Is het dragen van een zakmes strafbaar?

Bij outdoor activiteiten, zoals een wandeling in de natuur of bushcraften, kan het dragen van een zakmes prettig zijn. Met een zakmes bereid je het eten, kun je een hut bouwen of bijvoorbeeld een pad voor jezelf banen in dichtbegroeide stukken van het bos.

Pas in dat laatste geval op, dat je de natuur niet te sterk beschadigt; gebruik het zakmes alleen als er echt geen ander pad is. Ook vinden veel mensen het een fijn, veilig idee om een zakmes op zak te hebben. Let bij kinderen wel op dat als je ze een eigen zakmes geeft dit wel een uit ons lijstje van de beste kinderzakmessen is.

Wat zijn de regels die gelden voor het dragen van een zakmes? Is het dragen hiervan strafbaar volgens de wet? In dit artikel vertel ik je er meer over. 

Wat zegt de wet over het dragen van een zakmes? 

In de basis staat het je vrij om een zakmes bij je te dragen. Houd er rekening mee, dat er eisen worden gesteld aan het legale zakmes. Zo mag het mes maar één snijkant hebben en mag de lengte hiervan niet langer dan 28 centimeter zijn, wanneer je het mes volledig uitgeklapt hebt. In alle andere gevallen, bijvoorbeeld bij een zakmes langer dan 28 centimeter is het dragen hiervan niet toegestaan. De politie kan het zakmes in zo’n geval als wapen zien en je een forse boete geven bij een controle. In het ergste geval word je in dit geval opgepakt. 

Ook staat in de wet dat een mes niet bij je gedragen mag worden, als men redelijkerwijs kan aannemen dat het zakmes wat je bij je draagt geen ander doel dient dan het veroorzaken van bijvoorbeeld letsel of soortgelijke narigheid. Het bij je dragen van een zakmes in het centrum van de stad is een voorbeeld van een situatie, waarin men dit als strafbaar kan beschouwen. Draag je het zakmes in het bos bij je, dan ligt dat anders en is dit niet strafbaar. 

Lengte van zakmessen in vergelijking met mijn hand.

Welke zakmessen zijn legaal? 

Houd bij het gebruik van een legaal zakmes rekening met het feit dat het lemmet van het zakmes niet uit de houder mag schieten. Dat zou het geval zijn, wanneer je bijvoorbeeld op een knop op het zakmes drukt om deze uit te klappen. Je moet het lemmet handmatig in- en uit kunnen klappen.  

Niet alleen het dragen van een zakmes is in veel gevallen legaal. Je mag ook een vast mes meenemen, wanneer deze aan de gestelde voorwaarden voldoet. Zo mag het vaste mes niet onder de zwaarden, degens of bijvoorbeeld sabels vallen. Ook mag het vaste mes, net als een legaal zakmes, uitsluitend over één scherpe zijde beschikken. 

Wanneer is een zakmes illegaal? 

Reeds las je dat een zakmes als illegaal wordt gezien, wanneer deze een scherpe rug heeft. Ook een zakmes met een rug voorzien van zaagkartels is niet toegestaan in Nederland. Het bij je dragen hiervan is illegaal, ook wanneer je deze niet gebruikt. Eerder noemde ik al dat zakmessen langer dan 28 centimeter (in uitgeklapte stand) niet zijn toegestaan. 

Onder de illegale zakmessen vallen inklapbare messen binnen verschillende categorieën. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de stiletto’s, aan de vlindermessen en aan valmessen. Een stiletto is voorzien van een automatisch mechanisme, waarbij het lemmet met een druk op de knop uit de houder schiet. Dit wordt gezien als een wapen. Valmessen beschikken, zoals de naam wellicht al doet vermoeden, over een vergelijkbaar mechanisme en zijn om die reden eveneens illegaal. Vlindermessen zijn messen met een heft wat uit twee delen bestaat. 

Gebruik je gezonde verstand 

De regels rondom het legaal bij je mogen dragen van een zakmes zijn niet volledig eenduidig; wanneer kan men aannemen dat het zakmes alleen gedragen wordt met het doel om narigheid te creëren? Toch is voor jezelf goed te beargumenteren in welke situaties je een zakmes nodig zou kunnen hebben en wanneer dit niet het geval is.

Gebruik je gezonde verstand! Dat geldt bijvoorbeeld ook voor het geven van een zakmes aan kinderen. Ouders willen hun kinderen vaak op jonge leeftijd kennis laten maken met de natuur en outdoor activiteiten, zoals wildkamperen. Geef kinderen een kinderzakmes op de leeftijd dat zij hier verantwoord mee om kunnen gaan; dit verschilt per kind. Let hierbij niet alleen op het verantwoordelijkheidsgevoel van een kind, maar ook op diens motoriek. 

Legaal dragen van een zakmes – FAQ

Regelmatig stellen bezoekers van deze website vragen over het legaal mogen dragen van een zakmes. Hieronder vind je de antwoorden op vragen die het vaakst gesteld zijn. Heb je zelf nog een vraag? Laat deze in dat geval achter in de reacties onderaan de pagina.

Wat maakt een mes illegaal?

Een mes wordt als illegaal gezien wanneer deze een scherpe rug heeft, of wanneer deze uitgeklapt langer dan 28 centimeter is. Daarnaast geldt dat je een mes alleen bij je mag dragen, wanneer kan worden aangenomen dat je deze nodig hebt. Denk aan het gebruik van een mes bij het kamperen in het wild.

Waar mag je een zakmes dragen?

Je mag een zakmes dragen op plekken, waar het aannemelijk is dat je het zakmes ook daadwerkelijk nodig hebt. Denk aan de natuur, waar je het mes in geval van nood kunt gebruiken om jezelf te bevrijden of bijvoorbeeld om het eten te bereiden.

Wat gebeurt er als je een mes bij je hebt?

Wanneer het mes voldoet aan de richtlijnen die zijn opgenomen in de wet en je kunt verklaren waarom je het mes bij je draagt, levert dit geen problemen op. In andere gevallen zal er een proces-verbaal worden opgemaakt en kan het mes worden ingenomen door de politie.

Welke messen zijn niet verboden?

In de basis geldt dat messen met een lengte van maximaal 28 centimeter, in uitgeklapte stand, legaal zijn. Dit geldt alleen, wanneer de messen slechts één scherpe zijde hebben. Het mes mag geen scherpe of gekartelde rug hebben.

patrick-heijmans

Al 15 jaar outdoor actief met onder andere Geocaching. Alle mooie verhalen en routes ga ik delen op OutdoorOnly. Maar ook leuke en handige tips (met foto's) komen erbij. Zo nu en dan zal ik ook via mijn local guide profiel dingen delen. Mijn Geocaching naam is Aventurijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *