Laat je vrienden dit niet missen: deel het vandaag!

Op zoek naar de ultieme oplossing om je elektronische apparaten opgeladen te houden tijdens je avonturen in de buitenlucht?

Zelf heb ik bijna altijd een gps, een mobiele telefoon en een outdoor horloge bij me als ik naar buiten ga. Sinds kort heb ik een solar powerbank aan mijn rugzak hangen. Zo eentje die je ook kunt opladen via zonne-energie.

Top 3 beste solar powerbanks 

Heb je geen tijd om de verschillende solar powerbanks te vergelijken, of wil je verzekerd zijn van een kwalitatief goed model solar powerbank? Kies in dat geval voor één van de vijf beste powerbank op zonne energie, welke je hieronder in willekeurige volgorde opgesomd vindt. 

In dit artikel zet ik de beste solar powerbanks van dit moment voor je op een rijtje. Ook vertel ik je meer over het vergelijken van de diverse modellen. Om jouw een goed en betrouwbaar advies te kunnen geven hebben wij het voorwerk al voor je gedaan. Hierdoor weet je zeker dat je geen verkeerde aankoop doet en het product bij je past.

Onze selectiecriteria

6

Webwinkels bezocht

Icon verzamelde reviews

296

Verzamelde reviews

Icon bestede uren

7.1

Bestede uren

Icon bekeken producten

13

Onderzochte producten

Sommige links op OutdoorOnly kunnen affiliate-links zijn. Dit betekent dat als je via deze links een aankoop doet, wij mogelijk een commissie ontvangen, zonder extra kosten voor jou. Deze commissies helpen ons om OutdoorOnly draaiende te houden, nieuwe producten te kunnen kopen om te testen en jou te blijven voorzien van waardevolle informatie zonder reclame. We waarderen je steun!

Lees hier onze richtlijnen voor product reviews.

De beste powerbank op zonne energie: De Hekosolar Solar Powerbank vinden bij een van de beste solar powerbanks van dit moment. Deze powerbank wordt met 1 batterijcapaciteit aangeboden, namelijk 30000 mAh. Dit model bied dan ook voldoende capaciteit om je telefoon of tablet meermaals op te laden tijdens outdoor activiteiten.

De powerbank beschikt over een geïntegreerd solar panel, wat maakt dat je deze heel compact op kunt bergen. Het grote aantal USB-poorten, namelijk 7, waardoor je meerdere apparaten tegelijk kunt opladen. 

Een handig extraatje aan deze outdoor powerbank is de LED lamp waarvan deze voorzien is. Zo kun je de solar powerbank ook als zaklamp gebruiken. De LED lamp beschikt over 1.8W. Bekijk hier onze uitgebreide review van de Hekosolar powerbank Spark.

oja, en met zijn IP65-rating is deze poewrbank waterdicht, tenminste hij kan wel tegen een regenbui. Dus de beste outdoor powerbank wat mij betreft.

⭐ Op bol.com zijn 153 reviews te vinden van de Hekosolar Solar Powerbank, waarbij de gemiddelde score 4.3/5 is.

VoordelenNadelen 
beschikt over fraai weggewerkte kabels aan de achterzijde. Is ietwat aan de zware kant. 
Voorzien van een zeer robuust ontwerp, wat de kans op beschadigingen minimaliseert. Geen quick charge-functionaliteit op deze powerbank. 
Capaciteit van maar liefst 30.000 mAh.  

Features van deze powerbank: 

Een voordelige keuze powerbank. Ook de Homèlle Solar oplader behoort tot de voordeligste keuzes. Dit model is iets duurder dan de Achaté Solar Powerbank, maar biedt een grotere capaciteit met maar liefst 36.000 mAh.

Het model beschikt over een uiterst stevige behuizing om schade aan de powerbank of het geïntegreerde zonnepaneel te kunnen voorkomen. Net als de reeds genoemde solar powerbanks, beschikt ook deze Homèlle Solar Powerbank over een geïntegreerde LED lamp. Gebruik de powerbank als zaklamp tijdens outdoor activiteiten.

Een handige LED indicator toont hoe vol de interne accu van deze powerbank met zonnepaneel nog zit na het opladen van je elektronische apparaten. Om een veilige werking van de powerbank te kunnen garanderen, is het model voorzien van een ingebouwd systeem om overladen en oververhitting te voorkomen.

⭐ Op bol.com zijn 173 reviews te vinden van de Homèlle solar Powerbank, waarbij de gemiddelde score 3.9/5 is.

VoordelenNadelen 
Grote capaciteit van 36.000 mAhLosse oplaadkabels; deze zijn niet geïntegreerd
Voorzien van USB-C, USB-A én Micro-USB poortenDe kwaliteit van de behuizing laat enigszins te wensen over
Uitgevoerd met quick charge-functionaliteit 
Geintergreerde zaklamp 

Features van deze powerbank: 

Powerbank met draadloos opladen: Kijk tot slot naar de HEKO Solar® Powerbank Swung. Dit model beschikt over een ruime capaciteit van 30.000 mAh. Doordat het apparaat over meerdere USB-poorten beschikt kun je verschillende apparaten tegelijkertijd opladen.

Ook handig aan dit model is de mogelijkheid om een telefoon draadloos op te laden. Iets wat niet ondersteund wordt door veel andere solar powerbanks. Het voordeel hiervan is dat je geen USB-kabel mee hoeft te nemen; het scheelt iets aan bagage. 

Het robuuste design van de HEKO Solar Powerbank Swung maakt dat deze niet snel beschadigd raakt, wanneer je de powerbank meeneemt tijdens een bergwandeling of fietstocht. Dankzij de IP65-rating is het model bestand tegen water en stof.

Ook prettig is de geïntegreerde beveiliging tegen overbelasting en kortsluiting. Bekijk hier onze uitgebreide review van de Heko solar powerbank Swung.

⭐ Op bol.com zijn 135 reviews te vinden van de HEKO Solar Powerbank Swung, waarbij de gemiddelde score 4.3/5 is.

VoordelenNadelen 
Quick charge-functie. Enigszins aan de dure kant in vergelijking met andere modellen uit dit overzicht. 
Draadloos op te laden (Wireless Charger). Het afdekkapje over de USB-poorten is enigszins fragiel. 
Voorzien van USB-A en USB-C poorten 
handige en stevige karabijnhaak, waaraan ook een kompas zit.  

Features van deze powerbank: 

Hoe kan de solar powerbank het beste worden opgeladen? 

Het opladen van een powerbank met zonnecellen in de zon duurt langer, dan via het stroomnet. Dit maakt dat het belangrijk is om de solar powerbank in een zo optimaal mogelijke situatie op te laten laden in de zon.

Om een beeld te geven van de snelheid waarmee een solar powerbank op te laden valt: een model met een capaciteit van circa 10.000 mAh doet hier al snel meerdere dagen over. In ideale omstandigheden slagen sommige modellen erin om met 2.000 tot 2.500 mAh per uur op te laden. 

Het is om deze reden verstandig de externe accu met zonnepaneel vooraf thuis op te laden aan het stroomnet. Door de powerbank vervolgens af en toe in de zon te leggen, kun je deze bijladen.

Naast de mogelijkheid om de powerbank op te laden via het stroomnet, kun je sommige modellen ook aan een laptop hangen. Zo gebruik je de accu van je laptop om de powerbank op te laden.

Belangrijkste voordelen van een solar powerbank & charger 

Het voornaamste voordeel van een solar powerbank & charger is het gegeven, dat je deze op kunt laden zonder afhankelijk te zijn van een stopcontact. Door deze in de zon te leggen wordt de opgewekte zonne-energie omgezet naar bruikbare energie voor het opladen van je smartphone, navigatiesysteem en smartwatch, opgeslagen in de interne accu van de powerbank.

Dit betekent niet dat de solar powerbank niet te gebruiken is op een bewolkte dag. Ook op deze momenten wekt het apparaat energie op. Het valt te verklaren door het feit dat deze powerbanks elektriciteit opwekken uit fotonen in een natuurlijk daglicht. 

Met een solar powerbank heb je overal de mogelijkheid om je apparaten van stroom te voorzien; je zit nooit meer met een lege batterij. Niet alleen handig tijdens outdoor activiteiten, maar bijvoorbeeld ook tijdens de werkdag onderweg naar huis. 

Tegenwoordig zijn de solar powerbanks zo ontworpen, dat je deze heel eenvoudig met je mee kunt dragen. Niet alleen het formaat van de solar powerbanks valt in positieve zin op, ook het gewicht is door de jaren heen sterk verminderd.

Waar een powerbank voorheen behoorlijk zwaar kon zijn, geldt dat niet meer voor de beste solar powerbanks van nu. Ideaal, wanneer je de solar powerbank mee wilt nemen in je wandelrugzak of bijvoorbeeld in een handtas tijdens een dagje in de stad. 

Niet onbelangrijk is de duurzaamheid van deze modellen. Door zelf stroom op te wekken hoeft het milieu minder zwaar belast te worden; je verbruik van grijze stroom neemt immers af.

De powerbank volledig op groene stroom laten werken zit er voor veel mensen voorlopig nog niet in, daar het relatief veel tijd kost om een solar powerbank volledig op te laten laden in de zon. Je zou de powerbank enkele dagen voor je outdoor activiteit buiten moeten leggen om deze volledig opgeladen mee te kunnen nemen. 

Situaties waarin de poewrbank op zonneenergie van pas komt 

In verschillende situaties kan de solar powerbank uitkomst bieden. Denk aan wildkamperen, waarbij je vrijwel zeker geen stopcontact tot je beschikking hebt in de avond. Om je lamp, je navigatiesysteem en telefoon op te kunnen laden is het prettig dat je er een bij je hebt.

Dat geldt ook wanneer je een lange boswandeling maakt en de accu van je gps leeg begint te raken. In eerste instantie kun je een smartphone als alternatief gebruiken. Deze zal echter niet overal over een betrouwbaar GPS-signaal beschikken.

Los van deze outdoor activiteiten worden de solar powerbanks ook veel gebruikt tijdens meerdaagse festivals. Net als bij het wildkamperen geldt ook voor het overnachten op een festivalterrein dat men hier doorgaans geen stopcontact beschikbaar heeft.

Er zijn soms weliswaar centrale stopcontacten, maar daar wil je niet voortdurend moeten wachten tot je telefoon of smartwatch opgeladen is. Met een solar powerbank laad je het apparaat bij je tent op. 

Hekosolar-Powerbank-Spark-rugzak

Tips bij de aankoop van een solar powerbank 

In dit artikel werden verschillende factoren genoemd, die de ene solar powerbank een betere keuze maken dan de andere. Hieronder zet ik de belangrijkste tips bij het kopen van een powerbank nog eens voor je op een rijtje. 

Tip 1: let op het formaat en gewicht van de powerbank 

Een van de belangrijkste factoren op basis waarvan je verschillende solar powerbanks met elkaar kunt vergelijken is het formaat hiervan. Een powerbank moet handzaam en makkelijk mee te nemen zijn.

Het liefst in het bovenste vakje van je rugzak of bijvoorbeeld in een jaszak. Let goed op het formaat en in het bijzonder de dikte van de solar powerbanks die je vergelijkt. Er kunnen grote verschillen zitten tussen de diverse modellen. 

Het formaat van een solar powerbank gaat doorgaans gepaard met het gewicht hiervan. Niet alleen wil je de powerbank makkelijk mee kunnen nemen in een rug- of jaszak, ook mag deze niet te veel wegen. Het maakt een wandeling of fietstocht onnodig zwaar. Nieuwe modellen solar powerbanks zijn relatief licht van gewicht. 

Tip 2: kijk naar de capaciteit (in mAh) van de solar powerbank 

Een ander aspect om rekening mee te houden is de capaciteit van de solar powerbank. In veel gevallen geldt dat een model met een hogere capaciteit dikker is en daarmee meer weegt dan een variant met een beperkte capaciteit.

Het maakt dat het belangrijk is om vooraf goed na te denken over het beoogde gebruik van de solar powerbank.

Neem je bijvoorbeeld een laptop mee die je met de powerbank op wilt kunnen laden, of gaat het uitsluitend om een mobiele telefoon en tablet? Hoe vaak wil je een apparaat achtereen op kunnen laden?

Ga je naar een gebied met mooi weer, of kies je voor een bebost gebied met een grote kans op bewolking? Het zijn voorbeelden van vragen die je jezelf hierbij kunt stellen. 

De capaciteit van deze apparaten wordt uitgedrukt in het aantal mAh, Milliampère-uur. Wanneer je meerdere apparaten op wilt kunnen laden met je powerbank, heb je zeker 20.000 mAh nodig.

Dat geldt ook wanneer je een telefoon of bijvoorbeeld tablet meerdere keren op wilt kunnen laden, zonder de powerbank tussendoor aan de stroom te moeten leggen. 

Neem je de powerbank mee tijdens een wandeling, waarbij je een telefoon hooguit één keer op wilt kunnen laden? In dat geval heb je voldoende aan een capaciteit tussen de 5.000 en 10.000 mAh.

Houd er rekening mee dat een dergelijke capaciteit onvoldoende is voor het opladen van een compacte tablet, laat staan voor je laptop. Je hebt hier minimaal 15.000 tot 20.000 mAh voor nodig. 

Capaciteit Mogelijkheden   
< 5.000 mAhSmartphone: 1x Tablet: 0xLaptop: 0x
10.000 mAhSmartphone: 2xTablet: 1xLaptop: 0x
20.000 mAhSmartphone: 5xTablet: 2xLaptop: 1x
> 25.000 mAhSmartphone: 7xTablet: 3xLaptop: 2x

Tip 3: beoordeel het aantal USB-poorten 

Afhankelijk van het aantal apparaten wat je meeneemt tijdens een wandeling, fietstocht of het wildkamperen is het belangrijk te letten op het aantal USB-poorten waarover een solar powerbank beschikt.

Kleine powerbanks beschikken vaak over één of hooguit twee USB-poorten waaraan je een smartphone en tablet kunt koppelen. Andere, vaak iets grotere powerbanks beschikken over vier tot zes poorten. 

Kijk bij het beoordelen van de beschikbare USB-poorten ook naar de wijze waarop deze beschermd zijn. Zit er bijvoorbeeld een plastic dopje over de poorten, wat deze beschermt tegen water? 

Tip 4: water- en stofdichtheid en stootbestendigheid van de powerbank 

Niet alleen de USB-poorten van de solar powerbank moeten water- en stofdicht zijn; je wenst het gehele apparaat vrij van vocht te kunnen houden tijdens een hevige regenbui of het doorkruisen van een beekje. 

Naast de water- en stofdichtheid van de solar powerbank speelt ook de stootbestendigheid hiervan een belangrijke rol. Je wilt voorkomen dat de zonnepanelen al snel beschadigd raken en vervolgens niet meer te gebruiken zijn voor het opladen van de powerbank.

Moderne powerbanks zijn vaak voorzien van een rubberen, stootvaste behuizing. Er zijn verschillende modellen met een karabijnhaak, waarmee je de solar powerbank aan de gaten voor je broekriem kunt hangen onderweg. 

Tip 5: kijk naar extraatjes bij de solar powerbank 

Sommige solar powerbanks zijn voorzien van een extraatje. Kijk bijvoorbeeld nog eens naar de Lideka Solar Powerbank + Solar Charger, welke over een geïntegreerde LED lamp van 900 Lumen beschikt. Een handige extra functie, die goed van pas komt tijdens het wildkamperen of bijvoorbeeld een wandeling in het bos. 

Een ander extraatje is de mogelijkheid om je telefoon draadloos op te laden, zoals mogelijk is met de HEKO Solar® Powerbank Swung. Het draadloos opladen biedt als voordeel dat je geen losse USB-kabels mee hoeft te nemen. 

Meeste gestelde vragen over de beste solar powerbank

Regelmatig stellen bezoekers ons vragen over de aanschaf en het gebruik van een zonnepaneel powerbank. Werkt het opladen van de powerbank in de zon echt? Kun je de powerbank ook gebruiken op bewolkte dagen?

Hieronder vind je het antwoord op de vragen die het meest gesteld zijn over de beste solar powerbanks. Heb je zelf nog een onbeantwoorde vraag? Laat deze achter in de reacties onderaan het artikel.


Wat is de beste powerbank op zonne-energie?

Wat de beste powerbank op zonne-energie voor jou is, hangt af van je persoonlijke voorkeuren. Denk bijvoorbeeld aan het verschil in capaciteit, gewicht en formaat van de powerbanks. Over het algemeen wordt de Lideka® Solar Powerbank + Solar Charger als de beste powerbank op zonne-energie gezien


Hoe snel laadt een solar powerbank op?

De snelheid waarmee een solar powerbank oplaadt is afhankelijk van de weersomstandigheden. Over het algemeen laadt een solar powerbank sneller op bij zonnig weer. Dit betekent echter niet dat het apparaat geen energie opwekt bij bewolking; ook dan laadt deze op.

Hoeveel mAh moet een powerbank hebben?

De benodigde capaciteit (in mAh) van een solar powerbank is afhankelijk van het beoogde gebruik hiervan. Neem je de powerbank mee tijdens het wildkamperen? Kies in dat geval voor een capaciteit van tenminste 20.000 mAh. Voor een eendaagse wandeling is een capaciteit van circa 5.000 tot 10.000 mAh voldoende.


Hoe werkt een powerbank op zonne-energie?

Een powerbank op zonne-energie beschikt over een klein geïntegreerd zonnepaneel. De energie die dit zonnepaneel opwekt, wordt doorgeleid naar de interne accu. Zodra de interne accu opgeladen is, kun je de powerbank gebruiken om je elektrische apparatuur van stroom te voorzien.

Laat je vrienden dit niet missen: deel het vandaag!
bol.com (€74,95)
amazon.nl (€99,95)
Updated: 27 februari 2024 - 17:16
bol.com (€49,95)
amazon.nl (€49,99)
Updated: 27 februari 2024 - 17:20