Hengelcaches; zelf een geocache hengel maken

Geocaches vind je niet alleen verstopt in de grond, onder een hoopje bladeren of in een holle boom; je komt ze tegenwoordig ook in de takken van bomen tegen. Met een geocache hengel ben je in staat om ook die geocaches, welke treffend hengelcaches genoemd worden, te pakken te krijgen.

Het maken van een eigen geocache hengel hoeft niet ingewikkeld te zijn. Zelf maak ik gebruik van een voordelige hengel van Decathlon, in combinatie met GearTie tie wraps. Het voordeel van GearTie tie wraps zit in het feit, dat deze herbruikbaar zijn. Een hele duurzame oplossing bij de jacht op hengelcaches. In dit artikel vertel ik je er meer over. 

Definitie van de hengelcaches 

Zoals de naam al doet vermoeden zijn hengelcaches speciale geocaches, welke je middels een hengel uit een boom probeert te halen. Het is een alternatief voor de traditionele geocaches, welke vaak op of in de grond verstopt worden. Doordat je een hengel moet gebruiken voor deze hengelcaches, brengt het vinden ervan een aantal extra uitdagingen met zich mee. Denk aan het vooraf maken van een goede geocache hengel en vervolgens het hengelen naar de hengelcache zelf.  

Op zoek naar je eerste hengelcaches 

Het is op dit moment nog niet mogelijk om filters te gebruiken in de Geocaching app, om specifiek op zoek te gaan naar hengelcaches. Dit kan het best lastig maken om een hengelcache langs jouw wandel- of fietsroute te vinden. Een goed alternatief voor het gebruik van een filter, is het zoeken op naam. Probeer eens iets als “hengel” of “hengelcache” in het zoekveld in te voeren. De kans is groot dat je er al snel een paar vindt. We kregen nog de volgende tip: Via een speciale hengel caches lijst kun je ook alle caches vinden, er staan bijna 1000 caches op en wordt actief bijgehouden.

Let op: Sommige caches zijn alleen beschikbaar als premium geocache, hou daar rekening mee.

Wil je weten hoe een hengel precies werkt tijdens het cachen? Kijk maar naar onze video hieronder.

Advies bij hengel kopen voor hengelcaches 

Zoals eerder aangehaald werd in dit artikel, maak ik bij het zoeken naar hengelcaches gebruik van een losse hengel van Decathlon. Het is bij de aankoop van een geschikte hengel voornamelijk van belang, dat je deze makkelijk mee kunt nemen onderweg.

Kies om die reden voor een telescopische hengel, zoals de Lakeside 100 Travel. Dit model is in te klappen tot een lengte van 57 centimeter. Je neemt de hengel mee aan je wandelrugzak of bijvoorbeeld op de fiets. Naast de lengte van de hengel, in zowel in- als uitgeklapte situatie, speelt ook het gewicht hiervan mee. Je wilt voorkomen dat je tas onnodig zwaar wordt door de hengel die je bij je draagt.

Een hengel kun je combineren met de speciale GearTie tie wraps, welke je online kunt bestellen. Kijk bijvoorbeeld eens naar de Nite Ize GearTie 12”. Voornaamste reden om voor deze GearTie tie wraps te kiezen is de herbruikbaarheid hiervan.

Conclusie: je eigen hengel voor hengelcaches 

Hengelcaches geven een hele nieuwe dimensie aan geocaching. Met een zelfgemaakte hengel probeer je de hengelcaches uit de boom te vissen. Kies voor een lange, telescopische hengel in combinatie met GearTie tie wraps om tot een stevige, herbruikbare hengel te komen. De hengelcaches zijn momenteel nog niet altijd even gemakkelijk terug te vinden in de Geocaching app. Gebruik een zoekterm als “hengel” of “hengelcache” om de eerste geocaches aan takken van bomen in jouw omgeving te kunnen gaan zoeken.

patrick-heijmans

Al 15 jaar outdoor actief met onder andere Geocaching. Alle mooie verhalen en routes ga ik delen op OutdoorOnly. Maar ook leuke en handige tips (met foto's) komen erbij. Zo nu en dan zal ik ook via mijn local guide profiel dingen delen. Mijn Geocaching naam is Aventurijn.

3 reacties op "Hengelcaches; zelf een geocache hengel maken"

 1. Riens Nederlof Riens Nederlof schreef:

  Heb je ook een advies voor een langere hengel, zo’n 10 á 12 meter?
  Destijds gekocht bij Aliexpress voor een kopie. Helaas is hij dit weekend stuk gegaan.

  1. patrick-heijmans Patrick Heijmans schreef:

   Een langere hengel heb ik helaas zelf nog niet geprobeerd. Dit lijkt me ook best wel lastig. Ik zal eens rondvragen.

 2. GeOkars GeOkars schreef:

  Wij hebben een hengel gemaakt van een “poetshulp”

  Met geo-groet,
  GeoKars
  onderweg met GEOrgCACHING als DNF

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *