Wat is het beste luchtbed voor onder andere kamperen? Het is een vraag die ik mijn partner als eerste stelde, toen we voor het eerst samen op vakantie gingen. Een vakantie moet ontspannen zijn, zonder wakker te worden met een stijve rug of nek. Het vrije van de camping, met een tikkeltje luxe vanuit huis.

In dit artikel zet ik de beste luchtbedden voor je op een rijtje. Daarnaast vind je verderop op de pagina meer informatie over de factoren op basis waarvan je de verschillende opties zelf met elkaar kunt vergelijken. 

Om jou een goed en betrouwbaar advies te kunnen geven heb ik het voorwerk al voor je gedaan. Hierdoor weet je zeker dat je geen verkeerde aankoop doet en het product bij je past.

Onze selectiecriteria

5

Bezochte webshops

167

Verzamelde opmerkingen

2.4

Bestede uren

21

Onderzochte producten

Sommige links op OutdoorOnly kunnen affiliate-links zijn. Dit betekent dat als je via deze links een aankoop doet, wij mogelijk een commissie ontvangen, zonder extra kosten voor jou. Deze commissies helpen ons om OutdoorOnly draaiende te houden, nieuwe producten te kunnen kopen om te testen en jou te blijven voorzien van waardevolle informatie zonder reclame. We waarderen je steun!

Lees hier onze richtlijnen voor product reviews.

Onderstaand tonen we de top 5 beste luchtbedden van dit moment. Bij het samenstellen van deze top 5 hebben we rekening gehouden met de factoren uit het reeds beschreven stappenplan.

Top 5 beste luchtbedden van dit moment

Hieronder alle specificaties per luchtbed op een rijtje zodat je makkelijk kunt vergelijken.

LuchtbedLengteBreedteDikteGewichtScore
QUECHUA zelfopblazend luchtbed 200 cm70 cm8 cm2.90 kg4.6/5
Bo-Camp luchtbed194 cm70 cm10 cm1.60 kg3.6/5
Human Comfort Durtal luchtbed194 cm70 cm10 cm1.80 kg2.7/5
QUECHUA kampeerluchtbed190 cm70 cm16 cm1.90 kg4.2/5
Intex Downy Twin luchtbed191 cm99 cm25 cm2.69 kg4.1/5

Extra lang luchtbed

Met het QUECHUA zelf opblazend luchtbed kies je voor comfort tijdens het kamperen. Goedkoop is dit model echter niet, met een prijs van circa 90 euro. Het model heeft een formaat van 70 bij 200 centimeter en een hoogte van 8 centimeter. Met een lengte van 200 centimeter is het model geschikt voor langere mensen. Zoals eerder aangehaald hebben veel andere luchtbedden een lengte van circa 190 tot 195 centimeter.

Doordat het model zichzelf opblaast, hoef je niet langer een pomp mee te nemen naar de camping. Handig, wanneer je bijvoorbeeld met de fiets op vakantie gaat. Het is een kwestie van uitrollen, de pomp inschakelen en genieten van je kampeerplek. In vergelijking met andere luchtbedden van QUECHUA behoort dit model tot de sterkere varianten. Een duurzame keuze, maar zeker niet de voordeligste optie.

VoordelenNadelen
 Extra lang; met een lengte van 200 cm Prijs voor dit luchtbed is relatief hoog
 Zelfopblazend; geen losse pomp meer nodig De dikte van het luchtbed valt enigszins tegen
Sterk; het luchtbed kan minimaal 100x opnieuw worden opgeblazenRelatief zwaar (2.9 kg)

⭐ Op Decathlon zijn 118 reviews te vinden van de QUECHUA zelf opblazend luchtbed waarbij de gemiddelde score 4.6/5 is.

Beste prijs/kwaliteit

Net als het QUECHUA zelfopblazend luchtbed, is ook dit Bo-Camp luchtbed relatief lang met een lengte van 194 centimeter. Dit model is 70 centimeter breed en heeft een dikte van 10 centimeter. Iets dikker dus dan het QUECHUA luchtbed. Het luchtbed heeft een bijzonder goede prijs/kwaliteitverhouding en is licht van gewicht. Dit hangt samen met het feit, dat je dit luchtbed zelf op moet pompen. Neem dus een externe pomp mee, als je voor dit luchtbed kiest.

Doordat je een externe pomp mee moet nemen, valt het lichte gewicht enigszins in het niet. Dankzij de grote vulopening met een dubbel ventiel heb je het luchtbed in een relatief korte tijd opgepompt.

Het luchtbed is voorzien van een PVC coating, wat dit luchtbed extra stevig maakt. Daarbij bevat het luchtbed 23 horizontale banen. Deze vergroten het ligcomfort op dit luchtbed, wat je zorgeloze nachten biedt tijdens het kamperen op de oneffen ondergrond van een gemiddelde camping.

VoordelenNadelen
 Extra lang; met een lengte van 194 cm Je moet altijd een externe pomp meenemen
 PVC coating voor extra bescherming
Extra comfort door 23 horizontale banen

⭐ Op bol zijn 23 reviews te vinden van de Bo-Camp Luchtbed waarbij de gemiddelde score 3.6/5 is.

Zeer licht van gewicht

Het derde beste luchtbed dat niet in deze top 5 mag ontbreken is het Human Comfort Durtal luchtbed. Uniek aan dit luchtbed is de embossy structuur van het luchtbed. Iets wat ertoe leidt, dat het luchtbed veel minder zal kraken dan je wellicht gewend bent van andere modellen luchtbedden. De structuur zagen we ook terug in de vormgeving van het Bo-Camp luchtbed.

Net als dat Bo-Camp luchtbed heeft het model een dikte van 10 centimeter, wat je het nodige comfort biedt tijdens een overnachting op de camping. Het model is met 194 centimeter iets minder lang dan de reeds beschreven luchtbedden. Dit kan een nadeel zijn, wanneer je zelf erg lang bent. Tegelijkertijd maakt dit het luchtbed geschikt voor een kleiner model tent. Je kunt het luchtbed oppompen met de geïntegreerde pomp. Zo hoef je nooit een losse pomp mee te nemen naar de camping. Handig, wanneer je bijvoorbeeld op de fiets op vakantie gaat.

VoordelenNadelen
 Speciale embossy structuur doet het luchtbed minder kraken Iets minder geschikt voor lange mensen
 Geïntegreerde foam pompen om het luchtbed op te blazen Duurder dan het Bo-Camp luchtbed
Zeer licht van gewicht (1.8 kg) 

⭐ Op bol zijn 3 reviews te vinden van de Human Comfort Durtal Luchtbed waarbij de gemiddelde score 2.7/5 is.

Voordeligste keuze

Op zoek naar een voordelig luchtbed? Kies in dat geval voor het QUECHUA kampeerluchtbed, welke nog geen vijftien euro kost. Het luchtbed is een heus basismodel, welke je precies biedt wat je tijdens een losse overnachting nodig hebt. Tegelijkertijd is het model iets minder geschikt voor lange kampeervakanties. Zo beschikt dit beste luchtbed bijvoorbeeld niet over de horizontale banen, die de reeds beschreven luchtbedden wel hebben. De luxe het comfort van dit banen wordt enigszins gecompenseerd door de dikte van die kampeerluchtbed van QUECHUA: maar liefst 16 centimeter. Het maakt dit model veel dikker dan de reeds uitgelichte producten.

Het luchtbed heeft een formaat van 70 bij 190 centimeter. Het maakt dit luchtbed minder geschikt voor lange mensen. Daarbij is de kwaliteit van het materiaal waarvan dit luchtbed gemaakt is enigszins beperkt. De kans dat het luchtbed al na een paar jaar vervangen moet worden is relatief groot.

VoordelenNadelen
 Goedkoop luchtbed; een basismodelMet een lengte van 190 cm niet heel lang
 Zeer dik, met een hoogte van 16 cmAltijd een externe pomp nodig
Relatief zwaar met een gewicht van 2.9 kg 

⭐ Op Decathlon zijn 2681 reviews te vinden van de QUECHUA kampeerluchtbed waarbij de gemiddelde score 4.2/5 is.

Dik luchtbed

Het Intex Downy Twin luchtbed behoort net als het QUECHUA kampeerluchtbed tot de basismodellen. Voor een Intex Downy Twin luchtbed betaal je een bedrag tussen de 10 en 15 euro, afhankelijk van de breedte die je kiest. Naast de varianten voor één persoon, wordt het Intex Downy Twin luchtbed ook voor twee personen (beste 2-persoons luchtbed) en als twijfelaar (137 cm breed) aangeboden.

Opvallend aan dit beste luchtbed is de dikte hiervan: 22 centimeter. Dit is relatief dik in vergelijking met de andere modellen uit deze top 5, wat je het nodige comfort biedt op de camping. Vergelijk je dit luchtbed met bijvoorbeeld het Bo-Camp luchtbed, dan valt op dat dit luchtbed niet over horizontale banen beschikt voor extra stevigheid.

Een ander belangrijk nadeel van dit luchtbed is dat het model zwaarder is dan andere varianten. Het luchtbed heeft een gewicht van 2,9 kilogram. Daarbij moet je een externe pomp meenemen om het luchtbed op te kunnen pompen.

VoordelenNadelen
 Goedkoop luchtbed; een basismodelMet een lengte van 190 cm niet heel lang
 Zeer dik, met een hoogte van 22 cmKwaliteit van het materiaal is beperkt
Licht van gewicht (1.9 kg)

⭐ Op bol zijn 1963 reviews te vinden van de Intex Downy Twin luchtbed waarbij de gemiddelde score 4.1/5 is.

Waarom is een goed luchtbed belangrijk?

Een goed luchtbed maakt dat je ook tijdens de vakantie voldoende uren slaap hebt. Vaak ben je al op tijd wakker, doordat de felle zon haar licht op de tent uitstraalt of door vroege vogels rondom je kampeerplek. Het is vervelend, als je de hele nacht hebt liggen draaien door een te hard of juist te zacht luchtbed. Wanneer je voor een actieve vakantie kiest, met lange wandelingen, klimactiviteiten en bijvoorbeeld tochten op de fiets, helpt een goed luchtbed je lichaam de benodigde rust te krijgen. De kans op een pijnlijke, stijve rug of nek neemt af wanneer je investeert in een goed luchtbed.

Houd er bij het zoeken naar het beste luchtbed rekening mee, dat ieders wensen en behoeftes anders zijn. Vergelijk het met het zoeken naar een nieuw matras. De een geeft de voorkeur aan een wat harder model, de ander kiest voor een heel zacht camping matras. Laat je om deze reden altijd adviseren in een winkel, alvorens je een luchtbed (online) bestelt. Een specialist op het gebied van luchtbedden kan je meer vertellen over de belangrijkste factoren om rekening mee te houden.

Beste Luchtbed Opblazen

Luchtbedden in verschillende soorten

Luchtbedden voor op de camping worden in verschillende soorten aangeboden. Kijk bijvoorbeeld naar de verschillende formaten luchtbedden. Het kan prettig zijn wanneer jij en je partner ieder hun eigen luchtbed hebben. Het draaien van je partner heeft zo geen invloed op jouw nachtrust. Een andere factor is het verschil tussen een luchtbed die je zelf op moet blazen met een pomp en een zelfopblazend luchtbed. Een zelfopblazende variant heeft een ventiel op een van de hoeken. Door het ventiel open te draaien, vult het luchtbed zich met lucht. Rol je het luchtbed na het kamperen weer op, dan zal de lucht uit het matje gedreven worden.

Verschil tussen een slaapmat en luchtbed

Kijk goed naar het verschil tussen een slaapmat en een luchtbed. Een slaapmat is vaak dunner dan een luchtbed, maar heeft een beter isolerend vermogen. Voordeel hiervan is dat je het minder snel koud krijgt, wanneer de ondergrond afkoelt. Dat klinkt wellicht gek, daar je op een luchtbed hoger boven de grond ligt. Toch is het zo. Een ander voordeel van een slaapmat ten opzichte van een luchtbed, is het feit dat een slaapmat compacter kan worden opgerold. Handig, wanneer je bijvoorbeeld op de fiets op vakantie gaat.

Stappenplan voor het vinden van het beste luchtbed

Inmiddels heb je een beeld van de factoren om rekening mee te houden bij het kiezen van het beste luchtbed. Onderstaand stappenplan licht stapsgewijs toe, hoe je op basis van de beschreven factoren tot een weloverwogen keuze komt.

Luchtbed Uitzoeken

Stap 1: bepaal een geschikt formaat voor het beste luchtbed

Kies je voor een luchtbed om samen met je partner op te liggen, of geef je de voorkeur aan twee losse luchtbedden? Persoonlijk vind ik het prettiger om ieder ons eigen luchtbed te hebben, omdat we op de camping vaak al iets minder goed slapen dan thuis. De bewegingen van mijn partner komen de nachtrust niet ten goede. Qua lengte zit er weinig variatie in de luchtbedden. De meeste luchtbedden hebben een lengte van circa 190 of 191 centimeter. Voor de meeste mensen zal dit voldoende zijn. Kijk uiteraard wel even, of de lengte past bij het formaat van je tent.

Meer variatie zit er in de hoogte en de breedte van het luchtbed. Een luchtbed voor één persoon heeft vaak een breedte van 70 tot maximaal 100 centimeter. Kies je voor een tweepersoons luchtbed, dan ligt de breedte tussen de 100 en 140 centimeter. Bij het kiezen van de juiste breedte, is het belangrijk om te letten op de breedte van de tent. Mogelijk wil je naast het luchtbed nog wat ruimte hebben om persoonlijke spullen te bewaren. Een te breed luchtbed is in zo’n geval niet wenselijk.

Kijken we naar de hoogte van het luchtbed, dan zien we net als bij de breedte veel variatie. Een hoger model luchtbed vind ik het prettigste liggen. Voordeel van zo’n luchtbed is het feit, dat deze steviger is en vaak meer comfort biedt. Ook zal de kou minder snel optrekken, als de grond in de nachten sterk afkoelt.

Stap 2: kies tussen modellen met en zonder ingebouwde pomp

Een volgende stap is de keuze tussen een luchtbed met en zonder ingebouwde pomp. Bij luchtbedden die wat hoger zijn, is het verstandig om voor de ingebouwde pomp te kiezen. Zo hoef je zelf geen pomp meer mee te nemen. Gelukkig zijn veel van deze hoge luchtbedden standaard van een ingebouwde pomp voorzien.

Tip: kijk goed op welke wijze de ingebouwde pomp werkt. Soms moet deze van een batterij voorzien worden. In andere gevallen werkt de pomp op stroom.

Stap 3: kwaliteit van het luchtbed

Een derde stap is het bekijken van de extra’s waarover het luchtbed beschikt. Het zegt vaak iets over de kwaliteit hiervan. Is het luchtbed bijvoorbeeld waterbestendig? Tegenwoordig zijn vrijwel alle luchtbedden waterbestendig. Koop je een tweedehands model, dan is dit een factor om eens naar te kijken.

Naast de waterbestendigheid van een luchtbed, speelt ook de toplaag een rol. Veel luchtbedden zijn voorzien van een zogenaamde “flock” toplaag. Deze toplaag zorgt voor extra warmte en verstevigt het luchtbed. Een aanrader.

Conclusie: wat is het beste luchtbed?

Op basis van de reeds beschreven top 5 kunnen we onderscheid maken tussen twee winnaars: het beste goedkope luchtbed en het beste luchtbed in algemene zin.

Laten we eerst kijken naar het beste goedkope luchtbed. In deze categorie blinkt het Intex Downy Twin luchtbed uit. Dit luchtbed is dikker dan de andere modellen, wat je de nodige stevigheid biedt. Daarbij is dit luchtbed zeer scherp geprijsd, waardoor je er geen buil aan kan vallen. Ook niet, wanneer deze na een paar jaar vervangen moet worden. Verwacht van dit luchtbed echter niet het comfort, wat de duurdere modellen je bieden. Het is een ideaal luchtbed voor bijvoorbeeld een festival of een overnachting bij vrienden.

Kijken we vervolgens naar het beste luchtbed in algemene zin, dan blinkt het Human Comfort Durtal luchtbed uit. Dit luchtbed is voorzien van een geïntegreerde pomp, waardoor je deze zelf niet hoeft mee te nemen. Daarbij is het model goedkoper dan het QUECHUA zelfopblazend luchtbed, waarbij je logischerwijs ook geen externe pomp nodig hebt. Andere redenen die dit het beste luchtbed van dit moment maken zijn het lichte gewicht ervan en de speciale embossy structuur. Het biedt de ondersteuning die je wenst tijdens een overnachting op een oneffen ondergrond.

Wat is een goed luchtbed?

Bekijk hier onze top5 van beste luchtbedden. We zijn uitgegaan van de reviews van gebruikers en onze eigen ervaringen.

Hoe vind je lek in luchtbed?

Houd je oor net boven je luchtbed. Ga zo van boven naar beneden. Je oor is zeer gevoelig en kan de ontsnappende lucht goed horen.

Waar kan ik een luchtbed kopen?

Een luchtbed kun je in verschillende outdoorwinkels kopen zoals Decathlon. Wij hebben hier de beste webshop op een rij gezet.