Stapeltellen: de sleutel tot geocache-raadsels

Gratis stapeltellen tool

Je kunt meerdere regels gebruiken in onze tool.

Stapeltellen tool

Bij geocaching draait het niet alleen om het speuren naar verstopte schatten. In sommige gevallen moeten er puzzels worden opgelost, om deze verborgen kistjes of kokers te kunnen openen.

Voor het oplossen van puzzels heb je verschillende technieken nodig. Denk aan de diverse alfabetten (morse alfabet, Braille alfabet, woordwaarde berekenen enzovoorts) die je gebruikt om een code te vertalen naar het klassieke Latijnse alfabet. Ook stapeltellen is een methode die gebruikt kan worden bij het oplossen van puzzels. In dit artikel vertel ik je er meer over.

Bepaal de stapelwaarde van de tekst of een woord tijdens het geocachen door de waarde van elke letter op te tellen. (a=1, b=2, etc). Is de uitkomst 10 of meer dan dien je het resultaat breng je terug naar 1 cijfer.

Wat is stapeltellen? 

Stapeltellen is een vorm van codering waarbij men een reeks cijfers optelt tot er slechts één cijfer overblijft. Deze codering wordt in verschillende situaties gebruikt, bijvoorbeeld wanneer een coördinaat moet worden gecodeerd. Naast combinaties van louter cijfers kan men ook combinaties met letters tegenkomen. In dat geval wordt de letterwaarde gebruikt om deze om te zetten naar een getal. De letterwaarde van een letter komt overeen met zijn plaats in het alfabet.

Stapeltellen bij geocaching 

Bij geocaching moet je stapeltellen gebruiken om bijvoorbeeld een tekst of losse woorden om te zetten naar een instructie of hint. Op deze manier kom je tot de oplossing van een raadsel bij het geocachen. Gebruik bovenstaande tool om het vertalen van woorden naar cijfers makkelijker te maken.

Voorbeeld van stapeltellen 

Voor dit voorbeeld nemen we het woord “HALLO”, waarbij we deze letters vertalen naar een getal. Dit levert op: H=8, A=1, L=12, L=12 en O=15. Opgeteld levert dit het getal 48 op, wat we verder bewerken tot 12 (4+8). Het is opnieuw een getal bestaande uit twee cijfers, wat we verder vereenvoudigen naar 3 (1+2). 

Voor een compleet overzicht ga je naar de rubriek: mysterie caches oplossen

patrick-heijmans

Al 15 jaar outdoor actief met onder andere Geocaching. Alle mooie verhalen en routes ga ik delen op OutdoorOnly. Maar ook leuke en handige tips (met foto's) komen erbij. Zo nu en dan zal ik ook via mijn local guide profiel dingen delen. Mijn Geocaching naam is Aventurijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *