Steeds meer mensen kopen een stappenteller, om hun dagelijkse activiteiten bij te kunnen houden. Een Japanse arts schreef in het verleden voor dat iedere burger dagelijks 10.000 stappen zou moeten zetten, om zo gezond en vitaal te blijven.
Recenter onderzoek laat zien dat er verschillende alternatieven zijn, die hetzelfde resultaat opleveren en minder tijd kosten. Je zou bijvoorbeeld ook een aantal keer per dag stevig door kunnen lopen gedurende tien tot vijftien minuten. Daarbij speelt de vraag: hoe houd je bij of je al 10.000 stappen gezet hebt? Is een stappenteller betrouwbaar is dan ook een terechte vraag. In dit artikel lees je er meer over!
Hoe werkt een stappenteller precies?
Een stappenteller kijkt naar de bewegingen van het lichaam, om op basis daarvan het aantal stappen vast te stellen. Er zijn hierbij verschillende soorten stappentellers, die qua werking net iets van elkaar verschillen. De klassieke stappenteller bevestig je aan de bovenzijde van je broek. Dit model stelt het aantal stappen vast op basis van de beweging van je heup. Tijdens het wandelen beweegt de heup naar de zijkant, om vervolgens terug te keren naar z’n initiële positie. Iedere keer dat deze beweging gedetecteerd wordt, telt de stappenteller dit als stap op bij het totaal.
Een modern model stappenteller, zoals een activity tracker van Fitbit of een smartwatch van Apple, telt de stappen op basis van meerdere sensoren. Een van de belangrijkste sensoren hierbij is de versnellingsmeter. Deze zit niet alleen in de horloges, maar bijvoorbeeld ook in je telefoon. Handig, wanneer je een app gebruikt om het aantal stappen bij te houden. Iedere keer dat je een stap zet, maakt je lichaam een beweging naar voren. De stappenteller meet deze versnelling, waarmee de stap geregistreerd kan worden.
Naast de sensor die de versnelling van het lichaam meet, speelt ook de gyroscoop een belangrijke rol. De gyroscoop probeert namelijk vast te stellen of er daadwerkelijk sprake is van een stap, of dat je de telefoon in de hand beweegt. Immers, je zou een versnellende beweging kunnen simuleren door je hand met daarin de telefoon uit te steken. De gyroscoop gaat dit tegen.
Hoe betrouwbaar is een stappenteller?
De betrouwbaarheid van de stappentellers en activity trackers verschilt sterk per type stappenteller. Zo geldt dat de klassieke stappenteller, welke je aan je broek bevestigt het meest betrouwbare resultaat geeft. Het minst betrouwbaar zijn de apps op je telefoon. Een goede middenweg wordt gevormd door de moderne activity trackers om je pols.
Het nadeel van deze activity trackers zit in het feit, dat de beweging die je arm maakt niet altijd overeenkomt met de beweging van je been. Het aantal stappen zal hierdoor minder nauwkeurig gemeten worden dan bij een stappenteller die aan je broek zit. Het verschil in nauwkeurigheid is het grootst bij wandelingen op een laag tempo. Loop je stevig door, dan zal de activity tracker om de pols niet veel minder betrouwbaar zijn dan een stappenteller aan je broek.
Helemaal te vertrouwen is een stappenteller nooit. Zie het als een hulpmiddel, die een goede indicatie geeft van je beweging gedurende de dag. Op basis van hetgeen de stappenteller je vertelt word je gemotiveerd om aan het eind van de middag nog even een korte wandeling te maken.

Wat wil je meten?
Voordat je een stappenteller horloge koopt, is het verstandig om voor jezelf na te gaan welke gegevens je precies wilt meten met het apparaat. Wanneer je uitsluitend wilt weten hoeveel stappen je dagelijks zet, kan een simpel model stappenteller volstaan. Zoals reeds genoemd, is het model voor aan je broek het betrouwbaarst. Houd er rekening mee, dat deze apparaten snel een paar tientjes kosten. Dit kan een reden zijn om helemaal geen stappenteller te kopen en te kiezen voor het gebruik van een app op je telefoon. Dit geeft een indicatie van je dagelijkse activiteit.
Wil je niet alleen weten hoeveel stappen je gezet hebt, maar bijvoorbeeld ook wat je gemiddelde hartslag meten tijdens een activiteit? In dat geval is een stappenteller horloge de beste optie. Een stappenteller horloge zoals de Fitbit Charge 5 of de Garmin Vivosmart 4 zijn voorbeelden van kwalitatief goede producten, die een breed scala aan functies bieden. Data synchroniseer je direct naar je telefoon, zodat je deze later nog eens kunt bekijken. Je kunt de horloges ook gebruiken om je slaapritme bij te houden.
Nog uitgebreider zijn de complete sporthorloges van Garmin, Polar en bijvoorbeeld TomTom. Het nadeel van deze horloges is dat ze vaak veel zwaarder zijn dan een stappenteller horloge. Daarnaast zijn ze minder stijlvol vormgegeven, wat ze niet geschikt maakt voor naar je werk of een familiebijeenkomst. Een activity tracker als de Fitbit Charge 5 is dat wel.
Keerzijde van meten dagelijkse activiteit
Voorkom dat het bijhouden van je dagelijkse activiteit een obsessie voor je wordt. Probeer niet te streng vast te houden aan de 10.000 stappen die je dagelijks zou moeten zetten. Om twee redenen;
- Dagelijks 10.000 stappen zetten komt overeen met bijvoorbeeld drie keer per dag stevig doorstappen gedurende tien minuten. In die tijd zet je geen 10.000 stappen, maar verbruik je wel hetzelfde aantal calorieën.
- Stappentellers zijn nooit volledig te vertrouwen. Wellicht heb je al meer dan 10.000 stappen gezet, maar zegt je stappenteller horloge of app op je telefoon wat anders.
Het is voornamelijk belangrijk dat je goed in je vel zit en je fit voelt. Een activity tracker kan je hierbij ondersteunen.
Op de juiste manier interpreteren van informatie
Met het voorkomen van een obsessie voor de data die een activity tracker of stappenteller verzamelt hangt samen, dat data op de juiste manier geïnterpreteerd moet worden. Zie je dat je een wat hogere hartslag had tijdens je activiteit? Dit hoeft niet direct te betekenen dat je conditie verslechterd is ten opzichte van een vorige keer. Veel groter is de kans dat je een mindere nacht hebt gehad of in een drukke periode zit, waardoor je lichaam gedurende de dag al meer energie verbruikt heeft.
Analyseer om deze reden nooit alleen de gegevens van een losse activiteit, maar zie het in een breder perspectief. Hetzelfde geldt voor het aantal stappen wat je dagelijks zet. Probeer gedurende de week voldoende te bewegen. Dit mag de ene dag best wat meer zijn, de andere dag wat minder.
FAQ – Betrouwbaarheid van stappentellers
Bezoekers stellen regelmatig vragen over de betrouwbaarheid van verschillende soorten stappentellers. Hieronder vind je de antwoorden op vragen die het meest gesteld zijn.
Hoe werkt een stappenteller?
Een moderne stappenteller, zoals een activity tracker voor om je pols, werkt op basis van verschillende sensoren. Deze sensoren meten de versnellende beweging van het lichaam tijdens het zetten van een stap, waarna die beweging als stap geregistreerd wordt. Een klassiek model stappenteller kijkt naar de beweging van de heup.
Hoe betrouwbaar is een stappenteller?
Een stappenteller is nooit volledig te vertrouwen; het geeft een indicatie van je dagelijkse activiteit. Het meest betrouwbaar is de klassieke stappenteller aan je broek. Daarna volgt het stappenteller horloge. Een app op je telefoon is het minst betrouwbaar.
Hoeveel stappen is 1 km lopen?
Afhankelijk van de lengte van je benen zet je tussen de 1.200 en 1.450 stappen per kilometer. Vaak stelt men dat 10.000 stappen overeenkomt met zo’n 7.5 kilometer wandelen.
Hoeveel stappen zet de gemiddelde Nederlander?
De meeste mensen halen het aantal van 10.000 stappen per dag niet. Een gemiddelde Nederlander zet op een werkdag zo’n 4.000 stappen. Dat aantal verhoog je door tijdens de lunch of aan het eind van de dag een wandeling te maken buiten.