Welkom bij een nieuwe bushcraft blog waarbij we wekelijks een kijkje in de keuken geven bij verschillende bushcraft gerelateerde onderwerpen. Per maand geven we ook één keer letterlijk een kijkje in de keuken door een smakelijk outdoor cooking recept met jullie te delen.
Vandaag een recept dat al meerdere keren is verzocht, “iets met forel”. Deze keer verse pasta met forel en kappertjes. Forellen zijn zeer smakelijke vissen die gelukkig nog goed te vangen zijn in Europa. Vandaag maken we deze klaar in combinatie met een verse pasta met de dutch oven (lees tip: Wat is een Dutch oven). Je kunt dit recept ook maken in combinatie met een pan en ketel. Wij gebruiken deze DO van Petromax.
De Commanderie
Allereerst is het zaak om een forel in handen te krijgen, indien je niet in de omgeving bent van stromend en forel rijk water kun je in plaats van de visboer ook goed terecht bij forelvijvers waar je deze zelf kunt vangen. Onderstaand volgt een mini-verslag van ons bezoek aan “de Commanderie” waar al sinds de 18e vis wordt gekweekt op een unieke manier.
De Voerstreek
In het hart van de Voerstreek, net over de grens bij Maastricht, vindt men het kasteel van de Commanderie. Op dit terrein wordt al eeuwenlang vis gekweekt in het natuurlijke bronwater van de Voer. Vroeger werd deze vis verkocht middels een door honden getrokken kar van Voeren tot aan Maastricht.
Tegenwoordig levert deze kwekerij vis van uitzonderlijke kwaliteit aan honderden restaurants in de omgeving, van de kleine eetcafés tot aan Michelinsterrenzaken. Tegenwoordig kun je er terecht voor een zeer bourgondische lunch èn voor het zelf vangen van forellen. Onze favoriete manier is op de vlieghengel!



Verschillende forellen
Het bronwater van voer blijft door het jaar heen een constante temperatuur die zich mooi leent voor de forel. Hier kweken ze drie soorten forel. De bronforel, beekforel en de bekende regenboog forel (ook wel zalmforel genoemd vanwege zijn oranje kleur). Doordat er geen onnatuurlijke toevoegingen worden gedaan in het water, de voeding of in de vorm van medicatie en het telen in kleine aantallen maakt dat de kwaliteit van deze vis zo puur mogelijk blijft.
Passende wijnen
Na een korte rondleiding over het terrein mochten we aan tafel met een van de eigenaren die zo vriendelijk was om zijn favoriete recepten met ons te delen. Na het horen van onze plannen werd hij al snel enthousiast en bood hij ons een aantal passende wijnen aan. Die slaan wij in het kader van een zo goed mogelijk recept natuurlijk niet af! Onder het genot van diverse wijnen, hapjes en zelfs hun eigen gin bespraken we onze plannen. Uiteindelijk liepen we na een kleine vier uur later weer het bos in.
Kampvuurplaats
De omstandigheden voor het koken zijn vandaag zacht gezegd niet ideaal. Het regent als sinds gisteren! Gelukkig laten we het weer voor wat het is en zijn we met behulp van een tarp al snel droog. Door twee tarpen aan elkaar te klikken middels drukknopen creëren we voldoende plaats voor onze uitrusting en een veilige kampvuurplaats.
We kiezen voor een aanleun vuur zodat we wat minder bezig hoeven te zijn met het hakken en zagen van hout. Met een aanleun vuur brand je makkelijker dikkere stammen door en blijft de kern van je kampvuur ook altijd droog. Dankzij de firesteel konden we ook in de regen al snel aan de slag, hoe onstuimig het weer ook is die werkt namelijk altijd!


Terwijl we het vuur langzaam laten branden, met als doel een basis met kolen te krijgen in combinatie met een klein vlammetje hier en daar, beginnen we vast met de voorbereiding van ons diner.
De forel schoonmaken
Onze vrienden van de Commanderie waren zo vriendelijk om voor ons de vis al schoon te maken, wat ons weer een klusje bespaarde.


Vervolgens hebben wij de vis verdeeld in enkele stukken, zonder te fileren. Doordat we de vis straks op de huid bakken, maar langzaam glijdt de vis zo van de graten af! We kiezen ervoor om een selectie te maken uit de staart en gezien het formaat de rest te bewaren voor een andere maaltijd.
In de tussentijd is het vuur aardig op gang gekomen en plaatsen we onze DO ketel op de kolen met voldoende afstand tussen de kolen en de pan om zodoende het vuur zelf bij te kunnen stoken. In deze ketel gieten we 2 liter water en een flinke snuf zout. Totdat het water kookt, kunnen we aan de slag met de rest van de voorbereiding.
De overige ingrediënten voorbereiden
Naast de vissen zijn er maar enkele andere ingrediënten die voorbereid moeten worden, namelijk het snipperen van 1 rode ui en 4 tenen knoflook. Daarnaast snijden we een citroen in tweeën. Ons water voor de pasta is nog niet op temperatuur, we besluiten de tijd goed te benutten door nogmaals te proeven van de wijn zodat we zeker weten dat deze goed smaakt bij dit recept!

Een kleine tien minuten later en het water begint goed te pruttelen, we voegen de pasta toe met een klein scheutje olijfolie. Dat voorkomt dat de pasta te veel aan elkaar blijft plakken. We koken de pasta in 3 minuten al dente gaar, gieten het water af en laten de pasta even voor wat het is. Later komen we hier bij terug.
Het bereiden van het eten
Op het vuur wordt het deksel van de DO gelegd, een pan kun je hier ook voor gebruiken. We voegen 2 eetlepels olijfolie toe in combinatie met de knoflook. Knoflook heeft de neiging om bitterder te worden in smaak wanneer deze sneller verhit. Daarom warmen we deze met de olie gelijkmatig op, na 2 minuten voegen we de rode ui toe en 2 minuten later de vis.

Ondanks dat een regenboog forel soms lijkt op zalm, vandaar dat sommige mensen deze vis “zalmforel” noemen, doe je er goed aan de vis alsnog goed door te garen. Probeer je vuur laag genoeg te houden om de vis langzaam te garen in plaats van de snel. Tijdens het garen zul je zien dat de huid een beetje kan plakken aan de pan, dat is bij dit recept niet erg, we trekken de vis straks uit elkaar.

Wanneer de vis bijna gaar lijkt te zijn beginnen we met het uit elkaar te trekken. Zoals je ziet, laten hierbij de graten vanzelf los. Ideaal want dat scheelt ons extra tijd en zoekwerk! Nadat de vis in stukken is verdeeld plukken we een handje verse platte peterselie en voegen we deze toe aan de pan in combinatie met het sap van een halve citroen en een scheutje witte wijn.


Nu het geheel rustig pruttelt, voegen we onze reeds gegaarde pasta toe en mengen we de pasta met de vis door de pan heen. Een snufje zout en versgemalen zwarte peper in combinatie met een handje kappertjes maken het af! De wijnglazen worden gevuld, de pan wordt van het vuur gehaald. Vorken klaar? Smullen maar!

Wat vond je van dit recept? Laat het hieronder in de reacties weten. Ik ben erg benieuwd of jij dit recept al geprobeerd hebt en zien graag jouw reactie tegemoet.