Brandnetel jeuk verhelpen

Brandnetel jeuk. Iedereen heeft het wel eens meegemaakt; loop je lekker in de bossen, word je ineens geprikt door een brandnetel, een Urtica dioica (lat.) Allemaal kleine bultjes die ontzettend jeuken, maar hoe kom je nu het snelste van die jeuk af? Iedereen roept wat anders, maar ik heb de proef op de som genomen. Ik ben gewoon in de brandnetels gaan staan en heb getest wat nu wel werkt en wat niet. De volgende planten, die meestal in de buurt staan, helpen tegen de brandnetel jeuk.

Wat helpt tegen brandnetel jeuk?

Voor de volledigheid heb ik ook de bloeiperiode erbij gezet, zodat je niet op zoek gaat naar een plant die er niet is. De bloeiperiode van de brandnetel is: juni – oktober. De volgende planten helpen bij het verminderen van brandnetel jeuk:

 • Hondsdraf – Bloeiperiode: April – Juni
 • Smalle weegbree – Bloeiperiode: Mei – Oktober
 • Grote weegbree – Bloeiperiode: Mei – November
 • Veldzuring – Bloeiperiode: Mei – Juni
 • Paardenbloem – Bloeiperiodes: Januari – Mei, Juli – December

Het mooie van deze planten is dat ze meestal zelfs in de buurt van de brandnetels groeien. Ik heb gehoord dat er nog meer planten zijn die ook werken zoals springzaad, maar deze heb ik nog niet zelf getest. Wanneer dat wel het geval is, komt deze bij de lijst erbij te staan.

Soorten brandnetels

Er zijn twee soorten brandnetels, de kleine en de grote brandnetel. De kleine brandnetel prikt het meest omdat deze soort alleen brandharen heeft. De grote brandnetel heeft zowel brandharen als gewone haren en prikt daarom minder hard. De grote brandnetel kan tot wel 1,5 meter hoog worden. De kleine brandnetel kan maximaal 50 centimeter hoog worden.

Hoe lang duurt brandnetel jeuk?

Brandneteljeuk duurt over het algemeen niet zo lang. De jeuk- en pijnklachten die ontstaan na aanraking met de brandnetel trekken meestal binnen 1 uur weg, al kunnen sommige mensen er langer last van hebben. Het is mogelijk dat nog uren na contact met de brandnetel een doof-tintelend gevoel blijft bestaan, vooral na aanraking van de huid met water.

Waar vind ik planten die helpen tegen brandnetels en hoe zien ze eruit?

Natuurlijk wil je nu ook weten hoe je de planten kunt herkennen en waar je ze kunt vinden. We hebben geen stockfoto’s gebruikt, maar echte foto’s van planten zodat we zo dicht mogelijk bij een goede herkenbare afbeelding komen.

Hondsdraf tegen brandnetel jeuk

Hondsdraf

Hondsdraf is een kruipende plant die je in de buurt van brandnetels kan vinden. Deze plant met blauwpaarse bloemen valt snel op en is in bijna heel Nederland aanwezig. Hondsdraf vind je dicht in de buurt van de brandnetels, even goed zoeken. Meestal niet meer dan een paar meter verwijderd. 

Bloeitijd: April – Juni
Plantgrootte: 0.15 – 0.60 meter
Bladvorm: niervormig
Bladrand: gekarteld


Smalle weegbree

Deze weegbree heeft smalle tot lancetvormige bladeren.  Deze plant bloeit met aren waaruit vooral de naar buiten stekende witte helmknoppen opvallen. Smalle weegbree vind je het beste net op of naast de paden. Voor de brandnetel jeuk is het beste om de jonge bladeren te pakken en deze te verfrommelen en daarna het blad en sap over de jeuk te wrijven.

Bloeiperiode: Mei – Oktober
Plantgrootte: 0.05 – 0.45 meter
Bladvorm: lancetvormig
Bladrand: gaaf


grote-weegbree-


G
rote weegbree

De bladeren van de grote weegbree staan in een rozet en lijken parallelnervige bladeren. Deze plant tref je vooral aan waar veel gelopen wordt. Een van de beste medicijnen tegen jeuk, wel even de bladeren kneuzen en daarna over de jeuk wrijven.

Bloeiperiode: Mei – November
Plantgrootte: 0.10 – 0.50 meter
Bladvorm: rond
Bladrand: gaaf


Veldzuring

De veldzuring is een van de eerste zuring planten die je kunt vinden. Ook deze plant staat vaak in de buurt van brandnetels. Meestal vind je deze op of rond graslanden.
De stengel is sappig en zurig, vandaar niet alleen goed voor de jeuk, maar ook om er op te kauwen.

Bloeiperiode: Mei – Juni
Plantgrootte: 0.50 – 1.00 meter
Bladvormen: pijlvormig, langwerpig
Bladrand: gaaf

veldzuring

paardenbloem tegen brandnetel jeuk

Paardenbloem

De paardenbloem is een wel bekend onkruid. De bloemen helpen tegen de jeuk. Wrijf met de gele bloemen over de huid heen en de jeuk verdwijnt. De paardenbloem kan bijna het hele jaar door bloeien.
De paardenbloem heeft wit melksap, dat je te zien krijgt als je de steel doorbreekt of een blad kapot scheurt. 

Bloeiperiodes: Januari – Mei, Juli – December
Plantgrootte: 0.05 – 0.40 meter
Bladvormen: ingesneden, samengesteld
Bladrand: getand

Hoe gebruik je de plant tegen de jeuk?

Dus je hebt een van de bovenstaande planten gevonden? En nu vraag je je af wat je moet doen.
Bij alle bovenstaande planten pak je de bladeren en kneus je deze goed. Wrijf vervolgens direct over de bultjes en herhaal indien nodig dit na enkele minuten. Alleen bij de paardenbloem gebruik je niet de bladeren, maar de bloemen.

Zo zie je maar weer dat de natuur altijd een handje helpt. De volgende keer dat je gaat wandelen of geocachen en per ongeluk in aanraking komt met een brandnetel, weet je wat je moet doen.
Ook op gezondheidsnet staat geschreven dat deze planten misschien helpen, ik weet ondertussen beter. Ze helpen.

Is een brandnetel prik gezond?

De prik van de brandnetel is vervelend, maar tegelijkertijd ook weer gezond. De prik zorgt namelijk voor een betere doorbloeding.

De kleine bovenste blaadjes van de brandnetel zijn ontzettend gezond om zo te eten. Maar hoe pak je nu zo’n blaadje vast? Het is het beste om het blaadje aan de onderkant met twee vingers vast te houden en het voorzichtig naar je toe te trekken. De onderkant van zo’n brandnetelblad prikt namelijk bijna niet.

Daarna kun je het blaadje zo eten. Het is super gezond en zit boordevol vitaminen en mineralen. Als je er zeker van wilt zijn dat de brandharen onschadelijk zijn, volstaat het deze kort in kokend water onder te dompelen. Het bevat evenveel voedingsstoffen als spinazie, en misschien zelfs nog meer. Je kunt het dus prima als vervanger eten.

patrick-heijmans

Al 15 jaar outdoor actief met onder andere Geocaching. Alle mooie verhalen en routes ga ik delen op OutdoorOnly. Maar ook leuke en handige tips (met foto's) komen erbij. Zo nu en dan zal ik ook via mijn local guide profiel dingen delen. Mijn Geocaching naam is Aventurijn.

10 reacties op "Brandnetel jeuk verhelpen"

 1. a3m a3m schreef:

  als kind deden wij maar een ding: Erover plassen dat werkte altijd goed.

 2. mark willems mark willems schreef:

  Ik heb nog na 3 uren pijn en een tintelend gevoel. Wat moet ik doen , er staat niks over wat je moet doen als de pijn er nogsteeds is.

  1. patrick-heijmans Patrick schreef:

   Weet je zeker dat het een brandnetel was, en bijvoorbeeld geen berenklauw?
   Mocht je het niet zeker weten altijd je huisarts raadplegen.

 3. Jack Sijbesma Jack Sijbesma schreef:

  Er wordt gezegd dat je de bovenste blaadjes van brandnetels kunt eten maar prikken die in je mond dan niet?

  1. patrick-heijmans Patrick schreef:

   Ze worden onder andere gegeten als groente. In de soep of in een salade verliezen de bladeren snel hun prik, omdat de brandharen beschadigd raken tijdens de bereiding.

 4. Michiel Michiel schreef:

  Praktisch artikel 🙂 Zelf laat ik de jeuk van de brandnetel vanzelf verdwijnen, maar voor de kinderen is het fijn om planten te kunnen vinden die verlichting geven.

  Het artikel vertelt hoe de planten eruit zien, maar niet hoe je van herkenning naar toepassing komt. Als ik een van de plantjes heb gevonden, hoe zorg ik dat het de jeuk wegneemt?

  1. patrick-heijmans Patrick schreef:

   Hallo Michiel, duidelijk. Ik zal deze snel toevoegen. Voor bijvoorbeeld de weegbree dien je blaadjes te kneuzen en daarna over de bultjes te wrijven.

 5. Richard Richard schreef:

  Supertips! Ik heb hier echt wat aan gehad. Zeker toen een van onze kinderen tijdens het wandelen in de brandnetesl was gelopen. Niet te geloven maar die weegbree stond er gewoon naast!

  1. Ronald Ronald schreef:

   Hallo, goede tips met uitleg, bij de hondsdraf verneem ik graag wat ik daar van moet gebruiken en hoe.

   1. patrick-heijmans Patrick schreef:

    Hondsdraf gebruik je hetzelfde als de overige planten. Kneuzen en over de jeuk wrijven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *