Start GCcode: GC870F0
Totale lengte: 9 kilometer
Moeilijkheid: 1.5 out of 5
Terrein: 1.5 out of 5
Cache size: Micro
Aantal caches: 20 traditionals en een bonus
Coördinaat: N 51° 37.385′ E 005° 01.211′
Aantal Favorites: 19 
Speciale tools: Nee 
OutdoorOnly Score: 8.7

Over landgoed Huis te heide

Landgoed Huis ter is een veelzijdig gebied met bos, heide en vennen. Met verschillende wandelroutes en dus ook deze mooie cacheroute, uitkijktorens en een vlonderpad kun je hier naar hartenlust wandelen. Dit natuurgebied ligt tussen de plaatsen De Moer en Loon op Zand. Het gebied bevat een landhuis uit 1864. De talrijke munitie-opslagcomplexen die eveneens in het gebied lagen werden opgeruimd.

Huis ter Heide is een echt vogelparadijs. Tijdens je wandeling kun je zo maar bij het grootste ven van Huis ter Heide, het Leikeven uitkomen. Op het moment van schrijven (augustus 2019) staan de meeste vennen in dit gebied bijna droog. Zodra het water weer gestegen is kun je vanaf de verschillende uitzichttorens aan de westkant en oostkant van het Leikeven speuren naar de vele watervogels zoals bergeenden, zilverreigers en steltlopers.

Vanaf het mooie vlonderpad kun normaal gesproken het leven rondom en in het water ontdekken. Dit pad is ruim 250 meter lang en kronkelt over het Leikeven.

De Cache route De parels in Huis ter Heide

We startte onze geocaching route vandaag vroeg omdat het best wel een warm kon worden (30 graden). De cachemobiel hebben we op de aangegeven coördinaten geparkeerd. Nadat we de GPS hadden opgestart en de rugzakken om hadden gedaan was het tijd om te beginnen met lopen.  Om niet alles te verklappen over hoe de caches verstopt zijn, neem ik jullie in grote lijnen mee door onze wandeling door dit mooie natuurgebied.

De verschillende waypoints loodste ons door dit mooie gebied waar we soms even stil hebben gestaan om wat foto’s te maken. Sommige van deze foto’s vind je terug bij dit artikel. Voor het punt waarbij we in een keer oog in oog stonden met de Schotse hooglanders was indrukwekkend. We hebben even aangekeken hoe, later bleek dit een ander geocache team te zijn, andere groepen zich toch een weg al slalommend tussen de Schotse hooglanders wisten te banen. Met respect voor deze beesten en de natuur hebben wij een alternatieve route genomen. Tijdens onze ‘alternatieve’ route bleef een van deze dieren ons constant in de gaten houden. Grappig en tevens best imponerend.

Hieronder de route zoals wij die gelopen hebben.

Gelukkig waren we al snel weer op een normaal pad en konden we onze weg vervolgen. Hierbij kwamen we een ander team tegen die ook deze route aan het lopen waren.

Via het vlonderpad hebben we onze weg vervolgt. Helaas stond het ven hier nu bijna droog. Maar we kunnen ons goed voorstellen dat het hier normaal zal krioelen van de beesten.

Nadat we voor de 2e keer de Schotse hooglanders moesten ontwijken hebben we de overige caches redelijk rustig kunnen vinden en netjes kunnen loggen. Daarna even alles uitrekenen om zo ook de bonus cache mee te kunnen nemen en deze locatie om te toveren tot allemaal smileys!

Wij hebben vandaag in ieder geval weer enorm genoten van onze hobby en deze route. 
Graag horen we of jullie deze route ook al gelopen hebben en wat jullie er van vonden. Of misschien gaan jullie deze nog wel lopen. Hoe dan ook een reactie is natuurlijk altijd wel leuk.