Installeer gratis kaarten op je Garmin gps

Welke outdoor activiteit je ook beoefent, hoogstwaarschijnlijk heb je dan ook een gps bij je. De meeste GPS’en hebben tegenwoordig ook een kaartfunctie om mee te kunnen navigeren.

Het mooie van deze kaartfunctie (meestal Garmin kaarten) is dat er ook bijna alle wandelpaden op staan. Er zijn maar weinig mensen die weten dat je niet altijd hoeft te betalen voor deze kaarten. Wees niet bang; het is volledig legaal, up-to-date en gratis.

Gratis Garmin gps kaarten downloaden

In dit artikel ga ik je leren hoe je je wandel en fietskaarten kan updaten zonder dat het geld kost. Hiervoor maken we gebruik van openstreetmaps of openfietsmap.

Deze kaarten zijn ontzettend gedetailleerd en accuraat dat bijna alle bekende wandel en fietspaden erop staan. Het mooie hiervan is dat deze kaarten bijna dagelijks geüpdatet worden door de gebruikers.

Super tip

SuperTip: Hoewel onderstaande manier nog steeds de voorkeur heeft omdat je dan precies kunt bepalen welke gebied je wilt downloaden is er een makkelijkere manier! Ga naar Openfietsmap.nl en download daar de Benelux map en volg dan de stappen vanaf kaart uploaden naar gps.

Hierdoor ben je er zeker van dat je altijd de laatste informatie hebt. Het grootste voordeel van de openstreetmap kaarten is dat ze in bijna alle Garmin gps toestellen gebruikt kunnen worden.

Kijk ook zeker even of je in je gps de mogelijkheid hebt om een geheugenkaartje te plaatsen. Sommige kaarten kunnen namelijk best groot zijn.

Downloaden openstreetmap kaarten

Ik zal een duidelijke stap voor stap uitleg geven incl. afbeeldingen van hoe jij deze kaarten op jouw gps kan zetten.

Als eerste ga je naar: https://extract.bbbike.org/
Vul daarna links de volgende gegevens in. (Let even op het juiste format voor je gps!)

 • Format: Garmin OSM (UTF-8) – voor Garmin gps toestellen
 • Format: Garmin OSM (latin1) – voor Garmin GPSMAP 66xx toestellen (bv. GPSMAP 66sr)
 • Name of the area to extract: Nederland
 • Your email address: Vul hier je mailadres

Als je je mailadres invult krijg je een mail zodra je je bestand kunt downloaden.

Gratis Garmin Kaarten

Polygoon toevoegen aan je kaart

Ik neem hier even Nederland als voorbeeld. 

 1. Zoom uit/in tot je heel Nederland in beeld hebt
 2. Klik daarna op [here]
 3. Je ziet nu een oranje vlak 
 4. Klik nu op “add points to polygon”
 5. Zorg dat je ongeveer Nederland selecteert door de punten te verslepen
 6. Ben je klaar moet het ongeveer zoals onderstaande afbeelding eruit zien
Garmin Kaart Met Polygon

Als je dit gedaan hebt, kun je op [extract] klikken aan de rechterzijde. Het kan nu 2-7 minuten duren voordat je je kaart kan downloaden. Hou de site en/of je mailbox in de gaten. Eventueel kun je op de site kijken naar de status van je download. Je ziet dan de naam van jouw kaart in het overzicht voorbij komen. Zodra deze klaar is om te downloaden krijg je een link hiervan. Hieronder een voorbeeld van de kaart van Nederland.

Garmin Download

Je krijgt na ongeveer 7 minuten een mailtje met daarin de directe link om je kaart te downloaden. Klik op deze link en sla het bestand lokaal op. De bestandsnaam ziet er ongeveer zo uit: planet_3.308_51.204_5db5d5fc.osm.garmin-osm.zip

Pak nu het bestand: gmapsupp.img en zorg dat je deze naar je gps upload volgens de beschrijving hieronder.

garmin desktop
garmin-gps

Kaarten uploaden naar je gps

Klik nu op het Garmin mapje, hier dien je zo meteen het bestand in te slepen wat we hiervoor op de desktop hadden gezet: gmapsupp.img
Zodra dit bestand op de gps staat ga je hier in het menu naar:

 • Stel in -> kaart -> configureer kaarten.
 • Als het goed is zie je dan onderstaand screenshot. Je ziet hier de kaart(en) die op de gps staan.
 • Het enige wat je nu nog hoeft te doen is de kaart te activeren.
 • Dit doe je door aan de rechterzijde op het ‘schuifje’ te klikken.
 • Als deze naar boven staat (zie screenshot) dan heb je de kaart geactiveerd.

Dit kun je natuurlijk voor ieder land doen. Hou er wel rekening mee dat sommige kaarten groot zijn en dus de snelheid van je gps kunnen vertragen. Mijn advies is dan ook om alleen de kaart van het land waar je naartoe gaat op de gps te activeren.
Zo zie je maar dat met een paar eenvoudige handelingen je je wandel- en fietskaarten altijd up-to-date kan houden.

Tip

Zet meteen je naam en telefoonnummer op je opstartscherm van je gps, zodat als je hem verliest de eerlijke vinder je kan bellen. Bekijk onze handig stappenplan: Naam + Telefoonnummer op je Garmin weergeven.

Routes exporteren

Je kunt nu met je gps ook de routes gaan tracken. Op deze manier zie je aan het eind van de dag welke route je precies gelopen hebt, hoe lang je er over gedaan hebt en nog veel meer statistieken. Wil je nu deze route ook in Google Maps zien? Bekijk dan even mijn tip.

Vergeet het volgende niet

Als je een hele dag van huis bent, is het handig om een powerbank mee te nemen. Veel makkelijker dan batterijen en gaat veel langer mee ook nog. Je kunt er zelfs je telefoon op aansluiten en dan gaat deze nog niet leeg. Bekijk hier de beste solar powerbanks van dit moment.

Hoe kan ik gratis Garmin kaarten downloaden?

 Je kunt gratis Garmin kaarten downloaden van verschillende online bronnen die deze aanbieden. Bekijk hier welke dat zijn.

Zijn alle gratis Garmin kaarten download bronnen legitiem?

Niet alle gratis Garmin kaarten download bronnen zijn betrouwbaar en veilig, dus het is belangrijk om zorgvuldig te kiezen en verifiëren. Deze bronnen zijn door ons getest:

Kan ik de gedownloade kaarten op mijn Garmin installeren?

 Ja, je kunt de gedownloade kaarten op je Garmin installeren als je het apparaat aan een computer koppelt en vervolgens de bestanden naar de juiste map overzet.

patrick-heijmans

Al 15 jaar outdoor actief met onder andere Geocaching. Alle mooie verhalen en routes ga ik delen op OutdoorOnly. Maar ook leuke en handige tips (met foto's) komen erbij. Zo nu en dan zal ik ook via mijn local guide profiel dingen delen. Mijn Geocaching naam is Aventurijn.

85 reacties op "Installeer gratis kaarten op je Garmin gps"

 1. Gerrit Gerrit schreef:

  Hi Patrick, ik heb een kaart van Zuid Oost Azië. (vanaf BBBbike) gedownload en op de SD kaart in mijn Etrex20x staan. En krijg nu de mededeling dat het een niet geautoriseerde kaart is.
  Wat is het probleem? Zijn er nog meer download sites?
  Bvd Gerrit

  1. patrick-heijmans Patrick Heijmans schreef:

   Jazeker, kijk eens op https://www.openfietsmap.nl/downloads

 2. Walter Walter schreef:

  ik heb een Oregon 700 en de OSM kaarten met UTF-8 en daarna met Latin1 gedownload van de bbbike.org website, uitgepakt en in de Garmin folder op het apparaat gekopieerd. Krijg ook steeds fout melding ” kaart kan niet geverifieerd kan worden – contact uw leverancier”
  In Garmin Base Camp zie ik de kaart ook, maar niet op de Oregon 700.

  Hoe krijg ik dit opgelost?

  1. patrick-heijmans Patrick Heijmans schreef:

   Heb je de kaarten van https://www.openfietsmap.nl/downloads al geprobeerd? Die zijn een stuk makkelijker.

 3. De Meyer Marcel De Meyer Marcel schreef:

  Dag Patrick
  Ik ben in het bezit van een Oregon 750 + een 700
  Beiden zijn stuk gegaan vorige week , tijdens een fietsvakantie door Nederland
  Ik had ze aangesloten aan een powerbanck , volgens mij was dit de oorzaak .

  1. patrick-heijmans Patrick Heijmans schreef:

   Dat durf ik niet te zeggen, is van veel factoren afhankelijk natuurlijk.

 4. Erna Erna schreef:

  OP 14 februari heeft Gerard een vraag gesteld waar ik ook graag een antwoord op zou krijgen, omdat ik hetzelfde probleem heb.
  Ik kan het bestand op mijn Garmin etrex 20 zetten, maar dan krijg ik alleen de melding boven in bij beheren dat ik kan koppelen of branden.
  Als ik het bestand probeer te openen dan zou de schijfkopiebestand beschadigd zijn.

  Wat gaat er fout?

  1. patrick-heijmans Patrick schreef:

   welk bestand heb je gedownload? Kijk eens naar de supertip bovenaan de pagina.

 5. ALExander Rozema ALExander Rozema schreef:

  Kan mijn Garmin 62st ook aan een powerbank? moeten er dan ook oplaadbare batterijen in of helemaal geen batterijen. Ik durf het zomaar niet uit te proberen!

  1. patrick-heijmans Patrick schreef:

   Jazeker kan dat. Je kunt er oplaadbare batterijen in doen. Gebruik de kabel die bij de GPS zat of koop er eentje die lang genoeg is 😉 Ik deed de powerbank altijd in mijn rugzak en liet de kabel dan naar voren lopen.

 6. Antoon Antoon schreef:

  Uren aan het zoeken en verschillende bestanden downloaden om middels mapsinstall te installeren op mijn GPS. Zo heb ik het iedere keer gedaan. Inmiddels een GPS 66sr en na veel zoeken op deze site en dan lukt het met een paar klikken om het rechtstreeks op de GPS te zetten zonder gebruik van mapsinstall. Top, bedankt voor de duidelijke uitleg.

 7. Frans Frans schreef:

  Mooie nuttige beschrijving!
  Is er een wezenlijk verschil tussen de fietskaarten en de wandelkaarten die beschikbaar zijn? Ik gebruik de kaarten om te wandelen maar vind de fietskaarten ook wel erg gedetailleerd maar vraag me af wat de verschillen zijn.

  1. patrick-heijmans Patrick schreef:

   Zover ik weet is er weinig verschil, maar voor de fietskaarten denk ik dat de routing beter geregeld is.

 8. Tinus Van De Wouw Tinus Van De Wouw schreef:

  Als ik een kaart download met UTF-8 formaat zegt mijn eTrex 35 dat de kaart niet kan worden herkend (“authenticated”), maar als ik hetzelfde download als Latin-1 dan gaat het prima.

  Verder heb ik voor de liefhebbers een programma dat de naam die in het img bestand is ingebakken kan veranderem. Ik heb dat veel jaren geleden gemaakt om gemakkelijk kaarten te wisselen toen in Garmins maar enkele namen voor .img bestanden konden worden gebruikt.
  Patrick, kun je dat bestand ergens neerzetten voor de liefhebbers?

  1. patrick-heijmans Patrick schreef:

   Hallo Tinus, dat is zeker mogelijk.

   1. Tinus van de Wouw Tinus van de Wouw schreef:

    Hoe zal ik het bestand aanleveren?
    Het programma kijkt naar de Garmin folder op alle aangesloten apparaten/kaartlezers en kan de bestandsnaam aanpassen van bijvoorbeel gmapsupp.img naar ‘AntillenNL.img’ en de beschrijving die in de GPS unit wordt getoond eveneens dus bijvoorbeeld ‘Antillen NL maart 2023″.
    De bruikbaarheid van de kaarten wordt zo een stuk beter en gemakkelijker.

 9. Patrick Patrick schreef:

  Hoi,
  ik heb een Etrex 30x en een kaart gedownload met Format: Garmin OSM (UTF-8).
  de kaart uitgepakt en gekopieerd in het mapje Garmin.
  De kaart is niet te zien op mijn gps, dus ik kan hem ook niet activeren.
  als ik mijn gps op basecamp aansluit ziet hij hem wel.
  enig idee wat niet goed gaat?

  1. patrick-heijmans Patrick schreef:

   Poeh, dat is een lastige. Staat deze in het mapje garmin?

 10. Jan Jan schreef:

  Ik ontvang steeds het bestand gmapsupp zonder de extensie img.
  Ik krijg de melding dat het een beschadigsd bestand is.
  Wat kan daarvan de reden zijn?

  1. patrick-heijmans Patrick schreef:

   Dat is vreemd, kun je alle extensies zien?

 11. Heza Heza schreef:

  hoi Patrick. weet jij ook hoe ik een gedownloade regiokaart (heb UTF8 gedownload) op de pc (Garmin base camp) krijg? Ik wil nml zelf routes in een bepaalde regio op de pc aanpassen voordat ik deze op de Garmin zelf zet. Vroeger werkte dit met een andere site probleemloos maar nu lukt de laatste stap helaas niet.

  1. patrick-heijmans Patrick schreef:

   Helaas weet ik dat (nog) niet.

 12. robin robin schreef:

  HI, ik probeer het te downloaden maar ik krijg geen mail binnen?

  groet Robin

  1. patrick-heijmans Patrick schreef:

   Dit kan even duren inderdaad. Controleer ook je spam even. En anders kijk naar 5-7 minuten even op deze pagina of jouw gebied er al bij zit: https://download.bbbike.org/osm/extract/

 13. Arjan Arjan schreef:

  ik heb het zo gedaan als je hebt uitgelegd, gezet in de map costum maps
  maar geen resultaat, misschien in het verkeerde mapje

  1. patrick-heijmans Patrick schreef:

   ik kan dat zo helaas niet zien. Als je me een screenshot wil sturen en de naam van het bestand en format dan kan ik even voor je kijken.

 14. gERARD gERARD schreef:

  Beste Patrick,
  De website is erg gebruikersvriendelijk – dank daar voor. Maar helaas is het nog niet gelukt om een kaart op mijn Garmin actief te krijgen.
  Ik heb een Garmin etrex touch 35 en heb dus Format: Garmin OSM (UTF-8) – voor Garmin GPS toestellen gebruikt.
  Als ik de zip-file open, en gmapsups selecteer, krijg ik een melding “schijfkopiebestand beschadigd”.
  Wat kan ik daar aan doen. Ik heb het op 2 verschillende computers geprobeerd en in beide gevallen dezelfde melding.
  Als ik het gmapsups bestand op mijn Garmin zet, krijg ik de melding dat de kaart niet kan worden geverifieerd – contact uw leverancier.
  Graag advies.
  Groet, Gerard

 15. Ronald Ronald schreef:

  Ik heb alles gedaan zoals beschreven , heb de file aangepast met _BE er achter te zetten , als ik naar mijn kaarten ga kijken staat ze er niet tussen , heb ooit eens een kaart geïnstalleerd van Freizeitkarte en die is wel gelukt.
  Het gaat hier om een Garmin 1030 Plus
  Groetjes

  1. patrick-heijmans Patrick schreef:

   welke versie heb je gedownload utf-8 of latin?

   1. Ronald Ronald schreef:

    Beste Patrick , ik heb utf-8 gedownload

    1. patrick-heijmans Patrick schreef:

     Heb je ook latin-1 geprobeerd? Anders moet ik het even gaan navragen 😉

     1. Ronald Ronald schreef:

      Beste Patrick
      Ik heb de latin- 1 geprobeerd en nu is de kaart zichtbaar op de gps
      Dank u
      Groetjes
      Ronald

 16. Willy Willy schreef:

  De nieuwe kaarten op mijn gps map64S lukte prima, waarvoor dank! Ik zou ze ook graag in mapsource kunnen bekijken, en dat lukt niet. Hoe pak ik dat aan?

  1. patrick-heijmans Patrick schreef:

   Dat is iets moeilijker inderdaad.
   Ik denk dat je hier wat meer info over kunt vinden:
   https://wiki.openstreetmap.org/wiki/OSM_Map_On_MapSource

 17. RoN RoN schreef:

  Dag Patrick,
  Ik heb een oude Garmin oregon 400T. Op welke wijze kan ik UTF-8 bestanden op de SD kaart opslaan met een aangepast naam zodat ik deze in het instelmenu kan zien en activeren. Nu sla ik het op onder de basisnaam in de standaard Garmin map. Ik hoor het graag van je

  1. patrick-heijmans Patrick schreef:

   Je kunt deze op het kaartje zetten. Let wel op dat het een .img bestand dient te zijn. Ik sla deze altijd op in de home directory. De naam kun je zelf aanpassen.

 18. peter peter schreef:

  net als zovelen hiervoor heb ik ook de melding dat de kaarten niet geverifieerd kunnen worden en dat ik contact met de leverancier moet zoeken.
  Ik heb de topo kaarten op een sd kaartje, maar ook als ik dit kaartje er uithaal blijf ik de melding krijgen. Het gaat dus om de kaarten die op mijn oregon 700 staan. Ik heb ze met Javawa nog gecontroleerd, maar die zegt dat ze in orde zijn. Synchroniseren doe ik altijd met garmin express. Alle oplossingen die ik tegenkom op de site van garmin leveren niets op.
  Inmiddels de oregon ook al een paar keer gereset, maar dat helpt ook niet.
  Iemand nog een suggestie voor me?

  1. patrick-heijmans Patrick schreef:

   zijn het de originele kaarten of heb je deze ergens gedownload? Anders even alle kaarten hernoemen zodat ze niet zichtbaar zijn. Dan 1 voor 1 activeren om te kijken om welke kaart het gaat.

 19. Rob Brand Rob Brand schreef:

  Hoi ik heb een Garmin Gpsmap 60cx. Welke Format moet ik heb om een kaart van mallorca te download. Ik ziet hem wel op de site maar krijg hem niet op mijn gps.
  Kan je mij verder helpen.
  Gr rob

  1. patrick-heijmans Patrick schreef:

   Latin1 zou eigenlijk altijd goed moeten zijn, dus als je kan kiezen dan neem je Latin1.
   Voor compatibiliteit kun je eens kijken naar deze pagina: https://openmtbmap.org/download/odbl/

   Ik zal deze ook eens gaan toevoegen aan deze pagina.

 20. Iris Iris schreef:

  **“Kan kaarten niet verifiëren. Vraag hulp aan de leverancier“** is dus ook de melding die ik nu heb.
  Een jaar terug een kaart op de SD kaart gezet via Basecamp dat kon ik toen via een laptop doen.
  Nu heb ik een android tablet en gpx bestanden kopieer ik altijd naar het mapje garmin/gpx op de SD kaart en dat gaat prima.
  Nu dus alle stappen voor de kaart hier gevolgd en de kaart op SD kaart in map garmin geplaatst.
  Ik twijfel om die kaart van een jaar terug er af te halen om te kijken of die nieuwere kaart dan misschien wel geaccepteerd wordt.
  Want stel het wordt niet geaccepteerd en ik wel de oude kaart van 1 jaar terug er weer op zetten dan kan ik dat alleen zoals hierboven beschreven en niet via Basecamp en heb ik misschien 2 kaarten die niet meer gebruikt kunnen worden, de oude en de nieuwe.
  Wat kan ik doen?

  1. patrick-heijmans Patrick schreef:

   Dit ligt aan welke type GPS je hebt voor sommige heb je latin1 nodig. Je kunt altijd de bestandsnaam wat aanpassen om zo te kijken welke werkt.

 21. Rita Rita schreef:

  Ik heb een kaart gedownload van jullie van Friesland, Als bestandstype heb ik Garmin Openfietsmap full (UTF-8) genomen. Ik wil deze in Basecamp zetten, maar Basecamp ziet de kaart niet: Wat s er fout?

  1. patrick-heijmans Patrick schreef:

   De bestanden zijn in gmapsupp.img-formaat, dus alleen bestemd voor de GPS. Om de kaarten in Basecamp te bekijken, sluit je je GPS of een micro SD-kaart aan op je desktop of gebruikt een virtuele schijf.

   1. Rita Rita schreef:

    Dank voor het antwoord, ik ga het proberen.
    Welk format moet ik dan aanvragen om in Basecamp te laden?
    Ik heb de kaarten ook graag in Basecamp

   2. Rita Rita schreef:

    Ik heb de kaarten op mijn sd card van mijn garmin gezet, maar bij het opstarten krijg ik de melding “Kan kaarten niet verifiëren. Vraag hulp aan de leverancier“.
    Ik heb wel het document een andere naam moeten geven, want anders overschreef hij een andere kaart, kan dit? gmapsupp_friesland.img

    1. patrick-heijmans Patrick schreef:

     ja hoor dat is geen probleem.

     1. Rita Rita schreef:

      Wat bedoel je met “dat is geen probleem” de naam wijzigen?
      Maar ik zie nog steeds de kaart niet op mijn garmin gps, ik blijf de melding krijgen Kan kaarten niet verifiëren. Vraag hulp aan de leverancier

     2. patrick-heijmans Patrick schreef:

      Het is geen probleem om de naam te wijzigen inderdaad.
      Wat voor een GPS heb je? Misschien dat de je een andere codering moet gebruiken.

     3. Rita Rita schreef:

      Ik heb een garmin etrex touch 35.
      Wat ook heel eigenaardig is, als ik mijn garmin aan mijn PC koppel en kijk in basecamp, dan zie ik de kaart wel. Min garmin los van de PC zie ik de kaart niet.

     4. patrick-heijmans Patrick schreef:

      Heb je de kaart aangezet in het menu ?

     5. Rita Rita schreef:

      Ik zie de kaart gewoon niet in het menu “configureer kaarten”, deze kaart staat gewoon niet in de lijst op mijn garmin.
      En toch, zoals ik al zei in mijn vorige bericht, als ik mijn garmin aan mijn PC hang, zie ik de kaart wel in baescamp, vanop mijn garmin. Want in basecamp krijg ik ze ook niet ingevoegd, …???

     6. patrick-heijmans Patrick schreef:

      Dat is heel vreemd. Voor mij is het heel moeilijk om op afstand dit op te kunnen lossen helaas.

     7. Rita Rita schreef:

      Ik kan het misschien op een andere manier oplossen door, eerst de kaart in basecamp te zetten en ze nadien te installeren op mijn garmin via het programma basecamp “kaarten installeren”?
      Maar welke format moet ik dan kiezen om in te brengen in basecamp? Want dat lukte ook niet met deze format? Ik had Garmin openfietsmap full (UTF-8) genomen

     8. patrick-heijmans Patrick schreef:

      Misschien staat deze niet in de juiste map.
      Dit kun je doen met JDM https://www.javawa.nl/jdm.html die weet de juiste paden.
      Anders proberen om de naam aan te passen naar gmapsupp.img

 22. Patrick Patrick schreef:

  Dit is een erg handig. Dank voor de heldere uitleg

 23. John John schreef:

  Hoi ,alles gedaan volgens hierboven duidelijk beschreven .Krijg echter de melding bij het opstarten van de Garm.Edge1000 ” kan kaarten niet ontgrendelen ” ,als ik dan ga kijken in de te selecteren kaarten ,staan ze er niet bij .

   1. John John schreef:

    Hoi ,”The Garmin Unlock Online Wizard has been discontinued and is no longer available for use to unlock new CD/DVD products, or retrieve unlocks for previously unlocked1 CD/DVD products.”
    Is er een andere manier om dat bestand te ontgrendelen alvorens het te kopieëren naar de Garmin map op het toestel zelf ?

    1. patrick-heijmans Patrick schreef:

     Zover ik weet zit er een lock op deze kaarten.
     Heb je deze in de juiste directory staan? Probeer anders dit ook eens:
     https://support.garmin.com/en-IN/?faq=nrlgg9XJU65mHobar4I1f9

  1. Liza Liza schreef:

   Hoi,

   Ik heb een gpsmap 65 gekocht. Moet ik hiervoor ook de latin1 versie/format voor gebruiken? Uw beschrijving geeft namelijk aan vanaf de gpsmap 66 modellen. Groetjes Liza

   1. patrick-heijmans Patrick Heijmans schreef:

    Latin1 gaat (bijna) altijd goed, dus als je kan kiezen dan neem je Latin1.

 24. George nijsen George nijsen schreef:

  Sinds kort krijg ik op mijn garmin etrex touch 35t de melding ‘Kan kaarten niet verifiëren. Vraag de kaartleverancier om hulp.
  Wat moet ik hieraan doen?

  1. Rene Rene schreef:

   Hi, heb je dit al op kunnen lossen? Ik heb sinds een paarden een 66s en krijg ook steeds deze melding bij kaarten die het op mijn 60CSx al jaren zonder problemen doen. En de linkjes naar de Garmin websites zijn tranentrekken, want alles loopt dood of word niet meer gesport.

   1. patrick-heijmans Patrick schreef:

    Hallo Rene, nee nog niet. Ik hoop binnenkort ook een GPSMAP 66S te ontvangen om hier mee te kunnen testen. Volg je de stappen zoals hier beschreven? En niet bijvoorbeeld met Basecamp? De nieuwste versie van basecamp ondersteunt het overzetten van de meeste OSM kaarten niet meer.

    1. Rene Rene schreef:

     Nee, ik ging uit van mijn bestaande kaarten (inclusief een bbbike kaart en OSM kaart). Ik moet zeggen dat ik echt heel tevreden ben over het gebruik van Garmin als hij geïnstalleerd is, maar deze kaarten ellende en alle software van Garmin is toch van een bedenkelijk niveau. Ze zijn een meester in het vaag praten over de verschillende tools die je altijd maar up to date moet hebben als antwoord op ieder issue. Maar wat de tools nou exact doen en welke je écht nodig hebt is erg lastig vast te stellen (Garmin Express, Garmin Map Install, Map Manager, BaseCamp, Connect, Connect IQ).

     1. patrick-heijmans Patrick schreef:

      ok, ik gebruik alleen Garmin Express om mijn GPS up to date te houden. De rest gebruik ik niet. De kaarten op mijn GPS zetten doe ik via bovenstaande methode.

   2. patrick-heijmans Patrick schreef:

    Hallo Rene, ik heb de site even geupdate. Voor mijn GPSMAP 66sr moet ik latin1 gebruiken. Kun je dit ook eens proberen ?

  2. Rene Rene schreef:

   paarden zijn een paar dagen
   tranentrekken zijn tranentrekkend
   word is wordt ?
   Er hapert iets tijdens het typen lijkt het wel.

 25. Inez Inez schreef:

  Super, hier kan ik mee aan de slatop mij. Garmin etrex 25 touch.
  De kaart staat er op maar bij opstarten staat er ……kan kaarten nier verifiëren. Vraag de kaartleverancier om hulp.
  Wat kan en moet ik hiermee??

 26. Dave van de Laar Dave van de Laar schreef:

  Beste Patrick,

  Welke Format moet ik gebruiken want ik heb voor navigatie altijd het merk garmin.

  Moet ik een UTF-8 pakken of is dit voor mijn toestellen Latin1
  Het gaat om een oude eTrex 20 en een nieuwe eTrex 22.

  Ook wil ik de kaarten op een Oregon 750t en op een GPSMAP 64 s zetten.

  Kunt u mij uitleg geven en waar dat ik op moet letten. Ik wil deze vijf toestellen de zelfde kaarten er op zetten.

  Hopelijk kunt u mij helpen.

  Met vriendelijke Groet,
  Dave van de Laar.

  1. patrick-heijmans Patrick schreef:

   Ik zou even via de filemanager kijken wat voor een type er nu op staat. Ik verwacht een .img
   Dan kun je het stappenplan hierboven volgen.

 27. Corrie van der Wijden Corrie van der Wijden schreef:

  Wat een perfecte handleiding, maar inderdaad loop ik ook tegen het probleem aan dat de openstreetmap niet goed meer werkt. Ik zie dat je de beschrijving gaat aanpassen naar een andere site (geweldig). Wanneer kunnen wij dit verwachten? En om welke site zou dit gaan dat ik misschien het zelf al kan proberen? Wij hebben een GPSMAP276cx gekocht zowel voor de auto als voor geo.
  Ik hoor graag van je.
  Vriendelijke groeten HeCo

  1. patrick-heijmans Patrick schreef:

   Beste HeCo, ik heb nu alles aangepast naar de nieuwe manier. Succes met het downloaden.
   mocht er iets niet lukken dan hoor ik het graag,

 28. Jillis Jillis schreef:

  garmin.openstreetmap.nl is helaas geen stabiele site meer. Om vragen aan de OpenStreetMap community te voorkomen is het beter om de verwijzing hierboven te verwijderen (vervangen door een betere bron).

  1. patrick-heijmans Patrick schreef:

   Bedankt voor je reactie.
   We gaan de beschrijving aanpassen naar een betere site.

 29. max max schreef:

  Hallo,

  Dit was de site waar ik naar opzoek was! Ondanks de duidelijke beschrijving heb ik wel problemen met het downloaden van de kaarten. Zodra ik een kaart wil downloaden kan ik enkel de osm_generic_tiles.zip bestanden downloaden ipv osm_generic_gmapsupp.zip bestanden.

  Enig idee hoe dit komt en hoe ik dit kan oplossen?

  Bedankt!

  Max

  1. patrick-heijmans Patrick schreef:

   Hallo Max,
   Ik zie dat deze inderdaad op dit moment niet beschikbaar zijn.ik ga eens informeren bij de openstreetmap.

   update:
   Dit kan ook via: https://download.bbbike.org/osm/
   Helaas is het hierbij iets moeilijker

 30. desiree desiree schreef:

  De uitleg is top!
  Nog een vraagje ik heb duitsland en nederland gedownload maar nu geeft hij aan dat het bestand al bestaat en of hij het moet vervangen omdat ze dezelfde naam hebben. Kan ik dit oplossen door de naam te veranderen of herkent Garmin het bestand dan net meer?

  1. patrick-heijmans Patrick schreef:

   Ik zou de naam even veranderen, omdat ieder land dezelfde bestandsnaam heeft. Zet er bij jou bijvoorbeeld _DE achter.
   Dan kun je de map ook makkelijk vinden en aan en uitzetten!

 31. Paul Paul schreef:

  “Zodra dit bestand op de GPS staat ga je hier in het menu naar:

  stel in -> kaart -> configureer kaarten.

  Als het goed is zie je dan onderstaand screenshot. Je ziet hier de kaart(en) die op de GPS staan.
  Het enige wat je nu nog hoeft te doen is de kaart te activeren.
  Dit doe je door aan de rechterzijde op het ‘schuifje’ te klikken. ”

  Waar doe ik het stel in stukje? op de garmin, in basecamp of met GArmin express?

  Alvast bedankt

  1. patrick-heijmans Patrick schreef:

   Dit doe je op de GPS zelf.
   Zodra je de GPS hebt opgestart, schuif van onder naar boven. Dan zie je een ‘baco + schroevendraaier’ met daaronder de tekst: Stel in
   Ik hoop dat het zo duidelijk is ?

 32. Richard Richard schreef:

  Top!
  Hier was ik naar op zoek, makkelijk en duidelijk beschreven, bij mij staat deze bij de favorieten.

  1. Albert Albert schreef:

   Hoe doe ik een kaart Authentificeren op een etrex32e

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *