Gratis downloaden via openstreetmaps

Welke outdoor activiteit je ook beoefend hoogstwaarschijnlijk heb je dan ook een GPS bij je. De meeste GPS’en hebben tegenwoordig ook een kaartfunctie om mee te kunnen navigeren. Het mooie van deze kaart functie is dat er ook bijna alle wandelpaden op staan. Er zijn maar weinig mensen die weten dat je niet altijd hoeft te betalen voor deze kaarten. Wees niet bang; het is volledig legaal, up-to-date en gratis!

Zoals je wel gemerkt hebt veranderd het wegennet én het wandelnetwerk voortdurend. Hierdoor ben je genoodzaakt om tenminste ieder jaar een kaartupdate te kopen. Nu gebruik ik onze Garmin GPS bijna ieder weekend om te gaan geocachen. Ik merk dat ik steeds meer op de kaart navigeer en vind het dan bijzonder handig dat ik zelfs kan zien wanneer er een pad  aankomt.

Gratis fiets en wandelkaarten

In dit artikel gaan we je leren hoe je je wandel en fietskaarten kan updaten zonder dat het geld kost. Hiervoor maken we gebruik van openstreetmaps. De kaarten van openstreetmaps zijn ontzettend gedetailleerd en accuraat dat bijna alle bekende wandel en fietspaden erop staan. Het mooie hiervan is dat deze kaarten bijna dagelijks geupdate worden door de gebruikers. Hierdoor ben je er zeker van dat je altijd de laatste informatie hebt. Het grootste voordeel van de openstreetmap kaarten is dat ze in bijna alle  Garmin GPS toestellen gebruikt kunnen worden. Kijk ook zeker even of je in je GPS de mogelijkheid hebt om een geheugenkaartje te plaatsen. Sommige kaarten kunnen namelijk best groot zijn.

Downloaden openstreetmap kaarten

We zullen een duidelijk stap voor stap uitleg geven incl. afbeeldingen van hoe jij deze kaarten op jouw GPS kan zetten. Als eerste ga je naar: https://garmin.openstreetmap.nl/
Kies hier de kaart van het land die je wilt downloaden:

We nemen hier even Nederland als voorbeeld. 

  1. Selecteer Nederland
  2. Je ziet nu dat heel Nederland geselecteerd is op de kaart
  3. Hier kun je direct de kaart downloaden

Na het klikken op download map now! opent zich een nieuw venster met de volgende informatie:

  1. Het land wat je geselecteerd hebt
  2. De laatste keer dat deze kaart geupdate is
  3. De mogelijkheden om te downloaden

Voor de Garmin GPS kiezen we voor: osm_generic_gmapsupp.zip. Open dit bestand en plaats het volgende bestand: gmapsupp.img op je desktop (of in een folder)  
Sluit nu je GPS aan op je computer, als deze gevonden is zie je in de verkenner je Garmin GPS staan, in mijn geval de Garmin Oregon 600

Kaarten uploaden naar je GPS

Klik nu op het Garmin mapje, hier dien je zo meteen het bestand in te slepen wat we hiervoor op de desktop hadden gezet: gmapsupp.img

Zodra dit bestand op de GPS staat ga je hier in het menu naar:

stel in -> kaart -> configureer kaarten.

Als het goed is zie je dan onderstaand screenshot. Je ziet hier de kaart(en) die op de GPS staan.
Het enige wat je nu nog hoeft te doen is de kaart te activeren.
Dit doe je door aan de rechterzijde op het ‘schuifje’ te klikken.

Als deze naar boven staat (zie screenshot) dan heb je de kaart geactiveerd.

Dit kun je natuurlijk voor ieder land doen. Hou er wel rekening mee dat sommige kaarten groot zijn en dus de snelheid van je GPS kunnen vertragen. Mijn advies is dan ook om alleen de kaart van het land waar je naartoe gaat op de GPS te activeren. 

Zo zie je maar dat met een paar eenvoudige handelingen je je wandel en fietskaarten altijd up-to-date kan houden.