Unieke vakantie via Roter Hahn

In de voorjaarsvakantie hebben we eens een keer wat anders uitgekozen dan een natuurhuisje of een vakantiepark. Ik kwam deze website van Roter Hahn tegen, dit is eens wat anders dan anders. 

Deze organisatie heeft verschillende appartementen en kamers bij boerderijen in Zuid-Tirol (Italië). Ze hebben 5 pilaren waar ze voor staan en wat ze uniek maakt:

 1. Vakantie op de boerderij
 2. Kwaliteitsproducten direct van de boer
 3. Traditionele Zuid-Tiroolse restaurants
 4. Volledig regionale kookscholen
 5. Zuid-Tiroolse boerenambachten

Voor ons een mooie gelegenheid om dit eens te proberen en jullie mee te nemen met onze ervaringen.

Heenreis

Het is in totaal ongeveer 10 tot 12 uur rijden, daarom heb ik gekozen om ongeveer halverwege een overnachting in te plannen. Hierdoor hoeven we ons niet te haasten en is het relaxed rijden. 

Na ongeveer 4 uur waren we bij het hotel aangekomen, lekker op tijd. Weinig file gehad omdat we op een zondag vertrokken waren.

We hebben alleen de hoognodige dingen in een aparte tas gepakt zodat we ook die alleen maar mee hoeven te nemen in het hotel. De rest konden we laten liggen.

De volgende ochtend genoten van het heerlijke ontbijt bij het hotel en goed uitgerust konden we onze weg vervolgen. Nog een kleine 6 uur rijden.

Hoe verder we in Duitsland reden hoe harder het ging regenen. Alleen toen we Oostenrijk binnen reden ging de regen over in sneeuw! En dat voor eind april.

Uiteindelijk kwamen we rond 16:00 uur aan op plaats van bestemming: Funtnatscherhof.

Roter Hahn: Funtnatscherhof 

Na een korte kennismaking met de eigenaar kregen we de sleutel van ons appartement. Wat een luxe zeg. Van alle gemakken voorzien en veel ruimte. Even alles uitpakken, een plaatsje geven en dan eten. En niet onbelangrijk; een balkon met een panoramisch uitzicht.

Deze boerderij heeft in totaal 4 appartementen die ruim opgezet zijn en er is op de begane grond nog een appartement in aanbouw, dat ook voor rolstoelers geschikt is. Ook  is het mogelijk om een rondleiding te krijgen en mee te helpen op de boerderij, iets wat ik denk dat ontzettend leuk is voor de kinderen.

Het is mogelijk om broodjes te bestellen of een regionaal pakket met allemaal lekkere dingen van de boerderij en uit de regio. Natuurlijk hebben we voor dat laatste gekozen.

Dag 1: ontbijt

Na een heerlijke nachtrust stond het regionaal pakket al voor ons klaar voor de deur. Wat een heerlijke dingen zaten erin. En inderdaad allemaal uit de regio of zelfs van de boerderij zelf.

Vandaag doen we lekker rustig aan en gaan we de omgeving verkennen.

We zijn naar Völser Weiher geweest waar mooie meren zijn. Hier lagen ook nog een paar Geocaches in de buurt die we natuurlijk mee gepikt hebben.

Daarna even gekeken wat er in de buurt te doen is en naar de supermarkt geweest in Kastelruth. Een niet al te grote supermarkt, maar voldoende voor de eerste boodschappen.

Tip: Let wel op dat winkels hier tussen de middag gesloten kunnen zijn.

Dag 2: Chestnut trail + lunch 

Vandaag hebben we een stukje van het chestnut trail gelopen.

We hebben de auto geparkeerd achter de kerk bij Unterinn, meer dan voldoende plek om je auto neer te zetten. 

Vanaf de parkeerplaats is het ongeveer een uurtje lopen naar de aardpiramides in Ritten. Een bijzonder fenomeen dat alleen in deze regio te zien is. Wij lopen naar de witte variant.

Hier in de buurt zijn er nog 2 locaties met andere kleuren.

Via de parkeerplaats lopen we door weides, boomgaarden en bossen om uiteindelijk uit te komen bij de earth pyramids. Je kunt deze bekijken vanaf 1 locatie. Een bijzonder natuurlijk fenomeen wat je een keer gezien moet hebben.

Vanaf dit punt lopen we door naar farm restaurant Rielinger, wat ook onderdeel is van Roter Hahn.

Wat uniek is aan dit restaurant is dat alles uit de regio of zelf van de eigen boerderij komt.

Je zal er dan ook geen cola of sinas op de menukaart vinden.

Wij bestellen een plaatselijk gerecht, en ik moet zeggen dat dit heerlijk heeft gesmaakt, zeker na zo’n mooie wandeling.

Natuurlijk komt er ook nog een dessert aan en uiteindelijk gaan we met een voldaan gevoel naar huis.

Dit was een mooie route met verschillende unieke uitzichten. Voor ouders met kinderen zeker te doen. (niet geschikt voor rolstoelen en/of kinderwagens).

Dag 3: Rondleiding Boerderij + Plose

Lekker rustig aan deze morgen, met een heerlijk ontbijtje en daarna een rondleiding over de boerderij van Paula en Thomas, waarbij wij te gast zijn.

Paula heeft ons de stallen laten zien, waar je ook tweemaal daags kan kijken hoe de 15 melkkoeien gemolken worden, het jongvee, dat in de zomer op een hoge bergweide staat, de geitjes en kippen en jonge katjes.

Aan de andere kant van de boerderij is een moestuin, waaruit jaarrond geoogst kan worden. Ook heeft de boerderij een flinke weide en hebben ze nog de beschikking over een stuk bos hoger op de berg, waaruit ze hun hout halen.

Daarna wat te eten en drinken meenemen want het is ongeveer 1,5 uur rijden naar onze volgende bestemming: Plose. 

We hadden namelijk gehoord dat er daar nog sneeuw zou liggen. 

De route ernaartoe is al een beleving op zich, de ene bocht nog scherper dan de andere. En dan weer steil omhoog naar het volgende adembenemend uitzicht. Er waren niet veel stopplekken onderweg, maar bij de eerste de beste sneeuw die we zagen zijn we even gestopt. 

Daarna doorgereden naar Plose, de wegen werden smaller, de bochten scherper en het asfalt minder. Ik ben blij dat we niet veel tegenliggers tegen kwamen.

Uiteindelijk kwamen we bij onze eindbestemming aan, hier mochten we niet verder. De auto geparkeerd en we zijn te voet verder gelopen. In een woord WOW. 

Ontzettend mooi uitzicht hier en er is nog steeds heel veel sneeuw. Hoe verder we liepen, hoe meer sneeuw. 

Ik denk dat het hier in het skiseizoen wel druk zal zijn. Het is nu een verlaten stuk. We lopen nog even verder om te kijken of we nog een geocache kunnen pakken, maar helaas, doordat er nog veel sneeuw lag, hebben we deze niet kunnen vinden. Maar het uitzicht heeft veel goed gedaan.

Dag 4: Koffiebranderij Caroma en Pflegerhof boerderij

De dag zijn we lekker begonnen met verse broodjes. Nog geen kilometer hier vandaan lag nog een Geocache die we nog niet hadden. Die konden we dus niet laten liggen en meteen even gelogd. 

Vervolgens hebben we rondgekeken in koffiebranderij Caroma. De man achter de toonbank bleek in Nederland geboren te zijn en stond ons in onvervalst Brabants te woord.

Vanwege een feestdag gisteren hadden veel medewerkers een lang weekend genomen, dus was een rondleiding helaas niet mogelijk. Wel konden we een blik werpen op de machines in de branderij.

Daarna zijn we doorgereden naar de lokale supermarkt in het dorp. Een kleine supermarkt maar met veel keus en bijna allemaal streekproducten. 

In de middag zijn we naar Pflegerhof boerderij gereden. Dit is een van de grootste biologische kruidenboerderijen van Zuid Tirol. De route er naar toe was al een hele onderneming. Hoe dichterbij we kwamen hoe smaller de wegen werden. 

We moesten zelfs een keer achteruit, omdat er dus gewoon geen plek was om met z’n tweeën op de weg te rijden.

Eenmaal veilig aangekomen kregen we een rondleiding. Alles werd netjes en duidelijk aan ons uitgelegd (in het Duits). Er zijn hier wel 1000 verschillende kruiden te vinden en honderden verschillende bijensoorten komen op deze kruiden af als ze staan te bloeien.

Dag 5: Waterval & hangbrug

Vanmorgen lekker rustig aan gedaan, het is tenslotte vakantie.

Even op de kaart gekeken wat er nog in de buurt zou zijn, samen met de Geocaching kaart en Google Maps kwam ik uit bij een waterval ongeveer 30 minuten hier vandaan.

De naam van de waterval: Cascate Barbiano. 

Onderweg kwamen we wat natuurlijke ‘stops’ tegen in de filosofie van Kneipp:

 • eentje waar we pootje konden baden
 • en de tweede was waar we onze armen in konden doen

Beide zouden ons helpen om de doorbloeding te stimuleren.

Na een paar foto’s gemaakt te hebben op de hele grote steen vlakbij de waterval zijn we de cache gaan zoeken. Deze was snel gevonden en dus ook hier konden we een mooie smiley op de kaart zetten.

Nu terug naar beneden, want daar hadden we ook nog een hangbrug gezien.

Deze hangbrug, Ponte panoramico di Barbiano, is 220 meter lang en hangt 55 meter boven de grond.

Niet heel spectaculair maar zeker leuk om een keer overheen te lopen. Een mooie combinatie met de watervallen.

leuk detail; Ook op deze route loopt de Chestnut Hiking Trail. 

Nu alles klaarmaken om in te pakken en weer naar huis te gaan.

Voor ons was het zeker de moeite waard om een volgende vakantie ook weer via der Roter Hahn te doen. Gemoedelijk, klein en een mooie uitvalsbasis om genoeg leuke dingen in de buurt te doen.

Ik ben reuze benieuwd of jij wel al eens van Roter Hahn had gehoord? (ps. let wel op de schrijfwijze, het is niet Rother Hahn, maar zonder een h dus). Laat het eens in de reacties hieronder weten, ik hoor ze graag. Wil je ook de plaatsen nog ontvangen waar we naar toe zijn geweest, hoor ik het ook graag.

patrick-heijmans

Al 15 jaar outdoor actief met onder andere Geocaching. Alle mooie verhalen en routes ga ik delen op OutdoorOnly. Maar ook leuke en handige tips (met foto's) komen erbij. Zo nu en dan zal ik ook via mijn local guide profiel dingen delen. Mijn Geocaching naam is Aventurijn.

6 reacties op "Unieke vakantie via Roter Hahn"

 1. Patrick_Bewonderaar Patrick_Bewonderaar schreef:

  Patrick, wat een geweldige reis heb je gemaakt! Ik kan niet wachten om te zien wat je nog meer aanbeveelt. De combinatie van natuur en lokale producten klinkt perfect.

 2. KoffieFanatic KoffieFanatic schreef:

  helemaal jaloers op je bezoek aan de koffiebranderij! was de koffie zo goed als je had gehoopt?

  1. patrick-heijmans Patrick Heijmans schreef:

   Jazeker! ik heb verschillende koffies mogen proeven en uiteindelijk de lekkerste gekocht voor thuis! Het mooie is, je kan ook gewoon online bestellen.

 3. BergHiker89 BergHiker89 schreef:

  Supercool dat je de Chestnut trail hebt gelopen, staat ook op mijn lijstje! Zou je die aanbevelen voor beginners?

 4. EliseV EliseV schreef:

  Kan je wat meer vertellen over de duurzaamheidsinspanningen van Funtnatscherhof? Ben erg benieuwd!

  1. GroeneHenk GroeneHenk schreef:

   Ja, zou ook graag meer willen weten. Lijkt me een plaats waar ze echt om de natuur geven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *