De 10 beste wandelschoenen

Wandelschoenen worden in verschillende modellen en gradaties aangeboden. Hoe vind je de beste wandelschoen, passend bij het beoogde gebruik hiervan? In dit artikel vertel ik je er meer over. Houd er hierbij rekening mee, dat ik in de top 10 beste wandelschoenen van dit moment alleen gekeken heb naar modellen binnen categorie A en B.

Een bergschoen in categorie C heb je in Nederland namelijk niet nodig, datzelfde geldt voor categorie D. Dergelijke wandelschoenen gebruik je bij zware bergtochten, of bijvoorbeeld bij het passeren van ijsvlaktes en gletsjers. Over een paar minuten weet jij wat voor jou de beste wandelschoen is van dit moment! 

Top 10 beste wandelschoenen 

Onderstaand overzicht toont je de top 10 beste wandelschoenen van dit moment. De verschillende wandelschoenen zijn in willekeurige volgorde aan het overzicht toegevoegd, daar er een verschil zit in het type wandelschoen. De ene schoen wordt met de beste prijs-/kwaliteitverhouding aangeboden, terwijl een andere schoen juist de duurzaamste keuze is. 

De beste wandelschoenen voor dames

Hieronder licht ik de verschillende beste wandelschoenen voor dames van dit moment verder toe. Heb jij al een model bergschoen voor dames gezien, welke je aanspreekt? 

halfhoge-waterdichte-bergwandelschoenen-voor-dames-mh500-grijsroze
decathlon.nl (€74,99)
Updated: 17 mei 2022 - 17:09

Wandelschoenen voor dames met beste prijs/kwaliteitverhouding 

De Quechua MH500 is een scherp geprijsde wandelschoen voor dames. Het model is voorzien van een slipvaste, rubberen zool met een profiel van 5 millimeter diep. Hiermee heb je een goede grip, ook wanneer de ondergrond nat en glibberig is. Daarbij is de wandelschoen voor dames voorzien van een rubberen steenbeschermer, aan zowel de voor- als achterzijde hiervan.

Het EVA-schuim met een hoge dichtheid rond de hiel van de wandelschoen absorbeert de schokken tijdens het wandelen, wat de belasting van de knie vermindert. Het model is waterdicht en met een gewicht van 379 gram relatief licht. 

Tip: Lees hier onze uitgebreide Decathlon Quechua MH500 review

Meest duurzame wandelschoenen voor dames 

Iets duurder dan de wandelschoenen van Quechua is de Jack Wolfskin Traction 3 Texapore Low wandelschoen voor vrouwen. Deze wandelschoen kost iets meer dan honderd euro en staat bekend om zijn duurzaamheid. De schoen valt binnen categorie A en is daarmee geschikt voor wandelingen op een vlakke, effen ondergrond.

Ook in de Nederlandse bossen volstaat deze wandelschoen. Het model is gemaakt met leer, rubber EVA en TEXAPORE. Dit biedt je een goede pasvorm en verzekert je van een schoen welke lang mee zal gaan. De wandelschoen voor dames is waterdicht en heeft een gewicht van 340 gram. 

Beste lichtgewicht wandelschoen voor dames 

Wanneer het gewicht van de wandelschoen een belangrijke factor voor je is, sluit de Meindl Activo Sport Lady GTX wandelschoen wellicht goed op je wensen aan. Dit is momenteel de beste lichtgewicht wandelschoen voor dames. Het model is met 300 gram veel lichter dan de reeds beschreven wandelschoenen.

Net als de schoen van Jack Wolfskin, valt ook deze wandelschoen in categorie A. Het model beschikt over een membraan van GORE-TEX. Dit verzekert je ervan dat transpiratie snel wordt afgevoerd, om je voeten droog te houden tijdens het wandelen. Andersom komt er geen vocht van buiten de schoen in. Het model is waterdicht. De zool is gemaakt van rubber, wat schokken absorbeert. 

Beste allround wandelschoen voor dames 

De Hanwag Banks Mid Lady GTX wordt gezien als de beste allround wandelschoen voor vrouwen. Het betreft een hoog model, wat de wandelschoen zeer stevig maakt. De schoen valt in de categorie A/B, wat de schoen geschikt maakt voor bergwandelingen in de Alpen en Pyreneeën.

Ook op Nederlandse wandelpaden biedt de schoen je het gewenste comfort. Ten opzichte van eerdere modellen uit dit overzicht is de Hanwag Banks Mid Lady GTX wandelschoen relatief zwaar: 525 gram. Het GORE-TEX membraan heeft een ventilerend effect en houdt je voeten droog onderweg. 

Beste stevige hoge wandelschoen voor dames 

Naast het model van Hanwag, wordt ook de Meindl Borneo 2 MFS bergschoenen voor dames aangeboden in een hoog model. Deze wandelschoen is geschikt voor de echte bergwandelaar; het model valt in categorie B. Zoek je naar wandelschoenen voor wandelingen in eigen land, dan is een van de andere modellen uit dit overzicht geschikter.

De Meindl Borneo 2 MFS bergschoenen voor dames bieden je een zeer goede grip op oneffen ondergronden en zijn bijzonder stevig. Dit zie je terug in het gewicht van de schoen: 650 gram. Houd er rekening mee dat deze schoen een waterafstotende behandeling heeft gehad, maar niet waterdicht is.  

De beste wandelschoenen voor heren 

Op zoek naar de beste wandelschoenen voor heren? Hieronder licht ik de verschillende modellen uit het overzicht eerder op deze pagina verder toe. 

Quechua MH500 (Heren)
decathlon.nl (€59,99)
Updated: 13 september 2022 - 06:50

Wandelschoenen voor heren met beste prijs/kwaliteitverhouding 

Quechua biedt haar MH500 wandelschoenen niet alleen aan voor dames; het model kent ook een variant voor heren. Deze wandelschoenen worden tegen de beste prijs/kwaliteitverhouding aangeboden met een prijs onder de honderd euro. De wandelschoen voor mannen biedt je een stevige rubberen zool, met een profiel welke 5 millimeter diep is.

Het EVA-schuim bij de hiel van de wandelschoen helpt je de klappen die je gewrichten te verwerken krijgen tijdens het wandelen te absorberen. De belasting van de gewrichten neemt hierdoor af. De wandelschoenen werken waterafstotend, maar zijn niet geheel waterdicht; ze houden je voeten zo’n zes uur droog bij ieder weertype.  

Meest duurzame wandelschoenen voor heren

Aanzienlijk duurder dan het model van Quechua is de Adidas Terrex Swift R3 Mid GORE-TEX wandelschoen voor heren. Dit model staat bekend als de meest duurzame wandelschoen van dit moment. De schoen is dankzij het GORE-TEX membraan waterdicht en heeft daarbij een sterk ventilerende werking.

Het houdt je voeten droog tijdens het wandelen; transpiratie wordt snel en gemakkelijk afgevoerd. Andersom kan er geen water van buiten in de schoen lopen. Het hoge model wandelschoen voor mannen biedt je veel stabiliteit. Niet voor niets valt deze schoen in de categorie A/B. Met een gewicht van 450 gram is de schoen niet overdreven zwaar. Dit komt onder meer door de rubberen zool. 

Beste lichtgewicht wandelschoen voor heren 

Hoewel de wandelschoen van Adidas relatief licht van gewicht is, kan het nog lichter. Kijk eens naar de LOWA INNOX EVO GTX wandelschoenen voor heren. Met een gewicht van 330 gram is dit de beste lichtgewicht wandelschoen voor mannen van dit moment.

De schoen is volledig waterdicht en gemaakt van een synthetisch materiaal. Het zorgt voor een goede pasvorm van de schoen. Dankzij het GORE-TEX membraan in de voering van deze wandelschoenen wordt transpiratie makkelijk afgevoerd. Daarbij komt het membraan de ventilatie van je voeten ten goede. Zeker op warme dagen is dit prettig! 

Beste allround wandelschoen voor heren 

Kijk voor de beste allround wandelschoenen voor heren naar de Lowa Renegade Mid GTX. Deze wandelschoen wordt aangeboden als hoog model, wat je veel stabiliteit biedt onderweg. Het maakt de wandelschoen zowel geschikt voor wandelingen in de bergen, als voor een wandeling door de Nederlandse bossen.

De wandelschoen valt binnen categorie A/B. Het model is relatief zwaar met een gewicht van 555 gram. Zoek je een wandelschoen voor wandelingen binnen Nederland, dan zijn er betere alternatieven. De schoen is dankzij het GORE-TEX membraan waterdicht. Daarbij houdt dit membraan je voeten droog en op temperatuur, door de ventilerende werking hiervan. 

Beste stevige hoge wandelschoen voor heren

Ben je op zoek naar de beste stevige hoge bergschoen voor heren? In dat geval is de Hanwag Tatra II GTX bergschoen aan te bevelen. Deze wandelschoenen voor mannen vallen in categorie B en bieden je veel grip en stabiliteit bij middel moeilijke bergwandelingen in de Alpen en Pyreneeën.

De stabiliteit en grip van de schoen gaan enigszins ten koste van het gewicht hiervan: 760 gram. Voor wandelingen in Nederland is deze wandelschoen daardoor minder geschikt. Het GORE-TEX membraan in de voering van de Hanwag Tatra II GTX wandelschoenen houdt je voeten droog. Daarbij heeft het membraan een ventilerende werking. 

In 4 stappen naar jouw ideale wandelschoen 

Zelfs aan de hand van de top 10 beste wandelschoenen op deze pagina zal het niet altijd gemakkelijk zijn een geschikt model wandelschoen te selecteren. Immers, je persoonlijke voorkeur speelt hierin mee! Gebruik onderstaande stappen om jouw ideale wandelschoen te vinden. 

Tip: Denk ook eens eraan om bijvoorbeeld wandelsandelen als reserve schoenen mee te nemen.

beste wandelschoenen

Stap 1: voor welke wandelingen gebruik je de wandelschoen? 

Een belangrijke eerste stap bij het bepalen van jouw ideale wandelschoen is het vaststellen van het beoogde gebruik hiervan. Trek je de bergen in, waarbij je voornemens bent gletsjers te passeren? Wil je een stevige wandelschoen voor een lange dag wandelen in de stad? Zoek je een wandelschoen met een diep profiel voor wandelingen over natte bospaden in het najaar? Enzovoorts. Het vaststellen van het type wandeling waarbij je de wandelschoen gebruikt is belangrijk voor de volgende stap. 

Stap 2: categorie bepalen met jouw ideale wandelschoen 

Op basis van het type wandeling waarbij je de wandelschoenen straks gebruikt, kun je vaststellen in welke categorie je naar geschikte wandelschoenen moet zoeken. De meeste wandelaars hebben voldoende aan een wandelschoen uit categorie A of B. Voor een wandeling door een stad of over een vlakke, aangelegde weg volstaat een wandelschoen uit categorie A. 

Kies je voor een actieve vakantie in de bergen, zoals de Alpen of Pyreneeën, ga dan voor een wandelschoen in categorie B. Deze wandelschoenen bieden meer grip wanneer je bijvoorbeeld over een onverharde weg loopt. Voor het passeren van gletsjers en hele stevige bergwandelingen heb je een schoen nodig uit categorie C of D. 

Tip: bekijk de pagina over wandelschoenen kopen eens voor meer informatie over de verschillende gradaties wandelschoenen. 

Stap 3: bepaal je persoonlijke voorkeuren 

Een derde stap bij het zoeken naar jouw ideale wandelschoen is het bepalen van je persoonlijke voorkeuren. Vind je het belangrijk dat de schoen zeer licht van gewicht is? Wil je een wandelschoen met een extra dikke zool, om de klappen tijdens het wandelen beter te laten absorberen? Het helpt de belasting van gewrichten als de knie te verminderen, waarmee het risico op blessures afneemt. 

Ook is het verstandig om voor een waterdichte wandelschoen te kiezen. In het bijzonder, wanneer je regelmatig een smal, ondiep beekje passeert tijdens de wandeling. Verschillende wandelschoenen zijn voorzien van een GORE-TEX membraan. Dit membraan zorgt dat je transpiratie uit de schoen wordt afgevoerd, zonder dat er van buitenaf vocht naar binnen kan stromen. Op deze manier worden natte voeten tegengegaan. 

Stap 4: pas de wandelschoenen voordat je deze gebruikt 

Heb je een aantal geschikte modellen gevonden? Schaf ze aan en pas ze thuis, of bij een winkel in de buurt. Het is belangrijk de pasvorm van wandelschoenen uitgebreid te controleren, voordat je de wandelschoenen gebruikt bij wandelingen. De ene wandelschoen valt wat ruimer dan de andere. Aan de ene kant wil je voorkomen dat de wandelschoen je voet afknelt. Tegelijkertijd mag een schoen niet te los zitten. Dit zou voor wrijving rond de voet kunnen zorgen, wat de kans op blaren en bijvoorbeeld likdoorns onnodig groot maakt. 

keuze wandelschoenen

Tips bij het kiezen van de juiste wandelschoen 

Is het je aan de hand van het voorgaande stappenplan gelukt om een aantal geschikte modellen wandelschoenen te selecteren? Kijk in dat geval nog even naar onderstaande tips, voordat je een definitieve keuze maakt. 

Tip 1: kies voor kunststof als je voeten snel zweten 

Wanneer je relatief snel last hebt van zwetende voeten, kan het verstandig zijn om voor schoenen van kunststof te kiezen. Dit materiaal houdt je voeten op temperatuur, waardoor ze minder snel zweten. Daarbij is het belangrijk dat de schoenen goed ventileren. Het GORE-TEX membraan waarover we eerder spraken helpt hierbij. Zonder een goede ventilatie in de schoen is de kans op blaren relatief groot. Wandelschoenen die juist wat steviger zijn, worden vaak gemaakt van leer. 

Tip 2: vergelijk hoge en lage wandelschoenen met elkaar 

Je hebt de keuze uit hoge en lage wandelschoenen. De lage wandelschoenen bieden een betere ventilatie en maken het makkelijker je voeten op temperatuur te houden; de warmte ontsnapt eerder. Het voordeel van een hoge wandelschoen is echter, dat deze je meer steun biedt tijdens het wandelen. Zeker op oneffen paden of bij een steile klim in de Alpen of Pyreneeën is deze extra steun prettig. In Nederland zal je veelal voldoende hebben aan de stabiliteit die een lage wandelschoen biedt. Bijkomend voordeel van hoge schoenen is dat er minder snel zand in je schoenen terechtkomt. 

Tip 3: kijk goed naar het profiel van de wandelschoen 

Het profiel van een wandelschoen bepaalt voor een groot deel, hoeveel je grip onderweg hebt. Wanneer je regelmatig op natte, glibberige bospaden wandelt is een diep profiel cruciaal om niet uit te glijden. Gebruik je de wandelschoenen voornamelijk in de stad en op geasfalteerde wegen? Kies in dat geval voor een wat dunner profiel, wat de schoen lichter maakt en het comfort van de schoen daarmee vergroot. 

Tip 4: leer van je ervaringen uit het verleden 

Wellicht koop je niet voor het eerst wandelschoenen, maar gebruik je deze al jaren. Welke ervaringen hebben je huidige wandelschoenen je geboden? Wat maakt de schoenen prettig en wat zou je bij een volgend paar anders doen? Op basis van deze ervaringen maak je het jezelf makkelijker om jouw ideale wandelschoenen te vinden. 

Tip 5: pas je nieuwe wandelschoenen in de namiddag 

Wanneer je overdag actief bent geweest, zullen je voeten in de namiddag wat dikker zijn dan in de ochtend. Het maakt dat je nieuwe wandelschoenen het beste aan het eind van de dag kunt passen. Immers, tijdens een wandeling in de natuur zullen je voeten ook wat opzwellen. Je wilt voorkomen dat de wandelschoenen op dat moment niet meer lekker zitten. 

Tip 6: neem je eigen wandelsokken mee naar de winkel 

Pas een wandelschoen nooit met je alledaagse sokken, maar neem je eigen wandelsokken mee naar de winkel. Zo krijg je een zo goed mogelijk beeld van het comfort wat de wandelschoenen bieden en weet je zeker, dat deze straks zullen passen. Een wandelsok kan net iets dikker, of juist dunner zijn dan je alledaagse sokken. Mocht je de wandelsokken vergeten zijn, dan kun je deze vaak ook in de winkel lenen. 

Tip 7: trek beide wandelschoenen aan 

Soms is men geneigd de schoen aan één van beide voeten te passen. Doe dit niet! Je linkervoet kan net iets afwijken van je rechtervoet. Waar een wandelschoen goed past om de linkervoet, zit deze om de rechtervoet wellicht net te strak. Door beide schoenen aan te trekken weet je zeker dat een model wandelschoen geschikt is. 

Tip 8: neem je oude wandelschoenen mee bij een winkelbezoek 

Koop je de wandelschoenen bij een outdoor winkel? Neem je oude wandelschoenen in dat geval altijd mee. Een verkoper kan je vaak meer vertellen over het ideale model wandelschoen, op basis van de slijtplekken die op je oude wandelschoenen zichtbaar zijn. Mogelijk is het voor jou interessant om een wandelschoen met een verstevigde zool te gebruiken, om de belasting van je gewrichten te verminderen. 

Bezoek een winkel bij voorkeur op een werkdag. Het zal er dan rustiger zijn dan in het weekend, waardoor verkopers de tijd voor je kunnen nemen. 

Beste wandelschoenen – FAQ

Bezoekers stellen regelmatig vragen over de beste wandelschoenen van dit moment. Bekijk hieronder het antwoord op de vragen die het meest gesteld zijn. Heb je zelf nog een vraag over het kiezen van de beste wandelschoen voor jou? Laat deze vraag achter in de reacties onderaan het artikel.

Wat is beter Lowa of Meindl?

Over het algemeen geldt dat Lowa goede lage wandelschoenen biedt voor wandelingen op een droge, vlakke ondergrond. Ideaal voor wandelingen in Nederland. Trek je de bergen in? Kies in dat geval voor de stevige wandelschoenen van Meindl. Beide merken bieden wandelschoenen van een hoge kwaliteit.

Waar koop ik de beste wandelschoenen?

Je koopt wandelschoenen tegenwoordig eenvoudig online, waarna je deze thuis kunt uitproberen. Kijk hierbij goed naar het stappenplan op deze pagina, om te bepalen welk model wandelschoen het beste bij je past. Je kunt ook een speciaalzaak bezoeken om je te laten adviseren door een verkoper.

Hoe kies je de beste wandelschoen?

Het kiezen van de beste wandelschoen begint bij het vaststellen van het type wandeling, waarbij je de wandelschoenen het vaakst zal gebruiken. Kijk vervolgens naar de verschillende gradaties waaronder wandelschoenen worden verdeeld en bepaal je persoonlijke voorkeuren. Vergeet de schoenen niet uitgebreid uit te proberen, voordat je deze tijdens een wandeling draagt.

Bekijk ook eens onze beste waterschoenen pagina. In dit artikel zet ik de beste waterschoenen van dit jaar voor je op een rijtje. Zo weet je over enkele minuten welke waterschoenen niet mogen ontbreken in je backpack of koffer.

patrick-heijmans

Al 15 jaar outdoor actief met onder andere Geocaching. Alle mooie verhalen en routes ga ik delen op OutdoorOnly. Maar ook leuke en handige tips (met foto's) komen erbij. Zo nu en dan zal ik ook via mijn local guide profiel dingen delen. Mijn Geocaching naam is Aventurijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *