen. Het meest bekende voorbeeld hiervan is de traditionele skottelbraai, die we steeds vaker op campings terug zien keren. Het voordeel van dit systeem is dat je de barbecue ook van een wokpan of bijvoorbeeld bakplaat kunt voorzien.

Zo heb je een complete buitenkeuken met een zeer compact formaat. Je kunt het apparaat zelf uitbreiden met diverse extra pannen en platen. Ook sommige andere barbecues bieden een dergelijke mogelijkheid. Haal de grill uit de BBQ en vervang deze voor een bakplaat om bijvoorbeeld samen met je kinderen pannenkoeken te bakken op de camping. Niet alleen lekker, maar ook hartstikke gezellig.

Tip: Denk er ook aan dat je ook een camping koelbox meeneemt om al het vlees in te bewaren.

Accessoires voor bij je camping bbq

Wanneer je een geschikte camping BBQ gevonden denkt te hebben, is het zaak om bijpassende accessoires in huis te halen. Denk bijvoorbeeld aan een vuurbestendige handschoen, waarmee je het rooster op de barbecue kunt leggen en deze nadien schoon kunt maken.

Ook een tang voor het omdraaien van de verschillende stukjes vlees en groente op de barbecue zal goed van pas komen. Wil je een spies maken met paprika, stukje saté en bijvoorbeeld een tomaatje? Neem in dat geval metalen spiesjes mee, die je na het barbecueën eenvoudig schoon kunt maken.

patrick-heijmans

Al 15 jaar outdoor actief met onder andere Geocaching. Alle mooie verhalen en routes ga ik delen op OutdoorOnly. Maar ook leuke en handige tips (met foto's) komen erbij. Zo nu en dan zal ik ook via mijn local guide profiel dingen delen. Mijn Geocaching naam is Aventurijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *