Wie zich regelmatig in de natuur begeeft, loopt het risico gebeten te worden door een teek. Een tekenbeet is vaak niet pijnlijk, het zorgt hooguit voor wat jeuk. Deze jeuk wordt niet altijd aan een tekenbeet gekoppeld, daar de teek doorgaans niet direct zichtbaar is. Wist je dat een teek soms niet breder is dan een millimeter?

Bij een iets grotere teek die zich vastklemt aan je huid, herken je deze aan een zwart bultje. In dit artikel lees je meer over teken in algemene zin en de beste tekentang van dit moment, om zo’n teek uit je huid te trekken. Dit is een heel precies klusje, daar de teek niet af mag breken. Gebeurt dit wel, dan loop je het risico op een infectie. Iets wat je juist probeert te voorkomen, door de teek te verwijderen.

Het is belangrijk om de teek zo snel mogelijk te verwijderen om het risico op besmetting te verkleinen. Het is aanbevolen om de teek te verwijderen met een speciale tekentang of pincet.

In dit artikel zet ik de beste tekentangen voor je op een rijtje. Daarnaast vind je verderop op de pagina meer informatie over de factoren op basis waarvan je de verschillende opties zelf met elkaar kunt vergelijken. 

Om jouw een goed en betrouwbaar advies te kunnen geven hebben wij het voorwerk al voor je gedaan. Hierdoor weet je zeker dat je geen verkeerde aankoop doet en het product bij je past!

Onze selectiecriteria

7

Bezochte webshops

674

Verzamelde opmerkingen

5

Bestede uren

11

Onderzochte producten

Onderstaande top 5 toont je de beste tekentangen van dit moment.

Top 5 tekentangen

Teek verwijderen stappenplan

Hier zijn enkele stappen die je kunt volgen om een teek veilig te verwijderen:

  1. Verdoof of ontsmet de teek niet met alcohol, olie, nagellak of andere middelen. Want dat doet het risico op besmetting toenemen.
  2. Grijp de teek met een tekenverwijderaar of pincet. Heb je die niet voorhanden, doe het dan met je vingers.
  3. Maak na het verwijderen van de teek het wondje schoon met water en zeep

De beste tekentang van dit moment

Om teken makkelijk te kunnen verwijderen, is het sterk aan te raden om een tekentang te kopen. Onderstaand vind je een overzicht van de beste tekentangen of tekenpen van dit moment. Het is belangrijk dat de tekentang van hoge kwaliteit is, om te voorkomen dat een teek afbreekt als je deze uit je huid probeert te trekken. De Borrelia bacterie kan ook na het afbreken van de teek nog worden overgedragen.

De JPro TickTool tekentang is een stijlvol vormgegeven tang, welke werkt als een klein schepje. Je zet beide pootjes van het uiteinde van deze tang om de teek in je huid heen. Vervolgens wip je deze uit je huid, door de tekentang als een hefboom te gebruiken. De tang is gemaakt van roestvrij staal en daardoor zeer stevig.

VoordelenNadelen
Werkt als een soort koevoetje en trekt de teek eruit zonder druk op zijn lijfje uit te oefenenNiet geschikt voor het verwijderen van teken op moeilijk bereikbare plekken
Voorkomt dat de teek zijn maaginhoud leegt en het risico op Lyme vergroot wordt
Geschikt voor zowel mensen als huisdieren

De Coghlans tekentang is gemaakt van kunststof. Aan de bovenzijde bevindt zich een handige drukknop. Zodra je deze indrukt, wordt de grijper aan de onderzijde van de tang geopend. Zet de tang vervolgens op de teek in je huid en laat de drukknop voorzichtig los. De grijper klemt nu stevig om het lijf van de teek. In een draaiende beweging kun je de teek verwijderen.

VoordelenNadelen
goed voor de wat grotere tekende teek kan wat lastig te pakken zijn (voor kleinere)
voor zowel mensen als huisdieren
Stevig en kwalitatief

Het voordeel van de HeltiQ tekenkaart is het feit, dat je deze eenvoudig meeneemt in je portemonnee. Zo heb je de tekenkaart altijd bij de hand, als je merkt dat je gebeten bent door een teek. De kaart beschikt over een smalle inkeping, welke je rond het lijf van de teek kunt schuiven. Vervolgens trek je de teek eenvoudig uit je huid. Handig is ook de geïntegreerde loep, waarmee je kunt controleren of er echt sprake is van een tekenbeet. Deze tekenkaart heeft 2 inkepingen om teken te kunnen verwijderen; een inkeping is voor grote en de andere voor kleine teken.

VoordelenNadelen
makkelijk mee te nemenwat moeilijker in gebruik
 geïntegreerde loepeven wennen als je een tang gewend bent
Geschikt voor zowel kleine als grote teken

De Enetorpet Tick1 is een hele stevige tekentang, waarmee je een teek eenvoudig uit je eigen huid of die van je huisdier verwijdert. De tekentang is gemaakt van chirurgisch staal en daardoor zeer stevig. Daarbij is de Enetorpet Tick1 geschikt voor een sterilisator.

VoordelenNadelen
Uitgevoerd in chirurgisch staalvrij prijzig
Makkelijk te bevestigen aan jouw sleutelhanger
Duurzaam product
geschikt voor een sterilisator

De Care Plus Tick-Out tekentang (tekenpen) werkt op dezelfde manier als de Coghlans tekentang. Het model is uitgevoerd met een drukknop aan de bovenzijde en een grijper aan de onderkant. Op deze manier is het verwijderen van teken uit je huid heel eenvoudig. Het is de meest gebruikte tekentang.

VoordelenNadelen
makkelijk in gebruikde teek kan wat lastig te pakken zijn (voor kleinere)
ligt goed in de hand
gemakkelijk mee te nemen

Wat is een teek?

Een teek heeft veel weg van een kleine spin, wat verklaart waarom het dier tot de spinachtigen behoort. Bijzonder aan de manier waarop een teek zich van een larve tot een volwassen insect ontwikkelt: een larve heeft zes poten, terwijl een volwassen teek acht poten heeft. Dat geldt overigens ook voor de nimf. Nimf is de benaming van de fase tussen de larve en de volwassen teek.

teek op vinger (beste tekentang artikel)

Het gevaarlijke aan een teek is het feit, dat dit diertje de Borrelia bacterie met zich mee kan dragen. Deze bacterie kan de ziekte van Lyme veroorzaken. In Nederland is met name de schapenteek verantwoordelijk voor het overbrengen van deze bacterie.

De kans dat u de ziekte van Lyme krijgt, is klein. Van de 100 mensen met een tekenbeet, krijgen er 2 of 3 de ziekte van Lyme.
Hoe langer een teek in de huid zit, hoe meer kans dat u de bacterie krijgt. De kans is klein als de teek korter dan 24 uur in uw huid zit. (bron: thuisarts.nl)

De teek brengt de bacterie over, wanneer deze bloed opzuigt uit je huid. Teken leven niet alleen van het bloed van mensen, maar bijvoorbeeld ook van dierenbloed. Met name honden hebben regelmatig te maken met tekenbeten. Zodra de teek zich volgezogen heeft, laat deze zich vallen. 

Tip: neem altijd een tekentang mee, wanneer je in gebieden met hoge grassen, bomen of bijvoorbeeld struiken wandelt. Het zijn typische voorbeelden van gebieden waar een groot aantal teken aanwezig is.

Waar komen teken voor?

De schapenteek, zoals al beschreven de drager van de Borrelia bacterie, leeft voornamelijk in loofbossen. Het liefst begeeft het diertje zich in een gebied waar veel struiken, met name van de bosbes, en varens te vinden zijn. Ook een gebied met een groot oppervlak aan dennenbomen is populair. Hetzelfde geldt voor gebieden met hoge grassen. Denk bijvoorbeeld aan weilanden die lange tijd niet gemaaid zijn en over enkele bomen beschikken.

Het is niet voor niets, dat de teek voornamelijk in deze drie omgevingen te vinden is. In deze gebieden leven namelijk diverse muizen. Denk aan de bosmuis, de rosse woelmuis en de spitsmuis. De muis vormt de voornaamste voedingsbron van een groot aantal teken. Het gaat hierbij, zoals al genoemd werd, om het bloed van de muis.

Teken in de tuin bij je huis

Pas op, dat je niet alleen in de natuur alert bent op tekenbeten. Wist je namelijk dat een derde van de mensen die gebeten wordt door een teek, deze tekenbeet in de eigen tuin oploopt? Zeker wanneer je tuin gelegen is aan een plantsoen of bijvoorbeeld naast een bomenrij van de gemeente, is het belangrijk alert te zijn op tekenbeten.

Tekencheck

Om de kans op een besmetting met de Borrelia bacterie te verkleinen, is het belangrijk om je eigen lichaam en dat van gezinsleden regelmatig te controleren op tekenbeten. De diertjes zijn voornamelijk actief in het voorjaar en de zomer. Mede doordat de bomen op dat moment rijk aan blad zijn. Dit betekent overigens niet, dat de teken niet voorkomen in de herfst of winter.

Kijk bij een tekencheck voornamelijk naar de warme plekjes op je lichaam. De liezen, je knieholtes en je oksels zijn populaire verstopplekken van de teek. Ook bij de bilspleet, de rand van je ondergoed en de ruimte achter je oren is een tekencheck vereist na activiteiten in de natuur.

Tot slot kun je rond de haargrens in je nek kijken of je kleine zware puntjes opmerkt. Zie je een teek op je kleding? Was deze in dat geval op 60 graden Celsius, gedurende dertig minuten of verwijder de teken handmatig en knijp deze tussen je nagels dood.

Tekenradar

Mogelijk controleer je jezelf en gezinsleden niet standaard op de aanwezigheid van teken. De tekenradar helpt je bewust te maken van de risico’s die je loopt, wanneer je bepaalde natuurgebieden bezoekt. Deze online tekenradar toont de gebieden waar in de afgelopen periode veel teken gezien zijn. Kijk na een bezoek aan zo’n natuurgebied eens op de tekenradar, of er veel teken actief zijn in het gebied.

Tip: zie je dat er veel tekenbeten gemeld zijn in de omgeving van je eigen huis? Controleer elkaar dan zeker eens per twee of drie dagen.

Wat te doen bij een tekenbeet?

Heb je tijdens uitvoeren van een tekencheck een tekenbeet opgemerkt? Met een loep kun je een extra controle uitvoeren. Zo weet je zeker, dat het om een tekenbeet gaat.

Gebruik een van de reeds beschreven beste tekentangen, om de teek vervolgens uit je huid te trekken. Je kunt de tekentang ook gebruiken, wanneer je hond of bijvoorbeeld kat een tekenbeet opgelopen heeft.

Noteer in je agenda wanneer je de teek verwijderd hebt. Controleer vervolgens na een week en nogmaals na een tweede week of er zich een kring ontwikkelt (hieronder een voorbeeld) rond de beet. Raadpleeg in dat geval een huisarts.

lyme borreliose uit een tekenbeet

Waarom een tekentang gebruiken?

Een teek met een pincet of bijvoorbeeld met je nagels uit je huid trekken is vaak erg lastig. De kans dat de teek breekt is hierbij onnodig groot. Wanneer dit gebeurt, zal er een klein deel van het lijf van de teek in je huid achterblijven.

De kans op een infectie met de Borrelia-bacterie neemt zo toe. Een tekentang maakt het verwijderen van een teek eenvoudiger. Mocht het lijf van de teek afbreken, dan is het sterk aan te raden om een huisarts te raadplegen.

Tip: ontsmet de plek van de tekenbeet altijd met een alcoholisch doekje. Op deze manier voorkom je andere infecties.

Draaiende of trekkende beweging

Het is afhankelijk van het type tekentang wat je gebruikt, hoe de teek verwijderd moet worden. Bij een tekentang met een grijpmechanisme aan de onderzijde moet de teek in een draaiende beweging uit de huid verwijderd worden. Het verkleint de kans dat de teek afbreekt. Gebruik je een tekenkaart of bijvoorbeeld de Enetorpet Tick1, dan is een trekkende beweging noodzakelijk. Zou je een draaiende beweging maken, dan draait de tekentang bij deze modellen om het lijf van de teek heen en zal deze niet loskomen uit je huis.

Waarop letten bij het kopen van een tekentang

Bij de aanschaf van een tekentang zijn er verschillende factoren om rekening mee te houden. Eerder op deze pagina vind je de beste tekentangen van dit moment. Ga je zelf op zoek naar een tekentang, houd dan rekening met onderstaande factoren.

Soort tekentang

Tekentangen zijn onder te verdelen in tangen met een grijpmechanisme en tekentangen met een kleine inkeping. De modellen met een grijpmechanisme zijn geschikt voor ieder formaat teek. Het grijpertje aan de onderzijde van de tang klemt zich om het lijf van de teek. Bij een model met inkeping kan deze alleen gebruikt worden, als de inkeping minstens zo breed is als het lijf van de teek. Is de teek veel kleiner dan de inkeping, dan loop je het risico dat je te weinig grip hebt om deze te kunnen verwijderen.

Materiaal

Daarnaast speelt ook het materiaal hiervan mee. Er wordt onderscheid gemaakt tussen chirurgisch staal, roestvrij staal en kunststof. In de basis zijn al deze materialen geschikt. Belangrijk is vooral, dat de tekentang na gebruikt ontsmet kan worden zonder het materiaal hiervan aan te tasten. Bij kunststof of chirurgisch staal is het reinigen van de tekentang het meest eenvoudig.

Gebruiksgemak

Een derde aspect om rekening mee te houden is het gebruiksgemak wat een tekentang biedt. Sommige gebruikers vinden een tekenkaart lastiger te gebruiken dan een model met grijpmechanisme. Dit kan per persoon verschillen. Het voordeel van een grijpmechanisme is dat deze altijd te gebruiken is. Daar waar je met een tekenkaart of een vergelijkbaar model niet altijd voldoende grip op de teek hebt.

Tekentang voor dieren

In dierenwinkels wordt regelmatig een tekentang speciaal voor dieren aangeprezen. In de basis heb je voor dieren geen speciale tekentang nodig. De tekentang die je voor mensen gebruikt, kun je ook inzetten bij het verwijderen van teken uit de huid van een hond of bijvoorbeeld kat. Dus wil je een tekentang voor je hond of kat kopen? Kijk dan eerst even of je er al een hebt.

Het is, net als bij mensen, belangrijk om de teek heelhuids uit de huid te trekken en regelmatig te controleren of er sprake is van kringen na het verwijderen van een teek. Ook is het verstandig om de plek waar zich de tekenbeet bevindt te ontsmetten na het verwijderen van de teek.

teek bij hond

Veel gestelde vragen over de tekentang

Hieronder vind je vragen die het meest gesteld worden over de beste tekentangen van dit moment. Heb je zelf een vraag over het gebruik van een tekentang? Laat deze in dat geval achter in de reacties onderaan het artikel.

Wat zijn de symptomen van een tekenbeet?

Een tekenbeet veroorzaakt vaak een licht jeukend gevoel. Ter vergelijking, een muggenbult jeukt meer. Ook kun je een tekenbeet herkennen aan een klein zwart stipje op de huid. Dit is het lijf van de teek.

Hoe werkt een tekentang?

Er zijn verschillende soorten tekentangen verkrijgbaar. Sommige modellen werken met een grijpmechanisme. Andere modellen zijn uitgevoerd met een kleine inkeping, die je rond de teek schuift.

Hoe teek verwijderen met tekentang?

Bij een tekentang met grijpmechanisme verwijder je de teek in een draaiende beweging uit de huid. Heb je een tekentang met een kleine inkeping, dan trek je de teek vaak uit de huid. Dit kan in een rechte beweging.

Wat is een tekenpincet?

Een tekenpincet is een speciale pincet, welke uitgevoerd is met een grijpmechanisme. Door een knop in te drukken opent het grijpertje zich. Vervolgens kun je de tekenpincet op de teek zetten en de drukknop loslaten. De grijper sluit zich om het lijf van de teek en het diertje kan verwijderd worden.

Waar kan je een tekentang kopen?

Je koopt een tekentang eenvoudig online. Op deze pagina vind je een handig overzicht van de beste tekentangen van dit moment. Let op het gebruiksgemak, het type tekentang en het materiaal waarvan deze gemaakt is als je een tekentang koopt.

Bekijk ook onze andere tips: