Iedereen heeft het wel eens meegemaakt; loop je lekker in de bossen wordt je in een keer geprikt door een brandnetel, een Urtica dioica (lat.) Allemaal kleine bultjes die ontzettend jeuken, maar hoe kom je er nu het snelste van die jeuk af? Iedereen roept wat anders maar wij hebben de proef op de som genomen! We zijn gewoon in de brandnetels gaan staan en hebben getest wat nu wel werkt en wat niet. De volgende natuurlijke middelen die je overal kan vinden helpen tegen de brandnetel jeuk.

Wat helpt tegen brandnetels?

Voor de volledigheid hebben we ook de bloeiperiode erbij gezet, zodat je niet op zoek gaat naar een plant die er niet is. De Bloeiperiode van de brandnetel is: Juni – Oktober
De volgende natuurlijke middelen helpen bij het verminderen van brandneteljeuk:

  • Hondsdraf – Bloeiperiode: April – Juni
  • Smalle weegbree – Bloeiperiode: Mei – Oktober
  • Grote weegbree – Bloeiperiode: Mei – November
  • Veldzuring – Bloeiperiode: Mei – Juni
  • Paardenbloem – Bloeiperiodes: Januari – Mei, Juli – December

Het mooie van deze planten is dat ze meestal zelfs in de buurt van de brandnetels groeien. Ik heb gehoord dat er nog meer planten zijn die ook werken zoals springzaad, maar deze heb ik nog niet zelf getest. Wanneer dat wel zo is komt deze boven bij de lijst erbij te staan.

Soorten brandnetels

Er zijn 2 soorten brandnetels, de kleine en de grote brandnetel. De kleine brandnetel prikt het meest omdat deze soort alleen maar brandharen heeft. De grote brandnetel heeft brandharen én gewone haren en prikt daarom ook minder hard. De grote brandnetel kan tot wel 1,5 meter hoog worden. De kleine brandnetel kan maximaal 50 centimeter hoog worden.

Hoe lang duurt brandneteljeuk?

Brandneteljeuk duurt over het algemeen niet zo lang.De jeuk- en pijnklachten die na aanraking met de brandnetel zijn ontstaan trekken meestal binnen 1 uur weg, echter zijn er wel personen die er langer last van kunnen hebben. Het is mogelijk dat soms nog uren na het contact met de brandnetel een doof-tintelend gevoel behouden blijft, zeker na aanraking van de huid met water.

Waar vind ik planten die helpen tegen brandnetels en hoe zien ze eruit?

Natuurlijk wil je nu ook weten hoe je de planten kunt herkennen en waar je ze kunt vinden. We hebben geen stock foto’s genomen, maar real life foto’s zodat we zo dicht mogelijk in de buurt komen van een goede herkenbare afbeelding.

Hondsdraf

Hondsdraf

Hondsdraf is een kruipende plant die je in de buurt van brandnetels kan vinden. Deze plant met blauwpaarse bloemen valt snel op en is in bijna heel Nederland aanwezig. Hondsdraf vind je dicht in de buurt van de brandnetels, even goed zoeken. Meestal niet meer dan een paar meter verwijderd. 

Bloeitijd: April – Juni
Plantgrootte: 0.15 – 0.60 meter
Bladvorm: niervormig
Bladrand: gekarteld


Smalle weegbree

Deze weegbree heeft smalle tot lancetvormige bladeren.  Deze plant bloeit met aren waaruit vooral de naar buiten stekende witte helmknoppen opvallen. Smalle weegbree vind je het beste net op of naast de paden. Voor de brandnetel jeuk is het beste om de jonge bladeren te pakken en deze te verfrommelen en daarna het blad en sap over de jeuk te wrijven.

Bloeiperiode: Mei – Oktober
Plantgrootte: 0.05 – 0.45 meter
Bladvorm: lancetvormig
Bladrand: gaaf

Smalle Weegbree

Grote-Weegbree-


G
rote weegbree

De bladeren van de grote weegbree staan in een rozet en lijken parallelnervige bladeren. Deze plant tref je vooral aan waar veel gelopen wordt. Een van de beste medicijnen tegen jeuk, wel even de bladeren kneuzen en daarna over de jeuk wrijven.

Bloeiperiode: Mei – November
Plantgrootte: 0.10 – 0.50 meter
Bladvorm: rond
Bladrand: gaaf


Veldzuring

De veldzuring is een van de eerste zuring planten die je kunt vinden. Ook deze plant staat vaak in de buurt van brandnetels. Meestal vind je deze op of rond graslanden.
De stengel is sappig en zurig, vandaar niet alleen goed voor de jeuk maar ook om er op te kauwen.

Bloeiperiode: Mei – Juni
Plantgrootte: 0.50 – 1.00 meter
Bladvormen: pijlvormig, langwerpig
Bladrand: gaaf

Veldzuring

Paardenbloem

Paardenbloem

De paardenbloem is een wel bekend onkruid. De bloemen helpen tegen de jeuk. Wrijf met de gele bloemen over de huid heen en de jeuk verdwijnt. De paardenbloem kan bijna het hele jaar door bloeien.
De paardenbloem heeft wit melksap, dat je te zien krijgt als je de steel doorbreekt of een blad kapot scheurt. 

Bloeiperiodes: Januari – Mei, Juli – December
Plantgrootte: 0.05 – 0.40 meter
Bladvormen: ingesneden, samengesteld
Bladrand: getand

Hoe de plant gebruiken tegen de jeuk?

Dus je hebt een van de bovenstaande planten gevonden? En nu, zul je je afvragen.
Bij alle bovenstaande planten pak je de bladeren en kneus je deze goed, daarna direct op de bultjes wrijven en indien nodig dit na enkele minuten herhalen. Allen bij de paardenbloem gebruik je niet de bladeren maar de bloemen.

Zo zie je maar weer dat de natuurlijk altijd wel een handje helpt. De volgende keer dat je gaat wandelen of geocachen en je heb toevallig een brandnetel geraakt dan weet je wat je te doen staat.
Ook op gezondheidsnet staat geschreven dat deze planten misschien helpen, ik weet ondertussen beter. Ze helpen.

Is een brandnetel prik gezond?

De prik van de brandnetel is vervelend maar tevens ook weer gezond. De prik zorgt voor een betere doorbloeding. Hierdoor wordt gezegd dat je reuma en jicht kunt voorkomen.

De kleine bovenste brandnetelblaadjes zijn ontzettend gezond om zo te eten. Maar hoe pak je nu zo’n blaadje? Je kunt het beste het blaadje aan de onderkant vastpakken met 2 vingers en het blaadje voorzichtig naar je toe trekken. De onderkant van zo’n brandnetelblad prikt namelijk bijna niet. Daarna kun je het blaadje zo eten. Super Gezond en boordevol vitaminen en mineralen. Wil je er zeker van zijn dat de brandharen onschadelijk zijn dan is het voldoende om deze kort in kokend water onder te dompelen. Het bevat evenveel voedingsstoffen als spinazie, en misschien nog wel meer. Je kunt het dus prima als vervanger eten.

Brandnetelthee zelf maken

Brandnetelthee kun je makkelijk zelf maken. De thee kun je maken van zowel de grote als de kleine brandnetel. Vers of gedroogde brandnetels zijn geschikt om thee van te maken.
De jonge brandnetelblaadjes hebben de meeste geneeskrachtige eigenschappen, deze kun je dan ook het beste gebruiken voor de brandnetelthee. Pluk ongeveer 30 gram brandneteltoppen voor een kop thee. 
Strooi de brandneteltoppen in een theepot of steelpan en giet hier ongeveer 600 milliliter kokend water overheen. Doe de deksel erop en laat ongeveer 10 minuten trekken. Giet hierna het water door een zeef in je mok en geniet van je eigen gemaakte brandnetelthee.

Lees ook onze tips om insecten te verjagen:

Hoe beoordeel je dit bericht?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Volg ons op YouTube en Win!

Klik op onderstaande knop 👇