Geocaching etiquette: Vinden en loggen 

Als gepassioneerd geocacher weet je dat het vinden van een cache pas het begin is. Het moment waarop je je naam in het logboek zet en je vondst digitaal registreert, geeft jou en de cache-eigenaar (CO) een voldaan gevoel.

Maar een cache vinden is één ding, een goede log schrijven is iets anders. Goede geocaching etiquette draait om meer dan alleen het vinden, ook om het loggen van de cache.

Herinner je je eerste ‘Found it’ log nog? Zo voelt een cache-eigenaar zich ook. Caches plaatsen kost tijd en creativiteit. Een oprecht ‘dankjewel’ in je log laat zien dat je hun werk waardeert.

Een log is ook de plek voor feedback of suggesties. Dit helpt om het spel beter te maken. Is er iets mis met de cache? Laat het weten, zodat de CO het kan verbeteren.

In het kort

 • Zorg voor een gedetailleerde log om de CO te bedanken en jouw ervaring te delen.
 • Geef productieve feedback en meld eventuele problemen.
 • Log ook als je de cache niet gevonden hebt.

Bedankt de Cache Owner

Als ik een geocache vind, weet ik dat er iemand moeite heeft gedaan om mij een leuke ervaring te bieden. Daarom vind ik het belangrijk om even stil te staan bij de persoon achter de cache: de cache owner. Hoe kan ik mijn waardering tonen voor hun inzet?

Een bedankje in het logboek: Het lijkt misschien klein, maar een persoonlijk bedankje in het logboek kan de dag van een cache owner opfleuren. Ik maak het mijn missie om iets meer te schrijven dan alleen ‘gevonden’. Het delen van wat ik leuk vond aan de zoektocht of de cache zelf, laat zien dat ik hun werk waardeer.

Digitale complimenten geven: Naast het fysieke logboek, maak ik gebruik van de Geocaching app of website om mijn vondst te loggen. Hier krijg ik de kans om een ‘digitale high five’ te geven. Een uitgebreidere log online plaatsen met mijn avonturen en ervaringen geeft blijk van mijn dankbaarheid en biedt de cache owner feedback.

Onderhoud melden: Mocht ik onderweg iets tegenkomen dat niet in orde is, dan zal ik een “Onderhoud nodig”-log aanmaken. Zoals de voorbeelden op Geocaching.com suggereren, is correcte communicatie een vorm van respect en dankbaarheid naar de cache owner toe.

Hoe klein het gebaar ook mag lijken, het erkennen van de inspanningen van de cache owner is een essentieel onderdeel van Geocaching. Het draagt bij aan een positieve gemeenschap en motivatie voor de cache owners om ons te blijven voorzien van avonturen.

Schrijf meer dan alleen TFTC

Weet je, als ik een geocache vind, is het voor mij echt een moment van vreugde. Maar laten we eerlijk zijn, wanneer je alleen maar ‘TFTC’ (Thanks For The Cache) in het logboek schrijft, gaat er toch iets belangrijks verloren.

Denk eens na; de cache-legger heeft tijd en moeite geïnvesteerd om iets leuks voor ons te maken. Daarom probeer ik altijd iets persoonlijks toe te voegen.

 • Deel je ervaring: Hoe voelde het om de cache te vinden?
 • Beschrijf de locatie: Was het uitzicht adembenemend of juist heel uniek?
 • Geef constructieve feedback: Werden de hint en beschrijving gewaardeerd?
 • Vertel over je uitdagingen: Welke hindernissen kwam je tegen?

Door meer te schrijven dan alleen TFTC, laat ik waardering zien voor de cache-legger. Soms maak ik er zelfs een grappig verhaaltje van. Ik stel me voor dat de legger glimlacht bij het lezen van mijn log en enthousiast wordt om nog meer caches te maken.

En laten we niet vergeten, Geocaching.com benadrukt het belang van een log waarin je beschrijft wat je hebt beleefd. Niet alleen waarderen andere geocachers en cacheleggers dit, het verhoogt ook de algemene kwaliteit van de Geocaching ervaring. Anderen lezen graag over jouw avonturen en kunnen hierdoor geïnspireerd raken om ook te gaan zoeken.

kortom, neem even de tijd en schrijf iets memorabels; dat kleine moeite maakt ons allemaal blijer en het spel leuker.

voorbeeld log

Meld eventuele problemen

Heb je ooit een cache niet kunnen vinden en vroeg je je af wat te doen? Nou, ik heb wat tips voor je. We kennen allemaal het moment van teleurstelling wanneer een cache lijkt te ontbreken. Als dit gebeurt, is het belangrijk om correct te handelen, zodat ook anderen weten wat ze kunnen verwachten.

Wat te doen:

 • Kijk goed rond: Sommige caches zijn erg goed verstopt. Geef het niet meteen op en kijk nog eens goed.
 • Controleer de hint: Heb ik de hint wel goed gelezen? Misschien brengt dat nieuwe inzichten.
 • Lees recente logs: Hebben andere geocachers soortgelijke problemen gemeld?
 • Meld het probleem: Als je denkt dat er echt iets mis is, plaats dan een ‘Needs Maintenance’ log online. Wees hierbij duidelijk in je beschrijving van het probleem.

Voorbeeld van een ‘Needs Maintenance’ log:

 • Datum: Wanneer kwam je het probleem tegen?
 • Probleem: Wat klopt er niet? Is de cache beschadigd, weg of is de plek overwoekerd?
 • Actie: Heb je iets gedaan om te helpen? Misschien de cache weer goed verstopt of afval verwijderd?

Denk eraan, jouw acties helpen de Geocaching community en houden de spelervaring leuk voor iedereen. Met een beetje zorg en aandacht maken we het spel leuker voor alle geocachers die na ons komen. Heb je zelf een leuke anekdote of ervaring met het melden van problemen? Deel het vooral in je log.

Log ook altijd een DNF

Zeg, ken je dat gevoel dat je na een lange zoektocht helaas met lege handen staat bij het geocachen? Dat heet een DNF, “Did Not Find”, en hoewel ik weet dat het een beetje een dooddoener kan zijn, is het loggen van een DNF net zo belangrijk als het jubelen over een vondst.

Waarom zou je dat doen? Nou, ten eerste geeft het de eigenaar van de cache een seintje dat er misschien iets mis is. Als er meerdere DNF-logs verschijnen, kan dat een indicatie zijn dat de cache mogelijk onderhoud nodig heeft of zelfs helemaal verdwenen is.

Daarnaast help je ook je mede-geocachers. Stel je voor dat iemand na jou komt en ziet dat er onlangs nog succesvolle logs zijn gemaakt. Die persoon gaat dan verwachten dat de cache er nog is. Best frustrerend als dat niet zo blijkt te zijn, toch? Door een DNF te loggen, bespaar je anderen mogelijk een hoop tijd en moeite.

Hier is wat je kunt doen als je een cache niet vindt:

 1. Blijf kalm: Geen paniek, het overkomt de beste 😉
 2. Controleer de laatste logs: Zijn er meer DNF’s of hints die je misschien over het hoofd gezien hebt?
 3. Log je DNF: Wees eerlijk in je online log. Beschrijf kort je zoektocht en de omstandigheden.

Zie het als een goede daad. En wie weet, misschien word je de volgende keer wel extra bedankt door een mede-geocacher die door jouw DNF-log een wild goose chase bespaard is gebleven.

Want geocachen, dat draait uiteindelijk om plezier en eerlijkheid, toch? Geloof me, zelfs de meest doorgewinterde geocachers hebben wel eens een DNF moeten loggen. En dat is helemaal niet erg.

Afbeeldingen helpen

Als ik aan het geocachen ben, merk ik vaak hoe afbeeldingen een grote rol spelen in het avontuur. Ze voegen niet alleen visuele aanwijzingen toe, maar ze brengen ook het logboek tot leven. Heb je wel eens een foto toegevoegd aan jouw log en gemerkt dat het echt het verhaal vertelt van jouw zoektocht?

 • Tip 1: Voeg foto’s toe die de sfeer van je zoektocht weergeven zonder te veel weg te geven. Een goede foto kan bijvoorbeeld wel de seizoenen tonen, maar geen spoiler zijn.
 • Tip 2: Denk ook aan de cache-eigenaar (CO). Jouw foto’s kunnen hen helpen de staat van de cache te monitoren zonder dat ze er regelmatig heen moeten.

Een herinnering die we soms vergeten, is dat foto’s geen spoilers moeten bevatten. Dat neemt de opwinding voor toekomstige zoekers weg. Zoals ik ook wel eens zeg: afbeeldingen zeggen soms meer dan woorden, maar laten we het mysterie bewaren, okay?

En, een personal touch, doe je dat ook? Op Geocaching.com, raden ze aan zo creatief mogelijk te zijn met je log entries – en daar horen foto’s absoluut bij.

Dus, de volgende keer dat je een cache vindt, vraag jezelf af – welke foto past bij dit avontuur? Herinner je, je bent een storyteller met beelden, net zo goed als met woorden.

Blijf positief en vriendelijk

Als ik ga geocachen, herinner ik mezelf altijd aan het belang van een positieve houding. Het is niet alleen leuker voor mij, maar ook voor anderen als ik vriendelijk en beleefd blijf, zeker bij het loggen van mijn vondsten. Maar waarom is dat nu zo belangrijk?

Eerst en vooral, Geocaching is een community. Het delen van onze ervaringen via logs maakt deel uit van de pret. Stel je voor dat je na een lange zoektocht eindelijk die slim verborgen cache vindt. Je open het logboek en wat lees je daar? Juist, de opgewekte berichtjes van andere geocachers. Dat geeft toch een fijn gevoel, of niet?

Daarom zorg ik ervoor dat mijn logs:

 • Positief blijven, zelfs als de cache lastig te vinden was
 • Constructieve feedback geven, zonder te beledigen
 • De cache-eigenaar bedanken voor de gelegde cache

Mijn motto is: “Behandel anderen zoals je zelf behandeld wilt worden.” Zou ik geen opbouwende kritiek krijgen in plaats van afgekraakt te worden als ik zelf een cache had uitgezet?

Trouwens, heeft iemand van jullie wel eens gehoord van de gouden regel van Geocaching? Blijf altijd positief in je commentaren. Negatieve kritiek is gemakkelijk gegeven, maar nooit aangenaam om te ontvangen. Laten we dat altijd onthouden wanneer we onze volgende log schrijven. Deal?

En onthoud: elk logje draagt bij aan iemands dag. Laten we die dus goed maken.

Log niet alles

Weet je, als fervent geocacher kom ik van alles tegen. Ik dwaal door bossen, struin door steden en beleef avontuur na avontuur. Maar niet elke vondst of stap hoort gelogd te worden. Hebben jullie dat ook wel eens dat je denkt, moet dit nu echt in het logboek?

 • Not Found, toch loggen?: Wanneer ik niets vind, plaats ik geen ‘Gevonden’-log. Het voelt niet echt, weet je. Als de cache er echt niet meer blijkt te zijn, kies ik voor een “Onderhoud nodig”-log. Dit helpt de cache-eigenaar om actie te ondernemen.
 • Twee keer loggen?: Zelfs als ik dolblij ben dat ik een lastige cache gevonden heb, log ik altijd maar één keer per unieke vondst. Dubbel loggen is echt niet de bedoeling; het fysieke log en het digitale log horen overeen te komen.

Soms kom ik een logboekje tegen dat helemaal vol is. Dan wring ik mijn naam er niet tussen, maar laat ik een notitie achter voor de eigenaar dat het boekje vol is.

En hoe gaan jullie om met het plaatsen van een nieuwe cache als je denkt dat de originele weg is? Ik doe dat nooit zonder toestemming van de eigenaar. Stel je voor, twee caches op dezelfde plek. Daar wordt niemand blij van.

Waarderen van logs

Heb je weleens het gevoel gehad dat je kleine bijdrage het verschil kan maken? Dat is precies wat een zorgvuldig geschreven log doet in de wereld van Geocaching. Elke geocacher kan beamen dat het ontvangen van logs waarin de moeite en ervaring worden gedeeld, een echte opsteker is.

 • Tip 1: Beschrijf je belevenis
  • Niet alleen “gevonden” – vertel je verhaal kort maar krachtig.
 • Tip 2: Wees beleefd
  • Een bedankje naar de cachelegger kan geen kwaad, vind je wel?
 • Tip 3: Positiviteit uitstralen
  • Iets grappigs gebeurd? Deel het. Een positieve vibe is aanstekelijk.

Hoe het eruit ziet in de praktijk:

Wat te doenWat te vermijden
Korte beleving delenSpoilers van de cache
Bedanken leggerNegativiteit verspreiden
Positieve feedbackAlleen “gevonden” loggen

Ik weet het, het lijkt een kleinigheid, maar geloof me, het kan iemands dag maken. En het goede nieuws: je kunt direct loggen rechtstreeks vanuit de Geocaching app als je de cache gevonden hebt. Het is simpel: vind de cache, schrijf je ervaring, en verstuur het – voilà!

Zo draag ik bij aan een fijne en respectvolle Geocaching community. Zullen we samen het spel nog leuker maken?

Maak gebruik van concepten

Heb je ooit een briljant idee gehad voor een log terwijl je op pad was, maar tegen de tijd dat je weer thuis was, was het idee als sneeuw voor de zon verdwenen? Ik ken dat gevoel. Gelukkig is er een handig hulpmiddel voor ons geocachers: concepten. Dit zijn tijdelijke logs die je kunt gebruiken om je eerste gedachten en ervaringen vast te leggen.

Zo werkt het:

 1. Vind je cache – de adrenaline giert door je lijf. Yes!
 2. Open de geocaching-app – je drukt direct op ‘Loggen’.
 3. Kies ‘Opslaan als concept’ – even snel je bevindingen noteren. “Mooi verstopt bij de oude eik”.

Het mooie? Deze korte notities kun je later uitwerken. Want zeg nou zelf, een goed verhaal vertellen vraagt soms om wat meer tijd en een lekker kopje thee.

 • Waarom is dit handig? Je respecteert hiermee niet alleen de log-etiquette, maar het geeft je ook de kans om later een gedetailleerd en persoonlijk verhaal te delen. En wie houdt er nou niet van een goed geocache-avontuur om te lezen?

Door deze benadering voeg je waarde toe voor je medegeocachers en voor de eigenaar van de cache. Plus, je voorkomt dat je die geniale ingevingen kwijtraakt. Laten we eerlijk zijn, we hebben al genoeg te onthouden in ons dagelijks leven, toch?

Door loggen als een creatief proces te zien, verhogen we de plezierfactor van Geocaching. Zo simpel is het eigenlijk. En nu, op naar de volgende cache avontuur.

Happy Geocaching!

Denk jij dat je alles weet van Geoaching? Doe dan onze Geocaching quiz. Ik ben heel benieuwd of jij alle vragen goed kan beantwoorden.

patrick-heijmans

Al 15 jaar outdoor actief met onder andere Geocaching. Alle mooie verhalen en routes ga ik delen op OutdoorOnly. Maar ook leuke en handige tips (met foto's) komen erbij. Zo nu en dan zal ik ook via mijn local guide profiel dingen delen. Mijn Geocaching naam is Aventurijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *