Eisriesenwelt Werfen: bezoek de grootste ijsgrot ter wereld

De Eisriesenwelt is de grootste ijsgrot ter wereld, die dagelijks nog steeds in beweging is, door het dooien en bevriezen van het ijs ontstaan er steeds weer nieuwe schouwspelen. Een schouwspel dat jij niet mag missen.

Eisriesenwelt, de grootste ijsgrot ter wereld

De Eisriesenwelt is een bijzonder fenomeen en is zeker een bezoek waard tijdens jouw vakantie in Oostenrijk of als je op doorreis bent naar het zuiden, grote kans dat je er langs rijdt. Hoog boven het dorpje Werfen vind je de grootste ijsgrot ter wereld. De Eisriesenwelt is niet alleen bijzonder omdat het de grootste ijsgrot ter wereld is, maar ook omdat het een van de weinige ijsgrotten is die open is voor publiek.

De ingang van de Eisriesenwelt was in de middeleeuwen al ontdekt, omdat men toen erg bijgelovig was durfde er niemand naar binnen. Men dacht dat het de ingang naar de hel was. Tot 1879 heeft er dan ook niemand naar binnen gedurfd. Het was de Oekraïense bergbeklimmer Anton von Posselt-Czorich die de eerste stap maakte en de eerste tweehonderd meter van de grot beklom.

In de jaren daarna zijn meerdere bergbeklimmers en speleologen bezig geweest om de ijsgrot in beeld te brengen. De ijsgrot was zo bijzonder dat ze in 1921 een voetpad hebben aangelegd en in 1922 de grot werd geopend voor het publiek.

Kom vroeg en boek online

Eisriesenwelt is een populaire bestemming onder de toeristen. Ik snap wel waarom. De vormen en het formaat van het ijs in de grot is fenomenaal. Omdat de grot op een lastig te bereiken locatie ligt, is het handig als je vroeg komt en alvast je toegangskaarten online hebt gekocht. Dan kun je de wachtrij bij de kassa overslaan. Je hebt geen zin om lang op een smalle steile weg in de file te staan om er vervolgens achter te komen dat de kleine parkeerplaats boven bij het bezoekerscentrum vol is. Bekijk de website https://www.eisriesenwelt.at/ voor meer informatie.

De klim

Vanaf het bezoekerscentrum begin je aan de eerste klim, hebt hier twee opties: de lange route die door de volle zon gaat waarbij je een geweldig uitzicht over het dal hebt, of de korte steile route die je door de tunnel meeneemt en uiteindelijk het laatste stukje pas een geweldig uitzicht hebt. Of doe het net als wij, naar boven door de tunnel, naar beneden via het pad met het geweldige uitzicht over Werfen. De klim door de tunnel duurt ongeveer twintig minuten.

De kabelbaan

De kabelbaan is het kortste deel van de route, deze rit duurt slechts drie minuten. Mits je niet hoeft te wachten om de kabelbaan in te gaan. Als het druk is gaat de kabelbaan af en aan, in rustigere tijden gaat deze één keer in het half uur.

De laatste klim

Vanaf de kabelbaan staat er weer een pittige klim van ongeveer twintig minuten te wachten. De route neemt je mee langs steile afgronden en geweldige uitzichten naar het begin van de grot. Hier begint je tour door de ijsgrot.

De tour door Eisriesenwelt

Iedere twintig minuten start er een Engelse of een Duitse tour. Samen met je gids ga je beginnen aan de klim. Via steile stalen trappen loop je de donkere grot in. En met donker bedoel ik ook echt donker. Enkele mensen in de groep krijgen een carbidlamp om daarmee wat licht in de duisternis te brengen. Daarnaast mag je geen andere lampen gebruiken.

Bij bijzondere ijsformaties zorgt de gids voor extra verlichting, op deze manier krijg je een sprookjesachtig beeld van de grot. Traptrede na traptrede laat zien hoe steil de ijsbergen zijn. Op sommige plaatsen is het ijs tot wel tientallen meters dik.

Ik was diep onder de indruk van de grootte van de ijsgrot en dan hebben wij slechts één kilometer van de veertig kilometer gelopen. Stiekem wil ik heel graag een expeditie verder de grot in doen.

Praktische informatie

  • De Eisriesenwelt is van 1 mei tot 26 oktober te bezoeken, daarna geven ze de grot en het ijs de tijd om weer volledig te bevriezen.
  • De eerste tour begint om 09.30 uur en de laatste begint om 15.45 uur.
  • Vergeet geen dikke kleding mee te nemen. Ook al is het buiten dertig graden, in de grot ligt de temperatuur altijd rond het vriespunt. Vergeet ook zeker je handschoenen niet, de stalen trapleuningen zijn erg koud.
  • Trek stevige wandelschoenen aan. Voor de ingang van de grot kan het vrij nat zijn door het smeltwater, en ook in de grot wil je voorkomen dat je natte voeten krijgt.
  • Bij het bezoekerscentrum is een kleine parkeerplaats. Onder aan de vijf kilometer steile weg naar het bezoekerscentrum is een grotere parkeerplaats met pendelbussen naar boven.
  • Trek zeker drie tot vier uur uit voor een uitstapje naar Eisriesenwelt.
  • Waarom je in dit artikel alleen foto’s van de buitenkant ziet, is omdat je in de grot geen foto’s mag maken. Deze regel respecteren wij natuurlijk. Benieuwd hoe de grot er van binnen uit ziet? Dan zul je toch echt zelf op pad moeten!

Bekijk ook eens deze bezienswaardigheden: de Watervallen van Coo in België of het Mullerthal in Luxemburg

amy

Hoi ik ben Amy een echte outdoorliefhebber met een groot hart voor een duurzame levensstijl. Naast buiten zijn vind ik koken en schrijven super leuk. Ga je mee met mijn avonturen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *