Cache route van de maand: De parels in Huis ter Heide

Start GCcodeGC870F0
Totale lengte: 9 kilometer
Moeilijkheid: 1.5 out of 5
Terrein: 1.5 out of 5
Cache size: Micro
Aantal caches: 20 traditionals en een bonus
Coördinaat: N 51° 37.385′ E 005° 01.211′
Aantal Favorites: 19 
Speciale tools: Nee 
OutdoorOnly Score: 8.7

Cache Topper September 2019

Over landgoed huis te heide

Landgoed Huis ter Heide is een veelzijdig gebied met bos, heide en vennen. Met verschillende wandelroutes en dus ook deze mooie cacheroute, uitkijktorens en een vlonderpad kun je hier naar hartenlust wandelen. Dit natuurgebied ligt tussen de plaatsen De Moer en Loon op Zand. Het gebied bevat een landhuis uit 1864. De talrijke munitie-opslagcomplexen die eveneens in het gebied lagen werden opgeruimd.

Huis ter Heide is een echt vogelparadijs. Tijdens je wandeling kun je zo maar bij het grootste ven van Huis ter Heide, het Leikeven uitkomen. Op het moment van schrijven (augustus 2019) staan de meeste vennen in dit gebied bijna droog. Zodra het water weer gestegen is kun je vanaf de verschillende uitzichttorens aan de westkant en oostkant van het Leikeven speuren naar de vele watervogels zoals bergeenden, zilverreigers en steltlopers.

Vanaf het mooie vlonderpad kun normaal gesproken het leven rondom en in het water ontdekken. Dit pad is ruim 250 meter lang en kronkelt over het Leikeven.

De Parels In Huis Ter Heide

De cache route de parels in Huis ter Heide

We startten onze geocaching route vandaag vroeg omdat het best wel een warm kon worden (30 graden). De cachemobiel hebben we op de aangegeven coördinaten geparkeerd. Nadat we de gps hadden opgestart en de rugzakken om hadden gedaan was het tijd om te beginnen met lopen.  Om niet alles te verklappen over hoe de caches verstopt zijn, neem ik jullie in grote lijnen mee door onze wandeling door dit mooie natuurgebied.

De verschillende waypoints loodste ons door dit mooie gebied waar we soms even stil hebben gestaan om wat foto’s te maken. Sommige van deze foto’s vind je terug bij dit artikel. Voor het punt waarbij we in een keer oog in oog stonden met de Schotse hooglanders was indrukwekkend. We hebben even aangekeken hoe, later bleek dit een ander geocache team te zijn, andere groepen zich toch een weg al slalommend tussen de Schotse hooglanders wisten te banen. Met respect voor deze beesten en de natuur hebben wij een alternatieve route genomen. Tijdens onze ‘alternatieve’ route bleef een van deze dieren ons constant in de gaten houden. Grappig en tevens best imponerend.

Hieronder de route zoals wij die gelopen hebben.

Gelukkig waren we al snel weer op een normaal pad en konden we onze weg vervolgen. Hierbij kwamen we een ander team tegen die ook deze route aan het lopen waren.

Via het vlonderpad hebben we onze weg vervolgt. Helaas stond het ven hier nu bijna droog. Maar we kunnen ons goed voorstellen dat het hier normaal zal krioelen van de beesten.

Nadat we voor de 2e keer de Schotse hooglanders moesten ontwijken hebben we de overige caches redelijk rustig kunnen vinden en netjes kunnen loggen. Daarna even alles uitrekenen om zo ook de bonus cache mee te kunnen nemen en deze locatie om te toveren tot allemaal smileys!

Geocaching Parels

Wij hebben vandaag in ieder geval weer enorm genoten van onze hobby en deze route. 
Graag horen we of jullie deze route ook al gelopen hebben en wat jullie er van vonden. Of misschien gaan jullie deze nog wel lopen. Hoe dan ook een reactie is natuurlijk altijd wel leuk. 

Wil je meer informatie over Geocaching? Je kunt ons volgen op YouTube of bekijk een van deze interessante pagina’s:

patrick-heijmans

Al 15 jaar outdoor actief met onder andere Geocaching. Alle mooie verhalen en routes ga ik delen op OutdoorOnly. Maar ook leuke en handige tips (met foto's) komen erbij. Zo nu en dan zal ik ook via mijn local guide profiel dingen delen. Mijn Geocaching naam is Aventurijn.

5 reacties op "Cache route van de maand: De parels in Huis ter Heide"

 1. Frans Buijs Frans Buijs schreef:

  Zelf deze route afgelopen week gelopen met mijn dochter. We kenden het gebied al van eerdere bezoeken maar kwamen toch ook op nieuwe plekjes. Het was er wel erg druk. we kwamen collega cachers , wandelaars, kikkers, schotse hooglanders, schapen en natuurlijk de goed verstopte caches tegen. Niet te warm , niet te koud heerlijk genoten van deze dag. De bonus thuis berekend zodat we zeker nog een keer terug mogen naar dit prachtige gebied

 2. patrick-heijmans Patrick schreef:

  Het is zeker een stukje onbekend gebied en dat is jammer! maar jullie hebben er een mooie route van gemaakt, dus dat gaat zeker goedkomen.

 3. Andre Andre schreef:

  He Patrick.

  Wat een eer om je verhaal te lezen als één van de Brabo’s je verhaal verteld precies waarom wij net onze groep deze route wilden leggen.

  Natuur, dieren, de hooglanders, etc etc.
  Twee van ons (waaronder ik) lopen hier regelmatig als vrijwillig boswachter, en een aantal andere wandelen of sporten hier vaak.

  Het is een aanrader dit gebied, ook al is het wat onbekend in de regio. Mede door de grote bekendheid van de Loonse en drunense duinen en de oisterwijjse vennen.

  Bedankt voor je positief verhaal!

  Groetjes Dré
  Team Orteeltjes.nl

 4. Ted Ted schreef:

  Hoi Patrick, bedankt voor je mooie uitgebreide verslag en de hoge waardering voor de trail.
  Happy geocaching, Ted (1 van de Brabo’s)

  1. patrick-heijmans Patrick schreef:

   Graag gedaan, het was ook en mooie route.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *