Wespen zijn vervelend en agressief, rotbeesten. Toch? Eigenlijk is dat beeld niet terecht. En wespen zijn ook nog eens heel erg nuttig, net zo nuttig als bijen en hommels. Wespen zijn ook bestuivers, en ze zijn nuttige opruimers in de natuur. Wil je overlast van wespen voorkomen wanneer je lekker buiten zit met eten en drinken? Lees dan zeker verder voor nuttige tips.

Het nut van wespen

Wespen horen dus bij de opruimers van de natuur, net als mieren, die trouwens afstammelingen van wespen zijn (wist je dat?). We hebben het dan trouwens over de sociale wespen, de geel-zwarte zoemers die papieren nesten maken. Deze wespen voeren vlees aan de larven in die nesten, en daarvoor knagen ze vlees van kadavers die ze in de buurt vinden. In ruil voor dat vlees krijgen ze van de larven een druppeltje zoete vloeistof. 

Hoe sneller een kadaver in de natuur is opgeruimd, hoe kleiner het risico op ziektes die verspreid worden. Daarom zijn opruimers in de natuur dus extra nuttig.

Minder muggen die jou leegzuigen

Grote kans dat je vaker gestoken bent door muggen dan door wespen. Ja hè? Goed nieuws: wespen voeren dagelijks tientallen muggen aan de larven, waaronder die vervelende steekmuggen. Dus een wespennest of hoornaarsnest in de buurt zou jou zomaar eens minder overlast van muggen kunnen opleveren. En dus minder muggen die jou willen leegzuigen.

Ook wespen zijn bestuivers

We zijn ons allemaal bewust van het nut van bijen en hommels als bestuivers in de natuur. Wat we ons te weinig realiseren is dat wespen ook bestuivers zijn. En ze bestuiven andere gewassen dan bijen en hommels doen, wat ze onmisbaar maakt in onze natuur. Minder wespen betekent minder bestuiving van bloemen, planten en bomen en dus minder aanwas van deze gewassen.

Waarom Wespen Net Zo Nuttig Zijn Als Bijen En Hommels

Wespen vervelend? Valt best mee

Dat je wespen als vervelend ervaart is eigenlijk een soort vooroordeel. Waarschijnlijk zoemen er vaker en meer vliegen om je heen dan wespen. Let gewoon eens goed op hoeveel wespen je op een zomerse dag in de buurt krijgt, en hoeveel andere vliegende insecten. Dan zul je vast opmerken dat het wel meevalt met het aantal wespen. Wespen komen je ook niet opzoeken om je zomaar te steken, daarover verderop meer.

Dat vooroordeel is er nogal ingepeperd door media, die graag wat spannends te melden hebben, en dus wanneer er problemen zijn met wespen of wespennesten, daar graag over schrijven. En als er iets te doen is om wespen, zijn het de ongediertebestrijders die aan het woord komen, die vooral commerciële belangen hebben en dus graag de nadruk leggen op negatieve aspecten en dus het bestrijden van wespen.

Wanneer (en waarom) wespen op zoetigheid afkomen

We ervaren wespen vooral als lastig wanneer ze in augustus en september onze zoetigheid komen opzoeken. Dat doen ze wanneer er steeds minder larven in het nest zitten, en ze dus zelf op zoek moeten naar zoetigheid, omdat ze dan niet meer genoeg zoete vloeistof krijgen van de larven. En dan zitten wij in de tuin of op een terrasje met zoete drankjes of ander zoetigheid. Niet gek dat ze daar dan op af komen.

Wespen zijn niet agressief, maar defensief

Veel mensen zijn wel eens gestoken door een wesp, daarmee zijn ze alleen niet direct agressief. Wespen steken alleen uit verdediging, als ze zichzelf bedreigd voelen, of om hun nest te verdedigen. Ze zijn dus niet agressief, maar defensief. Heb je toch zo je zorgen vanwege een wespennest in de buurt, schakel dan een wespenconsulent in voor advies.

“Zomaar” gestoken door een wesp?

Mensen zeggen wel zomaar te zijn gestoken door een wesp. Hoewel het zo kan lijken, zal de wesp toch echt een aanleiding hebben gehad om te steken. Misschien heb je zelf niet door wat jij deed waardoor de wesp zich bedreigd voelde, of was het zelfs iets buiten jouw schuld. Dat jij niet weet wat de aanleiding was, wil niet zeggen dat er geen aanleiding was.

Waarom ze echt niet zomaar steken

Je moet weten dat insecten die steken en daarbij gif inspuiten, na het steken weer gif moeten aanmaken. En dat kost ze nogal wat energie, alle reden dus om niet zomaar te steken. Ze kunnen die energie wel beter gebruiken, en dat doen ze dus ook heus wel. Ze laten het wel uit hun hoofd om zomaar te steken.

Zo houd je wespen weg bij je zoetigheid

Je kan vrij eenvoudig voorkomen dat wespen op jouw eten of drinken af komen. Maak een plek achterin je tuin waar ze zoetigheid kunnen vinden. Leg daar bijvoorbeeld oud fruit neer, of suikerhoudende vloeistof, waarbij je er wel het best voor kan zorgen dat ze er niet in kunnen verdrinken. Zorg er wel voor dat de zoetigheid aangevuld wordt zolang er nog wespen zijn, anders komen ze alsnog bij jou zoeken naar de zoetigheid die ze daar ineens niet meer vinden. En dat is nu net niet de bedoeling.

Niet alle wespen komen op zoet af

Belangrijk om te weten: lang niet alle wespen komen op zoet af. In Nederland komen zo’n 500 soorten wespen voor, waarvan er maar twee zijn die zoetigheid gaan zoeken aan het eind van de zomer: de gewone wesp en de Duitse wesp. Hoornaars halen hun zoetigheid vooral uit boomwonden en (rottend) fruit, en vliegen je terras of kampeerplek dus zo voorbij.

Voorkom dat ze op jouw eten afkomen

Nu je weet dat wespen vlees aan hun larven voeren, zal het je ook niet verbazen dat ze tijdens de zomer op zoek gaan naar vlees en vleesresten. Zit je buiten met vleeswaren tijdens de lunch of ga je barbecueën, dan is er een kans dat er wespen op afkomen. Ook daar kan je op inspelen door vleesafval of een stukje vlees of vleeswaren even verderop neer te leggen voor de wespen. Laat je eens iets op de grond vallen, kan je dat daar ook voor gebruiken.

Help de wesp, help het buitenleven

Wespen zijn dus in meerdere opzichten heel nuttig en we moeten ze dus net zo koesteren als we met bijen en vlinders doen. Naast bovenstaande tips, kan je ook helpen door op warme zomerdagen te zorgen voor water in je tuin. Vooral Franse veldwespen worden veel gezien bij vijvers en vogelbadjes in tuinen, maar ook de andere wespensoorten gaan op zoek naar water. En daarmee help je natuurlijk ook nog eens veel andere dieren die moeten afkoelen of dorst krijgen.