De beste tekentang van dit moment

Teken zijn kleine maar gevaarlijke beestjes die zich aan je huid kunnen hechten tijdens buitenactiviteiten. Zonder het juiste hulpmiddel is het verwijderen van teken lastig en risicovol. Daar komt een tekentang van pas.

Wil je iets dat je makkelijk mee kunt nemen? De HeltiQ Tick Card past in je portemonnee en heeft een ingebouwd vergrootglas om zelfs de kleinste teken te zien.

Voor wie een traditioneel ontwerp verkiest, is de Coghlans Tick Remover geschikt. Deze tekentang werkt met een pincetgreep en is bruikbaar voor zowel mensen als huisdieren.

Een voordelige tekentang is de JPro TickTool, die werkt als een mini-breekijzer om teken veilig te verwijderen zonder ze fijn te knijpen.

Ik leg ook uit hoe je een tekentang goed gebruikt, waar teken vaak voorkomen en wat je moet doen als je er een op jezelf of je huisdier vindt. Of je nu vaak wandelt of gewoon van je tuin geniet, een betrouwbare tekentang is onmisbaar voor je eigen gemoedsrust. Ik heb er in ieder geval altijd eentje bij.

Onze selectiecriteria

Icon webshop bekeken

7

Bezochte webshops

Icon verzamelde reviews

674

Verzamelde opmerkingen

Icon bestede uren

6

Bestede uren

Icon bekeken producten

14

Onderzochte producten

Onderstaand vind je een overzicht van de beste tekentangen of tekenpen van dit moment. Het is belangrijk dat de tekentang van goede kwaliteit is, om te voorkomen dat een teek afbreekt als je deze uit je huid probeert te trekken.

Top 5 beste tekentangen

Hoe kun je het beste een teek verwijderen?

Dit zijn de stappen die ik volg om een teek veilig te verwijderen. Deze stappen staan ook op de site van het RIVM.

 1. Haal de teek zo snel mogelijk weg
 2. Gebruik geen alcohol, jodium, olie of andere middelen vóórdat u de teek verwijdert.
 3. Grijp de teek zo dicht mogelijk op de huid met een tekentang of pincet
 4. Maak na het verwijderen van de teek het wondje schoon met water en zeep
 5. Schrijf op wanneer en waar op de huid je gebeten bent
 6. Houd tot drie maanden na de tekenbeet de huid rond de beet in de gaten (De Borrelia bacterie (De ziekte van Lyme) kan ook na het afbreken van de teek nog worden overgedragen.)

Hieronder 2 foto’s van teken die op mijn hand zaten. Deze heb ik makkelijk kunnen verwijderen.

Welke tekentang is het beste?

Om teken makkelijk te kunnen verwijderen, is het aan te raden om een van onderstaande tekentangen te kopen.

Het voordeel van de HeltiQ tekenkaart is dat je deze eenvoudig meeneemt in je portemonnee. Zo heb je de kaart altijd bij de hand als je merkt dat je door een teek bent gebeten.

De kaart heeft een smalle inkeping die je om het lijf van de teek kunt schuiven. Vervolgens trek je de teek eenvoudig uit je huid.

Handig is ook de ingebouwde loep, waarmee je kunt controleren of er echt sprake is van een tekenbeet. De tekenkaart heeft twee inkepingen om teken te verwijderen: één voor grote teken en één voor kleine teken.

Voordelen

 • makkelijk mee te nemen
 •  geïntegreerde loep
 • geschikt voor zowel kleine als grote teken

Nadelen

 • wat moeilijker in gebruik
 • even wennen als je een tang gewend bent
JPro TickTool – Tekentang
bol.com (€3,59)
Updated: 23 juni 2024 - 05:05

De JPro TickTool tekentang is stijlvol vormgegeven en werkt als een klein schepje.

De V-vorm van deze tang werkt heel eenvoudig. Je schuift de teek in de V-vorm tot aan het punt vervolgens wip je de teek uit je huid door de tang als een hefboom te gebruiken.

De tang is gemaakt van roestvrij staal en is daardoor zeer stevig.

Voordelen

 • Werkt als een soort koevoetje
 • Voorkomt dat de teek zijn maaginhoud leegt
 • Geschikt voor zowel mensen als huisdieren

Nadelen

 • Niet geschikt voor het verwijderen van teken op moeilijk bereikbare plekken
 • Niet geschikt voor kleine teken
 • even wennen als je een tang gewend bent

De Coghlans tekentang is gemaakt van kunststof en heeft aan de bovenkant een handige drukknop. Als je deze indrukt, opent de grijper aan de onderkant van de tang.

Plaats de tang op de teek in je huid en laat de drukknop voorzichtig los. De grijper klemt nu stevig om de teek. Met een draaiende beweging kun je de teek verwijderen.

Ik heb gemerkt dat ik soms de grijper extra moet vasthouden omdat de grip niet altijd sterk genoeg is.

Voordelen

 • goed voor de wat grotere teken
 • voor zowel mensen als huisdieren
 • Stevig en kwalitatief

Nadelen

 • de teek kan wat lastig te pakken zijn (voor kleinere)
 • soms niet sterk genoeg
Tekenverwijderaar Tick 1
bol.com
Updated: 23 juni 2024 - 05:04

De Tick1 is een stevige tekentang waarmee je eenvoudig een teek uit je huid of die van je huisdier verwijdert.

Het systeem van deze tekenverwijderaar is uniek, simpel en geniaal: De teek wordt letterlijk uit de huid gedrukt door het halfronde uiteinde van de tang.

Het gepatenteerde mechanisme fixeert de teek tussen het hoofd en de bijtmessen in de huid en trekt vervolgens onder lichte druk het laatste stukje uit de huid.

Voordelen

 • gemaakt van onbreekbaar, flexibel roestvrij staal
 • Makkelijk te bevestigen aan een sleutelhanger
 • Duurzaam product

Nadelen

 • vrij prijzig
 • andere manier van verwijderen

De Care Plus Tick-Out tekentang (tekenpen) werkt op dezelfde manier als de Coghlans tekentang. Het model is uitgevoerd met een drukknop aan de bovenzijde en een grijper aan de onderkant. Op deze manier is het verwijderen van teken uit je huid heel eenvoudig. Het is de meest gebruikte tekentang.

Voordelen

 • makkelijk in gebruik
 • ligt goed in de hand
 • gemakkelijk mee te nemen

Nadelen

 • de teek kan wat lastig te pakken zijn (voor kleinere)

OutdoorOnly tip

Neem altijd een tekentang mee, wanneer je in gebieden met hoge grassen, bomen of bijvoorbeeld struiken wandelt. Het zijn typische voorbeelden van gebieden waar een groot aantal teken aanwezig is.

Tekencheck

Om de kans op een besmetting met de Borrelia bacterie te verkleinen, is het belangrijk om je eigen lichaam en dat van gezinsleden iedere keer te controleren op tekenbeten als je in het bos bent geweest.

De diertjes zijn voornamelijk actief in het voorjaar en de zomer. Mede doordat de bomen op dat moment rijk aan blad zijn. Dit betekent overigens niet, dat de teken niet voorkomen in de herfst of winter.

Kijk bij een tekencheck voornamelijk naar de warme plekjes op je lichaam. De liezen, je knieholtes en je oksels zijn populaire verstopplekken van de teek. Ook bij de bilspleet, de rand van je ondergoed en de ruimte achter je oren is een tekencheck vereist na activiteiten in de natuur.

Tot slot kun je rond de haargrens in je nek kijken of je kleine zware puntjes opmerkt. Zie je een teek op je kleding? Was deze in dat geval op 60 graden, gedurende dertig minuten of verwijder de teken handmatig en knijp deze tussen je nagels dood.

Veel gestelde vragen

Hieronder vind je vragen die het meest gesteld worden over de beste tekentangen van dit moment. Heb je zelf een vraag over het gebruik van een tekentang? Laat deze in dat geval achter in de reacties onderaan het artikel.

Wat zijn de symptomen van een tekenbeet?

Een tekenbeet veroorzaakt vaak een licht jeukend gevoel. Ter vergelijking, een muggenbult jeukt meer. Ook kun je een tekenbeet herkennen aan een klein zwart stipje op de huid. Dit is het lijf van de teek.

Hoe werkt een tekentang?

Er zijn verschillende soorten tekentangen verkrijgbaar. Sommige modellen werken met een grijpmechanisme. Andere modellen zijn uitgevoerd met een kleine inkeping, die je rond de teek schuift.

Hoe moet je een teek verwijderen met tekentang?

Bij een tekentang met grijpmechanisme verwijder je de teek in een draaiende beweging uit de huid. Heb je een tekentang met een kleine inkeping, dan trek je de teek vaak uit de huid. Dit kan in een rechte beweging.

Wat is een tekenpincet?

Een tekenpincet is een speciale pincet, welke uitgevoerd is met een grijpmechanisme. Door een knop in te drukken opent het grijpertje zich. Vervolgens kun je de tekenpincet op de teek zetten en de drukknop loslaten. De grijper sluit zich om het lijf van de teek en het diertje kan verwijderd worden.

Waar kan je een tekentang kopen?

Je koopt een tekentang eenvoudig online. Op deze pagina vind je een handig overzicht van de beste tekentangen van dit moment. Let op het gebruiksgemak, het type tekentang en het materiaal waarvan deze gemaakt is als je een tekentang koopt.

patrick-heijmans

Al 15 jaar outdoor actief met onder andere Geocaching. Alle mooie verhalen en routes ga ik delen op OutdoorOnly. Maar ook leuke en handige tips (met foto's) komen erbij. Zo nu en dan zal ik ook via mijn local guide profiel dingen delen. Mijn Geocaching naam is Aventurijn.

4 reacties op "De beste tekentang van dit moment"

 1. Janice_vdM Janice_vdM schreef:

  Interessant artikel, Patrick. Ik had niet verwacht dat de keuze in tekentangen zo groot zou zijn.

 2. dave_the_rave dave_the_rave schreef:

  vet artikel, wist niet dat er zoveel verschillende tekentangen waren. goed om te weten voor mijn volgende outdoor event. teken zijn echt een nachtmerrie

 3. EviH EviH schreef:

  Hoi Patrick, leuke lijst! Maar ik vroeg me af, kan je ook natuurlijke middelen tegen teken gebruiken naast de tekentang? Groetjes, Evi

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *