Na een intensieve wandeling plof je neer op de bank om even uit te rusten. Als je na een uurtje weer op wilt staan, voel je plots hoe stijf je spieren zijn. Anderen hebben al tijdens de wandeling last van gevoelige, stijve spieren.

Spierpijn na het wandelen is een probleem wat veel voorkomt bij wandelaars. Wat kun je doen om spierpijn te voorkomen? Op welke manier kom je zo snel mogelijk van de spierpijn af? In dit artikel vertel ik je er alles over.

Hoe kom je aan spierpijn tijdens het wandelen? 

Tijdens een wandeling of andere outdoor activiteiten ontstaan er kleine scheurtjes in de vezels van je spieren. Veel wandelaars en bijvoorbeeld hardlopers voelen spierpijn pas zo’n 24 tot 48 uur na hun inspanning. Dit noemen we het delayed onset of muscle soreness. Je lichaam heeft na een inspanning enige tijd nodig om een ontstekingsreactie op gang te brengen. Deze ontstekingsreactie is benodigd om de kleine beschadigingen aan de spiervezels te kunnen herstellen. 

Bang dat je spieren blijvend beschadigd raken tijdens een wandeling hoef je niet direct te zijn, daar de ontstekingsreactie de spieren juist sterker maakt. Zou je dezelfde wandeling nog eens maken, dan heb je mogelijk al minder last van spierpijn; het lichaam raakt gewend aan deze inspanning. Wel is het belangrijk je lichaam voldoende tijd te geven te herstellen. Zou je dat niet doen, dan ligt een overbelasting van spieren op de loer. 

Spierpijn na het wandelen voorkomen 

Spierpijn na het wandelen voorkomen is niet altijd even gemakkelijk. Immers, je lichaam heeft prikkels nodig om sterker te worden. De makkelijkste manier om spierpijn richting de toekomst te voorkomen, is door voor een regelmatig trainingsschema te zorgen. Naarmate je lichaam sterker wordt, neemt het risico op spierpijn af. Er zijn nog meer manieren om spierpijn tegen te gaan. Je vindt ze hieronder. 

spierpijn na het wandelen

17 tips om spierpijn te voorkomen tijdens en na het wandelen 

Gebruik onderstaande tips om de kans op spierpijn het wandelen of andere outdoor activiteiten te verkleinen. 

Veel gestelde vragen over spierpijn na het wandelen

Bezoekers stellen regelmatig vragen over hetgeen je kunt doen om spierpijn na het wandelen te voorkomen. Hieronder vind je de antwoorden op vragen die het meest gesteld zijn.

Hoeveel rust moet je nemen na het wandelen?

Het is afhankelijk van de gedane inspanning en je algehele conditie hoeveel rust je lichaam nodig heeft. Je hoeft niet te wachten tot de spierpijn volledig verdwenen is, maar start niet te snel aan een volgende intensieve wandeling.

Wat te doen tegen stijfheid na het lopen?

Bekijk de 16 tips om spierpijn te voorkomen tijdens het wandelen eens, om te zien wat je tegen stijfheid kunt doen na het wandelen. Denk aan een massage, een korte rit op de fiets en bijvoorbeeld met de benen omhoog liggen.


Is teveel wandelen slecht voor je?

Je lichaam heeft de tijd nodig om na een intensieve wandeling te herstellen. Bij het wandelen raken de spiervezels beschadigd. Deze moeten de tijd krijgen om te herstellen, wat helpt een overbelasting van spieren te voorkomen.

Wat doet wandelen met je benen?

Tijdens het wandelen raken de vezels van je spieren licht beschadigd. In de periode na de wandeling herstelt je lichaam deze beschadigingen. Na het herstel ben je sterker dan tijdens de wandeling. Zo helpt wandelen de spieren in je benen te verstevigen.