De beste solar powerbank

Zelf heb ik altijd mijn gps, mobiele telefoon en outdoor horloge bij me als ik naar buiten ga. Sinds kort heb ik ook een solar powerbank aan mijn rugzak hangen. Inderdaad, zo eentje die je ook kunt opladen via zonne-energie. De afgelopen periode heb ik verschillende powerbanks getest. Hieronder deel ik mijn bevindingen.

Mijn beste solar powerbank top 3

Heb je geen tijd om verschillende solar powerbanks te vergelijken, of wil je verzekerd zijn van een kwalitatief goed model solar powerbank? Kies in dat geval voor één van de drie beste powerbanks op zonne energie, welke je hieronder in willekeurige volgorde opgesomd vindt. 

Om jouw een goed en betrouwbaar advies te kunnen geven heb ik het meeste voorwerk al voor je gedaan. Hierdoor weet je zeker dat je geen verkeerde aankoop doet en het product bij je past.

Mijn selectiecriteria

6

Webwinkels bezocht

Icon verzamelde reviews

296

Verzamelde reviews

Icon bestede uren

7.1

Bestede uren

Icon bekeken producten

13

Onderzochte producten

Sommige links op OutdoorOnly kunnen affiliate-links zijn. Dit betekent dat als je via deze links een aankoop doet, wij mogelijk een commissie ontvangen, zonder extra kosten voor jou. Deze commissies helpen ons om OutdoorOnly draaiende te houden, nieuwe producten te kunnen kopen om te testen en jou te blijven voorzien van waardevolle informatie zonder reclame. We waarderen je steun!

Lees hier onze richtlijnen voor product reviews.

De Hekosolar Solar Powerbank Spark vind ik een van de betere solar powerbanks van dit moment.

Deze powerbank is alleen te koop in de 30000 mAh versie. Dit model is dan ook meer dan voldoende tijdens mijn wandelingen van een dag.

Deze powerbank heeft een zonnepaneel bovenop, dus ik kan hem makkelijk opladen aan mijn rugzak met de karabijnhaak. Hoewel deze wat goedkoop aanvoelt is de powerbank nog nooit van mijn rugzak gevallen. Met genoeg zon krijg je 1 tot 2 keer je telefoon opgeladen per dag.

Makkelijk

Een handig extraatje is de LED lamp die je als zaklamp gebruiken. De LED lamp is 1.8W en heeft ook een SOS functie.

De ingebouwde kabels zijn wat mij betreft wat aan de korte kant. Op deze manier kan ik niet de GPS opladen met de kabels tijdens het lopen. Natuurlijk had ik een externe kabel bij die ik weer in de powerbank kon stoppen en zo toch de gps kon opladen tijdens het lopen.

oja, en met zijn IP65-rating is deze powerbank waterdicht, tenminste hij kan wel tegen een regenbui. Dus de beste outdoor powerbank wat mij betreft.

Bekijk hier mijn uitgebreide review van de Hekosolar powerbank Spark.

Voordelen

 • netjes ingebouwde kabels aan de achterzijde
 • stevig ontwerp
 • capaciteit van 30.000 mAh
 • ingebouwde zaklamp met verschillende standen

Nadelen

 • is ietwat aan de zware kant
 • kabels wat aan de korte kant
 • geen quick charge-functionaliteit 
 •  karabijnhaak voelt wat goedkoop

Reviews

Op bol.com zijn 152 reviews te vinden van de Hekosolar solar powerbank, waarbij de gemiddelde score 4.4/5 is.

Specificaties
OutputUSB-C, Lightning en Micro-USB
BeschermingIP65
Capaciteit30.000mAh
Afmeting powerbank 17,4 x 8,5 x 3,0 cm
Type batterijLithium polymeer

Een voordelige keuze powerbank, zo kan je de Homèlle Solar oplader wel noemen. Dit model is goedkoper dan de andere 2 die ik hier noem, maar biedt wel de grootste capaciteit van maar liefst 36.000 mAh.

Deze powerbank heeft een stevige behuizing die schade voorkomt. Hij heeft ook een zonnepaneel en LED lamp, net als de andere modellen. Ik heb de lamp niet getest; ik gebruik liever een aparte zaklamp.

Deze powerbank heeft een LED indicator waarmee ik kan zien hoe vol hij is. Hij heeft ook een systeem om overladen en oververhitting te stoppen, wat zorgt voor veilig gebruik.

Ook aan deze powerbank zit een karabijnhaak. Ik merk dat ik sneller een powerbank pak met een karabijnhaak omdat dit net iets makkelijker bevestigen is.

Let op: Bij deze powerbank zit er geen kabel voor (oudere) Apple producten die nog op een lightningkabel werken.

Voordelen

 • Grote capaciteit van 36.000 mAh
 • Voorzien van USB-C, USB-A én Micro-USB poorten
 • Uitgevoerd met quick charge-functionaliteit
 • Geïntegreerde zaklamp

Nadelen

 • Losse oplaadkabels; deze zijn niet geïntegreerd
 • De kwaliteit van de behuizing laat enigszins te wensen over

Reviews

Op bol.com zijn 145 reviews te vinden van de Homèlle solar powerbank, waarbij de gemiddelde score 4.2/5 is.

Specificaties
OutputMicro-USB, USB-C en USB 2.0 A
BeschermingIP67
Capaciteit36.000mAh
Afmeting powerbank 12,9 x 8,5 x 3,0 cm
Type batterijLithium polymeer

Tot slot kijk ik naar de HEKO solar powerbank swung. Dit model beschikt over een ruime capaciteit van 30.000 mAh. Doordat ook deze powerbank over meerdere USB-poorten beschikt kun je verschillende apparaten tegelijkertijd opladen. Niet dat ik dat in de praktijk gedaan heb.

Dit model opvouwbare solar powerbank kan je telefoon draadloos opladen, wat niet veel solar powerbanks kunnen. Maar je telefoon moet deze functie ook hebben. Ik heb het niet kunnen testen omdat mijn telefoon dit niet ondersteunt.

Draadloos opladen is vooral handig als je de powerbank ’s avonds neer kunt leggen; tijdens het wandelen is dit niet praktisch

De HEKO solar powerbank heeft een stevig design en raakt niet snel beschadigd. Hij is spatwater- en stofbestendig door zijn IP65-rating. Bovendien heeft hij beveiliging tegen overbelasting en kortsluiting

Ik gebruik de powerbank nu zo’n vijf maanden, ongeveer vier keer per week, voor verschillende dingen. Ik ben erg tevreden, ondanks de gebruikssporen, maar dat is normaal bij zoveel gebruik.

Het kompas op de karabijnhaak is leuk, maar niet echt een meerwaarde. Ik had liever een betere kwaliteit karabijnhaak gezien.

Bekijk hier mijn uitgebreide review van de Heko solar powerbank Swung.

Voordelen

 • Quick charge-functie
 • Draadloos op te laden (Wireless Charger)
 • Voorzien van USB-A en USB-C poorten
 • handige karabijnhaak

Nadelen

 • Enigszins aan de dure kant
 • Het afdekkapje over de USB-poorten is enigszins fragiel
 • Opladen met het geïntegreerde zonnepaneel duurt erg lang

Reviews

Op bol.com zijn 152 reviews te vinden van de HEKO solar powerbank swung, waarbij de gemiddelde score 4.4/5 is.

Specificaties
Output5V/3A, 9V/2A, 12V/1.5A; USB-C: 5V/3A, PD 18W; QI/Wireless charging: 5V/2A
BeschermingIP65
Capaciteit30.000mAh
Afmeting powerbank17,4 x 8,5 x 3,5 cm
Type batterijLithium-ion

Hoe kan ik een solar powerbank het beste opladen? 

Het opladen van een solar powerbank duurt langer in de zon dan via stroomnet. Optimaal zonlicht is nodig voor sneller laden. Een powerbank van 10.000 mAh kan dagen nodig hebben, terwijl sommige in ideale omstandigheden 2.000 tot 2.500 mAh per uur laden.

Het is slim om thuis al volledig op te laden en dan zonlicht te gebruiken voor bijladen. Je kunt de powerbank ook via bijvoorbeeld je laptop opladen.

Belangrijkste voordelen

Een solar powerbank & charger heeft als groot voordeel dat je deze overal kunt opladen, zelfs zonder stopcontact.

Op bewolkte dagen wekt het minder energie op dan op zonnige dagen, maar het blijft werken. Je hebt altijd stroom voor je apparaten, handig voor buitenactiviteiten of onderweg.

Bovendien zijn deze powerbanks duurzaam; ze verminderen het gebruik van niet-duurzame stroom en ontlasten het milieu.

Hekosolar-Powerbank-Spark-rugzak

Mijn tips bij de aankoop van een solar powerbank 

In dit artikel heb ik uitgelegd wat sommige solar powerbanks beter maakt dan andere. Nu geef ik je nog de beste tips voor het kopen van een powerbank.

Tip 1: let op het formaat en gewicht

Een van de belangrijkste factoren op basis waarvan je verschillende solar powerbanks met elkaar kunt vergelijken is het formaat hiervan. Een powerbank moet handzaam en makkelijk mee te nemen zijn.

Het liefst in het bovenste vakje van je rugzak of bijvoorbeeld in een jaszak.

Tip 2: kijk naar de capaciteit (in mAh)

Een ander aspect om rekening mee te houden is de capaciteit van de solar powerbank. In veel gevallen geldt dat een model met een hogere capaciteit dikker is en daarmee meer weegt dan een variant met een beperkte capaciteit.

Het maakt dat het belangrijk is om vooraf goed na te denken over het beoogde gebruik van de solar powerbank.

Neem je bijvoorbeeld een laptop mee die je met de powerbank op wilt kunnen laden, of gaat het uitsluitend om een mobiele telefoon en tablet? Hoe vaak wil je een apparaat achtereen op kunnen laden?

De capaciteit van deze apparaten wordt uitgedrukt in het aantal mAh, Milliampère-uur. Wanneer je meerdere apparaten op wilt kunnen laden met je powerbank, heb je zeker 20.000 mAh nodig.

Neem je de powerbank mee tijdens een wandeling, waarbij je een telefoon hooguit één keer op wilt kunnen laden? In dat geval heb je voldoende aan een capaciteit tussen de 5.000 en 10.000 mAh.

Houd er rekening mee dat een dergelijke capaciteit onvoldoende is voor het opladen van een compacte tablet, laat staan voor je laptop. Je hebt hier minimaal 15.000 tot 20.000 mAh voor nodig.

Hieronder een makkelijke tabel met de mogelijkheden tot het aantal keer opladen:

Capaciteit Mogelijkheden   
< 5.000 mAhSmartphone: 1x Tablet: 0xLaptop: 0x
10.000 mAhSmartphone: 2xTablet: 1xLaptop: 0x
20.000 mAhSmartphone: 5xTablet: 2xLaptop: 1x
> 25.000 mAhSmartphone: 7xTablet: 3xLaptop: 2x

Tip 3: let op het aantal USB-poorten 

Afhankelijk van het aantal apparaten wat je meeneemt tijdens een wandeling, fietstocht of wildkamperen is het belangrijk te letten op het aantal USB-poorten waarover een solar powerbank beschikt.

Kleine powerbanks beschikken vaak over één of hooguit twee USB-poorten waaraan je een smartphone of tablet kunt koppelen. Andere, vaak iets grotere powerbanks beschikken over vier tot zes poorten.

Tip 4: water- en stofdichtheid en stootbestendigheid

Bij het kiezen van een powerbank, let op de bescherming van USB-poorten, zoals plastic dopjes tegen water.

Water- en stofdichtheid zijn belangrijk, net als stootbestendigheid om schade aan de zonnepanelen te voorkomen.

Veel moderne powerbanks hebben een rubberen, stootvaste behuizing.

Tip 5: kijk naar extraatjes

Of eigenlijk, probeer zo min mogelijk extra’s te vinden. Het is allemaal leuk maar heeft niet echt meerwaarde vind ik.

Het enige wat ik echt makkelijk vind ik een karabijnhaak, waaraan je de solar powerbank op kunt hangen.

Andere extra’s zoals draadloos opladen, een zaklamp of een klein kompas zijn voor mij overbodig voor een solar powerbank. Deze heb ik liever niet dan wel erop zitten.

Meest gestelde vragen

Regelmatig stellen bezoekers mij vragen over de aanschaf en het gebruik van een van deze solar powerbanks.

Hieronder vind je het antwoord op die vragen. Heb je zelf nog een onbeantwoorde vraag? Laat deze achter in de reacties onderaan het artikel.

Wat is de beste powerbank op zonne-energie?

Wat de beste powerbank op zonne-energie voor jou is, hangt af van je persoonlijke voorkeuren. Denk bijvoorbeeld aan het verschil in capaciteit, gewicht en formaat van de powerbanks. Op dit moment vind ik de Heko solar powerbank als een van de beste powerbank op zonne-energie.

Hoe snel laadt een solar powerbank op?

De snelheid waarmee een solar powerbank oplaadt is afhankelijk van de weersomstandigheden. Over het algemeen laadt een solar powerbank sneller op bij zonnig weer. Dit betekent echter niet dat het apparaat geen energie opwekt bij bewolking; ook dan laadt deze op.

Hoeveel mAh moet een powerbank hebben?

De benodigde capaciteit (in mAh) van een solar powerbank is afhankelijk van het beoogde gebruik hiervan. Neem je de powerbank mee tijdens het wildkamperen? Kies in dat geval voor een capaciteit van tenminste 20.000 mAh. Voor een eendaagse wandeling is een capaciteit van circa 5.000 tot 10.000 mAh voldoende.

Hoe werkt een powerbank op zonne-energie?

Een powerbank op zonne-energie beschikt over een klein geïntegreerd zonnepaneel. De energie die dit zonnepaneel opwekt, wordt doorgeleid naar de interne accu. Zodra de interne accu opgeladen is, kun je de powerbank gebruiken om je elektrische apparatuur van stroom te voorzien.

bol.com (€74,95)
amazon.nl (€99,95)
Updated: 23 juni 2024 - 10:29
bol.com (€49,95)
amazon.nl (€49,99)
Updated: 23 juni 2024 - 10:37
patrick-heijmans

Al 15 jaar outdoor actief met onder andere Geocaching. Alle mooie verhalen en routes ga ik delen op OutdoorOnly. Maar ook leuke en handige tips (met foto's) komen erbij. Zo nu en dan zal ik ook via mijn local guide profiel dingen delen. Mijn Geocaching naam is Aventurijn.

3 reacties op "De beste solar powerbank"

 1. Olga van Dijke Olga van Dijke schreef:

  Na aankoop van de Achate solar powerbank werkte deze perfect voor het opladen van mijn telefoon na eerst op te zijn geladen aan het net. Nu zou ik hem graag willen gebruiken zonder behulp van het stroomnet. Kan dit? Al dagen ligt hij te knipperen met 1 groen en 4 blauwe lichtje,; hij heeft uren buiten gelegen in de zon en het knipperen gaat door overdag binnen en ’s avonds onder het licht van een TL buis. Ben ik te ongeduldig.

  1. patrick-heijmans Patrick Heijmans schreef:

   Hallo Olga, oei, dat is lastig. Ik heb de Achate niet getest. Is er misschien een manual waarin staat wat de knipperende ledjes zijn?

  2. AH AH schreef:

   Olga, ik weet niet of je er bekend mee bent maar dergelijke solar powerbanken werken doorgaan enkel goed als er voldoende zonlicht is, als het bewolkt is laad hij niet goed op en dan gaan de lampjes ook k nipperen…. via stroomnetwerk opladen kan ook voor de problematiek zorgen zoals jij die omschreef, dergelijke types zijn te vaak te zwak voor het stroomnetwerk waardoor je waarschijnlijk(hoeft dus niet) voor een kleine kortsluiting hebt gezorgd waardoor je dit probleem blijft houden. TL is geen zon, dus daarom zal je solar powerbank ook niet opladen…. gewoon op je vensterbank laten liggen totdat het volgeladen is blijkt voor jouw product misschien de juiste optie te zijn.

   MVG AH

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *